Ortadoğu Oscarı Bir Bilkentlinin

Bu haftanın Bilkentlisi hemen hepinizin duymuş olduğunu varsaydığım bir isim: Hamid Akın Ünver. Sevgili mezunumuzun adını son haftalarda sıkça duymanızın sebebi ise “Malcolm Kerr Sosyal Bilimler Ödülü” nü kazanmış olması.

Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans eğitimini alan, daha sonra ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimini tamamlayan H. Akın Ünver, doktorasını eylül 2010’dan beri öğretim görevlisi olarak yer aldığı ABD’nin en saygın üniversitelerinden Essex Üniversitesinde hazırladı. Geçtiğimiz dönem, Türk Siyasal Tarihi, Türkiye’de Din, Laiklik ve Milliyetçilik” derslerine giren mezunumuz, bu dönem “Ortadoğu ülkelerinde uluslararası ilişkiler ve diplomasi ile Ortadoğu ülkelerinde çatışmalar tarihi” derslerini vermekte. Uluslar arası ilişkiler teorisiyle de ilgili dersler veren Akın Ünver, doktorasının ardından Michigan Üniversitesi’nin Ortadoğu Çalışmaları ve Avrupa Birliği Çalışmaları bölümlerinde de doktora sonrası çalışmalar yaptı. Şimdilik, kariyerini ABD’de sürdüren Ünver, ileriye yönelik planları kapsamında ise Türkiye’ye de gitmeyi düşünebileceğini ifade ediyor.

Şu anda Princeton Üniversitesi Yakın Doğu çalışmaları Bölümü Ahmet Ertegün Kürsüsü’nde görev yapan Ünver, İngiltere Essex Üniversitesi’nde hazırladığı, “Kürt sorununu Tanımlamak: ABD Kongresinde, Avrupa Parlamentosu’nda ve TBMM’deki Söylemler, 1990-1999” başlıklı doktora teziyle ödül aldı. Mezunumuz bu ödülü almayı hiç beklemediğini ise şu sözleriyle belirtiyor: “Bu ödül, Ortadoğu konusunda çalışan akademisyenlerin bir nevi Oscar’ı gibi. Dolayısıyla bu ödüle teziniz önerildiği vakit, bunu özgeçmişinize koyarsınız, bu da çok güzel görünür. Benim amacım sadece Essex Üniversitesi’nin beni başvurum için desteklemesiydi, sonra da zaten başvuru yaptığımı bile unuttum.”

Bu ödülün genelde tarih tezlerine verildiğini vurgulayan Ünver, “1990’lardaki Kürt sorunu değdiniz vakit, hem üzerinde binlerce yazı olan .çok çalışılmış bir konu, hem de çok yakın bir dönem tabii. Çok yakın tarihe ışık tutan tezler arasında ilk defa bu teze ödül veriliyor.” diyor. Ödülünün, kendisi için iki çeşit gurur kaynağı haline geldiğini de ayrıca belirten Ünver haklı gururunu ve sevincini şu şekilde paylaşıyor: “Birincisi, Türk öğrenci olarak bu ödülü almak çok gurur verici. İkincisi de bu ödül ABD dışındaki üniversitelere pek verilmiyor. Herkese verilebilir görünüyor aslında, herkes başvuruda bulunabilir ama ödülü genellikle Amerika içinde veriyorlar. İngiltere’de doktora yaptığım Essex Üniversitesi’nin bu konuda aldığı ilk ödül de benim ödülüm oldu. Bu ödül Essex’e ilk defa gitti.”

Sözlerine “Hem Bilkent ve ODTÜ’de öğrenim görmüş biri olarak ödülü almak çok gurur verici, hem de İngiltere’deki okulum açısından da gurur kaynağı oldum.” diyerek devam eden Dr.Ünver’i kutluyor, başarılarının sürmesini temenni ediyoruz.

ÖDÜL HAKKINDA

Amerikan Ortadoğu Çalışmaları Kurumu (MESA), her sene sosyal ve beşeri bilimler olmak üzere iki dalda, Lübnan asıllı ünlü sosyal bilimci, merhum Malcolm H. Kerr anısına tez ödülü veriyor.

Jüri üyelerinin her sene farklı ülkelerden seçilen ve isimlerinin açıklanmadığı profesörlerden oluştuğu yarışmada, 2010 senesinin “Malcolm H. Kerr Sosyal Bilimler Ödülü”ne layık görülen Dr. Ünver’in tezi hakkında jüri, ödül gerekçesinde “tezin, yakın tarihin en zor meselelerden biri olan Kürt sorununu, meclisler seviyesinde daha önce hiç yapılmadığı kadar tarafsız bir şekilde ve ayrıntılı bir çözümleme ile değerlendirdiğini ve bu sorunun en zor dönemi olan 1990’lara yeni bir ışık tuttuğunu” belirtiyor.

Gerekçede, “Dr. Ünver, söylem analizinin metodolojisinin açıklayıcı değerinden yola çıkarak bu tür sorunlar hakkında alınan kararlar esnasında meselelerin nasıl tartışıldığına yönelik kuvvetli bir tez ortaya koyuyor. Komite, Dr. Ünver’in teorik tartışmasındaki gelişmişlik ve metodolojisindeki titizlik sebebiyle kendisini bu ödüle layık görmüştür” deniliyor.

Leave a Reply