İş Stresiyle Başa Çıkma Rehberi: Tükenmişliğe Son!

Stresle dolu bir çalışma atmosferinde yorucu saatler boyunca çalışmak uzun vadede tükenmişlik sendromuna sebep olabilir. Tükenmişlik sendromu, son zamanlarda dünya çapında medyanın gözdesi halinde ve herkes bu sendromun nasıl ertelenebileceği hakkında kendi teorilerini geliştiriyor, tükenmişlikle başa çıkabilmek için birbirlerine tavsiyeler veriyor. Maalesef tükenmişlik sendromu bizim ülkemizde de ciddi ve hızla artan bir problem. Bu problem kronikleşmeden çalışanların alabileceği bazı basit ama efektif adımlar var. İşte tükenmişlik sendromunun üstesinden gelmek için bilmeniz gereken 6 gerçek!

  1. Sinyalleri takip et: Tükenmişlik sendromu damdan düşer gibi hayatınızı ele geçirecek ve kariyerinizi riske atacak öngörülemez bir problem değil. Çalışma hayatında hem işverenlerin hem de çalışanların tükenmişliğe giden yolda gözlemleyebileceği birçok sinyal var. Harvard Business Review’a göre yalnızlık hissi ve tükenmişlik arasında sıkı bir bağ var. Eğer kendinizin veya bir çalışanınızın sosyal hayatının kötüye gittiğini veya ofiste başkalarıyla daha az iletişim kurduğunu gözlemliyorsanız bunlar tükenmişlik sendromunun ilk sinyalleri olabilir. Performansın düşmesi, genel bir bıkkınlık ve yorgunluk hissi, sorumluluklara karşı ilgisizlik, işe gelmeme, zaman yönetiminde eksiklikler ve organizasyonla alakalı problemler tükenmişliğin etkileri. Bu davranışların farkında olmak ve sıkıca takip etmek tükenmişlik sendromunun kronikleşmesini önlemek için önemli.
  2. Kendinize kaba davranmayın: Tükenmişlik herkesin başına gelebilecek doğal bir süreç. Kendinize kaba davranmak veya akıl sağlığınızı daha da kötüleştirecek davranışlara yönelmektense pro-aktif adımlar atmak önemli. Tükenmişlik, kendi kendinize zorbalık yaparak veya kendinizi daha da cezalandırarak çözülebileceğiniz bir problem değil.
  3. Yardım isteme: Yardım istemek bu sendromla baş edebilmek için önemli bir adım çünkü duygularını başkalarıyla paylaşmak yalnızlık hissini azaltacaktır. Özellikle bu tür akli sağlıkla alakalı konularda yardım istemek konusunda maalesef toplumumuzda tabular var. Bunun sizi yardım istemekten engellemesine izin vermeyin. Tükenmişlik sendromu çalışanların çok sık yaşadığı ve maalesef çok geniş bir insan grubunu etkileyen bir problem. Bundan dolayı yardım istemekten çekinmeyin.
  4. Kendinize zaman ayırmayı unutmayın: Tükenmişlik sendromuyla başa çıkmanın en önemli yolu stresi azaltmak ve iş-hayat dengesini sağlayabilmek. Maraton gibi geçen çalışma hayatında kendinize, hobilerinize ve sevdiklerinize zaman ayırmak çok önemli. Hayatı sadece işten ibaret olan insanların tükenmişlik sendromuna yakalanması çok daha muhtemel. Bundan dolayı çok yönlü ve kapsamlı bir yaşam, iş performansı ve akıl sağlığı için çok önemli.
  5. Sürdürülebilir çalışma düzenleri oluşturma: Her bireyin hoşuna giden ve onu motive edecek şeyler farklı olsa da iş hayatınızda devamlılık sağlayabileceğinzi alışkanlıklar oluşturmak kariyerleriniz açısından çok önemli. Sürdürülebilir bir çalışma düzeni, molalarla çalışma ve ödüllendirme dinamiği kurarak veya daha organize ve sistemli olunarak başarılabilir. Organizasyon kabiliyetlerin geliştirilmesi stres ve anksiyetenin önüne geçmekte de yardımcı olacaktır. 
  6. Beklentilerinizi yönetin: Çalıştığınız kurumu ve kurumun kültürünü yakından tanımak da önem arz etmekte. Gallup’un yaptığı bir araştırmaya göre çalışanların sadece %60’ı onlardan beklenilenlerin ne olduğu konusunda emin.  Sizden beklenenleri iyice anlamak, iş hayatındaki belirsizliği azaltacağı için stres ve anksiyetenin azalmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda bu konulardaki bilginliğinizi arttırmak beklentilerinizi yönetmenize yardımcı olacaktır. Eğer beklentileriniz şu anki pozisyonunuzda veya şirketinizde sağlanmıyorsa bir değişikliğe gitmek mantıklı olacaktır. 

Kaynakça:

16 Employee Burnout Statistics You Can’t Ignore

https://hbrturkiye.com/blog/isyerinde-tukenmislik-sadece-yorgunlukla-degil-yalnizlikla-da-ilgilidir

Leave a Reply