“Sadelik” Yardımcı Robotların Anahtar Özelliği

140416225324-largeYüzlerce hatta binlerce minik robot kümelerinin herhangi bir bellek veya işleme gücü kullanmadan çalışması için bir yöntem geliştirildi. Sheffield Robotik Merkezi’nden bir takım, karmaşık hesaplamaya gerek olmadan yönetilebilen robot kümeleri programladı. Bu yapının temeli olarak kuş veya arı sürüsü model olarak alındı.

Bu araştırmaya dair detaylar, “International Journal of Robotics Research”  isimli dergide yayımlandı. Araştırma, kullanılacak robot sürüleri için yol gösterici niteliği taşıyor. Bu çalışmanın kullanılabileceği alanlardan biri olarak tarım endüstrisi örnek gösteriliyor. Method sayesinde çok basit yapıya sahip ve ucuz robot kümeleri, tarım alanında kullanılabilecek.

40 tane robotun bulunduğu bir grup, kümeleme görevini gerçekleştirmek amacıyla programlandı. Araştırmacılar, bilgisayar simulasyonları kullanılarak, bu robotların binlerce sayıya çıkarılarak daha farklı alanlarda kullanılabileceğini belirtiyor.

Her robot önlerinde başka bir robot olup olmadığını görmek amacıyla kullanılan bir sensöre sahip. Bir robot başka bir robotu algılayana kadar daire etrafında bir dönüş gerçekleştiriyor. Bu şekilde robotlar aşama aşama bir robot kümesi formunu oluşturmaya başlıyor. Sistemin marifetli olmasının temelinde sade olması yer alıyor. Robotlar hiç bir belleğe veya hesaplamaya ihtiyaç duymuyor. Tek ihtiyaçları olan şey bulundukları çevre hakkında biraz bilgi.

Bundan önceki çalışmalarda, robot kümeleri kompleks programlamaya ihtiyaç duymuşlardı. Bu durumda devasa robotları minik robot kümeleri haline getirmek oldukça zordu. Sheffield takımı sayesinde geliştirilen program sayesinde, inanılmaz küçük boyutlarda makineler – hatta nano-boyutta- üretilebilir ve kullanılabi hale geldi.

Ayrıca bu sistem gösteriyor ki, robotlar tarafından algılanan bilgi kısmen bozulursa bile, kümedeki robotların çoğu bir arada görevi tamamlamak üzere birlikte çalışabilecek.

Sheffield Robotik Merkezi’nden Roderich Gross, “ Bizim sergilediğimiz çalışma gösteriyor ki robotların kümelenmesi için karmaşık hesaplamalara gerek yok. Doğada bakterilerin veya balıkların kümelenmesi yönünde davranış biçimine sahipler. İleriki aşamalarda robot sürüleri daha çok genişletilebilir. Bu robotların kullanılabileceği alanlardan biri de İnsanların gitmesinin tehlike oluşturabileceği bölgeler olabilir-çevre kirliğininin seviyesinin izlenmesinin gerektiği yerler gibi. Çok basit çalışma mekanizmasına sahip olmalarından dolayı, sağlık alanındaki teknolojilerde kullanımı- insan vücudunda nano-boyutta olanları hareket edip, hastalığa dair teşhis veya tedavi ortaya koyabilir- yaygınlaşacaktır.”

[box_light]Kaynak[/box_light]

University of Sheffield. “Simplicity is key to co-operative robots.” ScienceDaily. 

 

Leave a Reply