Bir Daha Final Haftasında Elinizi Bilgisayara Uzatırken İki Kez Düşünün

Zorlu bir günün ardından kim ayaklarını uzatmak, en sevdiği diziyi açıp rahatlamak istemez ki? Bir daha final haftasında elinizi bilgisayara uzatırken iki kez düşünün . Neden mi? Claremont Üniversitesi psikoloji profesörü Mihaly Crikszentmihalyi ‘nin “akış” teorisine göre, bu sizi yalnızca dinlendirir, çalışma başarınıza pozitif etki yapmaz. Bunun yerine daha meydan okuyucu bir aktivite yapmalısınız. Şimdi geriye saralım ve işe sorunu anlayarak başlayalım. Aşağıda videoyu izleyerek teoriyi öğrenebileceğiniz gibi üşenebilir, kendi bölümümün teorilerine bile çalışmıyorum ki ben diyebilirsiniz. İşte sizlerin kolaylığı için “akış” ve finallerdeki başarımızın artması arasındaki bağı yazıyorum!

Güvenli alanınızın dışına çıktıktan sonra, güvenli alana tekrar dönerseniz yaşadığınız uyarılma sizi akışa sokar. Mesela, final haftasında bir dersten diğerine giderken arkadaşlarınızla konuşmak, spor yapmak veya resim çizmek gibi sizi çok zorlamayan ancak kütüphanenin güvenli ortamına bir ara olan etkinlik ders çalışma verimliliğinizi arttıracaktır. Dikkat edilmesi gereken konu, etkinliğin meydan okuyucu olması ancak ders çalışmaktan daha kolay olmasıdır.

Peki etkinlik fazla kolaysa ne olur? Güzel kokular eşliğinde banyo yapmak, dizi izlemek veya çimlerde yatmak ne kadar rahatlatıcı gelse de kulağa sizi akışa sokacak uyarılmayı yaratmaz. Kontrollü alanınızdan çıkamadığımızdan yeni bir şey yaratmanızı sağlayacak konsantrasyon seviyesine ulaşmak zor olur.

Günlük hayatınıza bunu sağlayacak daha çok aktiviteyle uğraşmak sizi daha mutlu yapar. Hem bir hobiniz olur, hem de normalde yerine getirmeniz gereken sorumluluklarınızda-ders çalışmak, işe gitmek veya kitap yazmak olsun- daha konsantre ve başarılı olursunuz.

Günlük rutin içinde  söylene söylene gerçekleştirdiğimiz pek çok iş var. Hani, bazen maçta izlediğiniz sporcuların veya konserine gittiğiniz müzisyenlerin günlük gerçekliğin dışında, farklı bir evrenden geliyorlarmışcasına konsantre olduğunu ve düşünmeden, severek yaptıkları işi yaptığına şahit olursunuz ya işte tam da o duyguyu yakalamak için “akış”a ulaşmamız lazım.. Hayalimizi süsleyen bölümde okurken biz, neden ders çalışırken böyle hissetmeyelim, akışa ulaşmayalım ki?

Kaynakça:

https://za.pinterest.com/pin/406379566350790723/

www.hayaleturk.com/netflixteki-bu-filmleri-mutlaka-izleyin

https://www.ted.com/talks/mihaly_csikszentmihalyion_flow?language=

http://thelala.com/caught-in-the-midterm-slumpthe-concept-of-flow/

 

Leave a Reply