Bu soğuk kış günlerinde işlerden yorulmuş, derslerden sıkıldıysanız ve film izlemeyi de seviyorsanız benim sizin için bir önerim var. Fatih Akın tarafından yönetilen uzun metrajlı ‘Kesik’ (The Cut) filmi… Gelin birlikte filmin detaylarına bakalım.

fatih akın the cut

Nazaret, 1915 yılında Mardin’de demircilik yaparak ailesini geçindirmekte, bu sırada I. Dünya Savaşı sürmektedir. Bir gece Osmanlı askerleri orduya katılma sebebiyle Nazaret’i evinden alır. Gayrimüslimlerin orduya katılması yönünde emir çıkmıştır. Fakat askerler, içinde Nazaret’in de bulunduğu Ermeni erkekleri orduya katmayıp, esir alır. Esirler, demir yolu yapımı gibi ağır koşullar altında çalıştırılırlar.

Esir düşen Ermenilere İslamiyet’i kabul etmeleri durumunda özgürlükleri vaat edilir. Nazaret ve arkadaşlarının çoğu bunu kabul etmez. İslamiyet’i seçmeyenler öldürülür. O ise; biraz şansının yardımıyla, biraz da kendisini öldürmeye istekli olmayan Mehmet’in vicdanının sesi sayesinde ölümden kurtulur. Ses telleri kesildiği için konuşamaz vaziyettedir. Bundan sonra tek bir hedefi vardır: Ailesine kavuşmak.

Dünya prömiyeri 71. Venedik Film Festivali’nde yapılan film, birçok eleştirmen tarafından beğenilmedi. Fakat farklı bakış açılarıyla eleştiren yazarlar da yok değil. Örneğin Can Dündar, ‘Kesik’ ile ilgili yazısında şunları dile getirdi; ‘’Fatih Akın’ın son filmi The Cut’ı (Kesik) önceki gün Venedik Film Festivali’ndeki galasında izledik.
30 yıl önce, Paris’te ‘Geceyarısı Ekspresi’ni izlediğimde dehşete kapılmış, film bittiğinde salondakiler Türk olduğumu anladı da suçluymuşum gibi bana bakıyor hissine kapılmıştım.
Bu kez öyle olmadı.
Yine dehşete kapıldım gerçi, ama suçluluk duymadım.
Çünkü Geceyarısı Ekspresi ırkçı bir filmdi; perdedeki bütün yabancılar iyi ve masum, bütün Türkler kötü ve zalimdi.
Kesik, öyle değil. Topyekûn bir karalama yok. Irkçılık yok. Oryantalizm yok. En önemlisi kindarlık hissi yok.‘‘

indir_14Eleştirilen ve tepki çeken bir başka konu ise, Türkiye’de filme 18 yaş sınırı getirilmesi. Yaş sınırının, film şiddet unsurları içerdiği için konulduğu belirtiliyor. Fakat film, gösterime girdiği Almanya’da 12 yaş üstü, İsviçre’de de 14 yaş üstü bireyler tarafından izlenebiliyor.

Kahramanımız Nazaret Manoogian’ı Tahar Rahim canlandırırken, diğer oyuncular; Simon Abkarian, Makram Khoury, Hindi Zahra, Kevork Malikyan, Bartu Küçükçağlayan, Akın Gazi, Zein Fakhoury, Dina Fakhoury isimlerinden oluşuyor.

Ben de genelde Fatih Akın filmlerini beğenen birisi olarak, bu yoğun kış günlerinde işlerinize kısa bir mola vererek, eleştirilen bu filmi izlemenizi tavsiye ederim. Şimdiden iyi seyirler!!!

 

Leave a Reply