Avengers_vs_JLA

 

Süper kahraman, bozulmuş bir toplum yapısında bunu düzeltmeye çalışan ve her ne olursa olsun yozlaşmayacak bir mükemmeldir. Başka bir deyişle iyiliği romantik ve mükemmeliyetçi bir tutumla insan üstü kılınmış bir kimsedir. Onu bu kadar mükemmel kılan ise genellikle yaşadığı sıkıntılar ve/veya sıra dışı zekasıdır. Bu insan üstü varlıklar çocuklara iyiliği öğütler ve ne kadar büyük olursa olsun her sıkıntının üstesinden gelinebileceği mesajını verirler. Bir erişkin için belki fazla pembe olan bu mesajlar bir çocuk açısından önemli olabilir.

 

Peki süper kahramanlar nereden geliyorlar? Her çocuk onlarla karşılaştığında ilk bu soruyu sorar. Cevabı ise basit ama ne yazık ki çocuklar için pek tatmin edici değil(!). Bütün süper kahramanlar çizgi romanlardan gelirler. Ardından bu çizgi romanlardan popüler olan seriler, çizgi filmlere dönüştürülürler. En sonunda, çizgi filmleri de çok başarılı olan çizgi romanlar beyaz perdeye taşınırlar.

 

Bu piyasanın kaynağı olan çizgi roman piyasasını ele alırsak karşımıza iki dev şirket çıkacaktır: DC Comics ve Marvel. Bu ikiliyi kıyasladığımızda, Marvel’ın daha çok sayıda popüler süper kahramana sahip olduğunu ancak toplamda iki firmanın sahip oldukları çizgi roman sayıları hemen hemen aynı olduğunu göreceğiz. Bu ölçüde elde ettikleri gelirlerin de üç aşağı beş yukarı aynı olduğunu söyleyebiliriz. Bu iki firmanın birbiriyle büyük bir rekabette olduğu şüphesizdir. Fakat son yıllarda birlikte “DC Comics vs. Marvel” adında ortak bir seri çıkarmışlardır. Pepsi ve Coco-Cola’nın birlikte kola yapmasından hiç farkı olmayan bir hareket. Buna başka hiçbir sektörde rastlamak pek mümkün değil, gerçekten de bir pazarlama mucizesi. Haydi biz buna süper kahramanların işi diyelim(!).

 

İkinci adımda yine aynı şirketlerin önderliği veya teşvikiyle, en çok satan serilerin belirlenen sayılarından bir olay örgüsü kurgulanarak bu süper kahramanlar televizyon ekranlarına taşınırlar. Onlarla büyümüş çocuklar da onlarla beraber ekran başına… Bir başka pazarlama mucizesi daha, hiç şüphesiz.

 

En son adımda ise televizyon pazarında da başarıya ulaşabilen seriler beyaz perdeye taşınırlar. Bir çizgi romandan, dev bir sinema filmine… Tanesi en fazla beş dollar’dan kişi başı en az on beşe… Pazarlama mucizesi!

 

Bir süper kahramanın piyasalardaki gelişimini değerlendirdiğimizde gerçekten özel güçlerle donatıldıklarını anlıyoruz(!). Peki onları bu kadar vazgeçilmez kılan nedir? Bu soruyu cevaplamak için önce çocukluğumuza inmemiz lazım.

 

 

Leave a Reply