Yeni Yıl Muhabbetinize Ortak Oluyorum!

Yılbaşı akşamı veya yeni yılın ilk günlerinde her türlü programınıza “cuk” diye oturacak [1] bu dev hizmetle karşınızdayım. PTT’nizin son harfine rakip çıkacak; alemlerde boy gösterecekseniz size hoş bir derinlik katacak bu hoşbeş malzemeleriyle yediden yetmişe geniş bir kitleye oynuyorum diyebilirim.

Mevzunun özü gavur popüler kültüründen çıkma “yeni yıl tasarıları”. Konsepte aşina olmayanlar için kısa bir açıklama sunayım. Bu metin ile yeni yıldan beklentilerinizi sıralamakla kalmıyor bunları daha da somutlaştırarak birtakım hedeflere yer veriyorsunuz. “Ne güzel fikirmiş len!” diyerek bu faaliyete katılma niyetindeyseniz gazetecilik etiği gereği belirtmeliyim ki bazen kendinizi kazuistik metoda kaptırabiliyor, Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 100 Günlük Eylem Planlarını aşan bir ufukla yeni yılınıza yaklaşabiliyorsunuz[2].

Şimdi yeni yıl tasarılarınıza girmek üzere dikkatlerinize sunacağım makul, yapılabilir ve denetlenebilir önerilerime geçiyorum. Hayır spor yapın desem geçmiş yıllardaki tasarılarım uygun bir denetçi olmama mani olur. O yüzden benim de yapmayı taahhüt ettiğim şeyleri öneriyorum ki Hıdırellez’de beraber muhasebesini yapalım[3]!

İşte 2019 Siyasi Yeni Yıl Tasarıları:

1. Daha önce hiç okumadığınız bir gazete okuyun:

Peşinen söyleyeyim, fikirlerinizi paylaşmadığını bildiğiniz bir gazeteyi tercih edin. Amaç, toplumumuzun kronikleşen şikayeti olan karşılıklı tahammülsüzlüğün tedavisine bireysel olarak katkıda bulunmak. “Hiç içim almıyor oğlum” ya da “ötekileri Allah’ından bulsun” gibi itirazlara yer yok[4].  Bildiğiniz gibi her tutum alışkanlıklar üzerine inşa ediliyor. Şu halde tutumlarımızı değiştirmemiz de tekrardan geçiyor.  Her gün kafanızda bir yere oturttuğunuz vukuatlara dair farklı değerlendirmeleri uzunlamasına okumak ve tartışmak size imkansız görünen düşünce tarzlarının pekala mümkün olduğunu hatırlatacak. Her fikrin -evvela- bir kaynağı ve kendince meşru dayanakları olduğunu fark ettirecek. Bu süreçte illa ki paylaştığınız fikirlere rastlayacaksınız. Ola ki bunlar sayıca çok olmazsa sinir hastası olmadan ayrıştıklarınıza “hakkın varmış” demeye başlayacağınızı garanti ediyorum.

2. Bir sorun tespit edin ve çözümüne ortak olun ama mutlaka müşahit olun:

Civic engagement yurt dışında giderek popülerleşen bir kavram. Kabaca, vatandaşların kamusal sorunlarla ilgili tartışmalara ve çözümlere iştirak etmesi anlamına geliyor. Yurttaşlık ile ilgili meselelere katılımınızı sağlamak için mahallenizde, okulunuzda, iş yerinizde hoşunuza gitmeyen, sizi “Avrupa’da En Yaşanabilir On Kent” listelerine muhtaç eden bir problem belirleyin. Mobbing, menfi müfredat değişiklikleri, geri dönüşüm eksikliği, ne isterseniz… Sonra bu sorunun çözümü için şahsen ne yapabileceğinizi düşünün, araştırın, soruşturun. Kurumunuzla arabuluculuğa başvurun, dekanlıktan görüşme talep edin, belediyeden sokağınıza ayrıştırmaya elverişli çöp kutuları koymasını isteyin. Bunu yaptıkça hem kendinizi daha iyi hissedecek hem de çevrenize örnek teşkil ederek bir kar topu etkisi başlatacaksınız.

Dediğim gibi müşahitlik müessesenin ikramı; çünkü seçim güvenliği bilaistisna hepimizin meselesi. O konuda Mart ayına doğru daha çok başınızı ağrıtacağım için şimdilik bir bağlantı bırakmakla yetiniyorum: https://oyveotesi.org/hakkinda/biz-kimiz/

3. Kendinize sorun: Oyumdan ne hayır gördüm/gördük?

Siyasi tercihlerinizi gözden geçirin. Bugüne kadar hangi saiklerle ne şekilde oy kullandığınızı, bunun size ve topluma getirdiklerini düşünün. Bu soruya illa ki olumsuz bir cevap vermeniz icap etmiyor. Beklenen yalnızca genel bir değerlendirme yapmanız. “Yeni yıl, yeni ben” düsturu hayatın her alanına sirayet ederken politikayı eksik bırakmamak adına… Oy verdiğiniz partinin vaatlerini ne ölçüde yerine getirdiğini, dünü ve bugünün örtüşüp örtüşmediğini, desteğinizin müspet bir değişime vücut verip vermediğini bir düşünün. Neticede bir değişikliğin zamanı olduğuna kanaat getirirseniz de Allah’ın emri değil ya, buyurun değiştirin.

Çok sevdiğim bir yeni yıl reklamında dendiği gibi daha iyi bir geleceğe inanmak için pek çok sebebimiz var. Optimizm iyi hoş da bu yıl biz eşeğimizi sağlam kazığa bağlayalım; iyiye inanmayı haklı kılan o sebepler biz olalım!

[1] Soru: Geçtiğimiz yıl bu deyimin yaratıcı bir ikamesini siyasetimize kazandıran figür kimdir? Daha öncesinde kullanımı moda dünyasıyla sınırlı kalmış bir ifadeden bahsediyorum. Doğru cevap tabi ki “siyasi kombin” çıkışı ile Sayın Devlet Bahçeli olacaktı! Kendisi bu yıl da güzide dilimizin tüm imkanlarını kullanarak siyasette yeni modellerin mucidi oldu.

[2] Sözü geçen planlar için: https://www.ntv.com.tr/turkiye/erdogan-100-gunluk-eylem-planini-acikladi,HH_SHWOrv02rW0J_feiD3A ve https://www.npr.org/2017/04/24/520159167/trumps-100-day-action-plan-annotated

[3] Elin bayramına özendiysek bizimkileri de unutmadık. Maksat neşe olsun. Hıdırellez nedir, nasıl kutlanır diyenler için: https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/hidirellez-ne-zaman-hidirellez-nedir-ve-nasil-kutlanir-iste-2018-hidrellez-tarihi-2375979/

[4] Medeni Usul Hukuku finaline girmiş olan arkadaşlarımın yüzünü güldürmek adına: ilk itirazları ileri sürme süresi geçti yani ondan hiç boşuna dilekçe vermeyin, paranıza yazık.

Görsel: https://www.eventbrite.com/e/eve-of-eve-dc-eve-of-new-years-eve-afrobeats-ball-tickets-51197414846

Leave a Reply