GazeteBilkent’in kulüp röportajları bilen bilmeyen bütün öğrencilerin kulüpler hakkındaki meraklarını gidermek için son hız devam ederken bizler de bu sefer Bilkent Havacılık Kulübü’yle röportaj yapıp sizlere sunalım istedik. Belli başlı sorular çerçevesinde bu kulübü tanımaya ve tanıtmaya çalışırken de uçuş meraklıları için güzel şeyler öğrendik. İşte kulüp başkanı Yunus Nedim Mehel ile Merve Daştan’ın yaptığı röportaj ve tüm merak edilenler:
Merve Daştan: Kulübünüzü biraz tanıyabilir miyiz?
Yunus Nedim Mehel: Bildiğim kadarıyla Bilkent Havacılık Kulübü 1989 yılında kuruldu, yani aslında Bilkent’in en eski kulüplerinden bir tanesi. Birçok kariyere katkı amaçlı kurulan kulübün aksine biz eğlenceli hedefliyoruz. Bizimki hobi amaçlı toplanmış bir öğrenci topluluğu. Yamaç paraşütü eğitimleri ve uçuşları organize ediyoruz, hocaları da Ankara Uçuş Kulübü isimli bir organizasyondan belli bir ücret karşılığında getirtiyoruz. Hafta sonları Gölbaşı’na uçuşa gidiyoruz. Eğer yeterli sayıyı toparlayabilirsek bazen şehir dışına çıkıyoruz. Kısacası yaptığımız iş yamaç paraşütü.
M.D.: Geçmişte yaptığınız aktiviteler nelerdir?
Y.N.M.: Sadece yamaç paraşütü üzerine aktiviteler yaptık. Büyük etkinlikler daha çok bizim şehir dışında yaptığımız etkinlikleri olabilir. Geçen sene ya da 2 sene önce Denizli’ye gittik, orada 3-4 günlük bir uçuş programımız olmuştu. Her sene 1-2 kez Ölüdeniz’e gidiliyor. Bildiğiniz gibi Ölüdeniz yamaç paraşütü konusunda Türkiye’deki belli başlı yerlerden biri.
M.D.: Bu etkinlikler Bilkent bütçesinden mi yoksa kendi bütçenizden mi karşılanıyor?
Y.N.M.: Değişiyor. Biz genelde Bilkent’in bize ayırdığı bütçeyi malzeme alımı için kullanıyoruz. Genelde çok masraflı olmasalar da ulaşım, yemek, otel gibi masrafları da kendi cebimizden karşılıyoruz.
M.D.: Bilkent size genel olarak yıllık ne kadar bütçe ayırıyor?
Y.N.M.: Önceden daha fazlaymış ama zamanla pilot sayısındaki azalmayla, bize ayrılan bütçe de azalmış. Şu an 7000 TL’nin biraz üstünde bu ayrılan bütçe ama bu sene daha belli olmadı. Bunu da kulübün eski olmasına bağlıyorum.
M.D.: Gelecek dönemlerde ne gibi aktiviteler düşünüyorsunuz?
Y.N.M.: O konu şu anda kulüpte görüşülüyor aslında. Şimdiye kadar sadece yamaç paraşütü eğitimi verildi ama önümüzdeki dönemlerde serbest paraşütçülük ya da model uçak eğitimi tarzında projelere de görmeyi düşünüyoruz. Şu an kesin değil ama evet, yamaç paraşütü dışında başka planlarımız da var.
M.D.: Varlığınızın Bilkent Üniversitesi’ne ya da öğrencilerine ne gibi şeyler kattığını düşünüyorsunuz?
Y.N.M.: Öncelikle yamaç paraşütü insanların boş vakitlerini değerlendirebileceği bir hobi ama eğer kulüpte ilerleyen olursa, yamaç paraşütü bir hobiden çok daha fazlası olmaya başlıyor, sizin için bir tutku haline geliyor. Bizim kattığımız şey ise insanlara uçma sevgisi katıyor oluşumuz. Bizim için uçmak keyif aldığımız sürece yapabileceğimiz bir şey, olayı hiçbir zaman riskli boyutlara getirmiyoruz.
M.D.: Bilkent Üniversitesi’nin sizlere neler kattığını düşünüyorsunuz? Bu üniversite Bilkent olmasaydı da başka bir üniversite olsaydı ne değişirdi?
Y.N.M.: Bilkent Üniversitesi’ne kıyasla Gazi Üniversitesi ya da ODTÜ, yamaç paraşütü eğitimini çok daha organize bir şekilde veriyor. Kendi bünyelerinde kendi eğitmenleri var. Bilkent’ten çıkan pilotlar genellikle pilotluğa devam etmek yerine kariyerlerine devam ediyorlar. Diğer üniversitelere bu konuda biraz özeniyoruz açıkçası çünkü daha organizeler, kendi eğitmenleri olduğu için eğitim sürecini daha kolaylıkla yapabiliyorlar. Bilkent’in kattığı şeylere gelince, bütçe ayrımı çok önemli, biz de malzeme alımlarını kolaylıkla yapabiliyoruz. Bu büyük bir olanak ve birçok üniversite buna sahip değil. Bilkent bu konuda çok rahat çünkü malzemelerimiz yeni, malzemelerimiz kaliteli. Bu da bizim bu sporu daha keyifli yapmamıza olanak sağlıyor.
M.D.: Bilkent’ten kulübünüz için neler bekliyorsunuz?
Y.N.M.: Aslında fazla bir şey yok. Bütçe tabii ki her kulüp gibi daha fazla olsun isteriz ama çok sıkıntı değil. Belki kulübümüzün tanıtımı konusunda yardım isteyebiliriz. Reklam yapmada biraz zayıf kaldığımızı düşünüyoruz. Daha fazla insana ulaşalım ki onların içinden daha fazla sayıda pilot bizi tercih etsin. Çünkü bazı hafta sonları yeterli sayıda pilotu toplayamazsak ulaşım için farklı yollar denemek zorunda kalıyoruz. Mesela 15 kişi toplanamazsa, gelenlerle beraber Gazi Üniversitesi’nin servislerine katılmak zorunda kalıyoruz ya da 4-5 kişi olursak ve içimizden birinin özel aracı olursa ona binip gidiyoruz. Şu an tek istediğimiz biraz daha kalabalık olmak.
M.D.: Vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.
Y.N.M.: Ben çok teşekkür ederim.