Video oyunları sektörü günümüzde muazzam büyüklükte bir konu olarak karşımıza çıkmakta. Günümüzde oyun sektörüne bakarsak büyük şirketler dev kadrolarla muazzam işlere imza atıyor. Popüler kültürün en sağlam unsurlarından birini oluşturan oyunlar; sinemadan reklam sektörüne, giyimden spora kadar her alanda insanlar üzerinde etkiye sahip. İşin ilginç tarafı bilişimin diğer alanlarıyla kıyaslandığında, zirve için rekabet eden firma sayısı çok fazla. İşletim sistemleri, sosyal ağlar, çizim yazılımları veya arama motorları gibi alanlara baktığımızda 2-3 şirketin rekabeti söz konusuyken oyun sektünde bu sayı bir hayli fazla: EA, Blizzard, Valve, Activision, Eidos, Konami, Ubisoft ve saymakla bitmeyecek upuzun bir liste var ve bu şirketlerin her biri de kült eserlere imza atmış isimler. Yani diğeceğim o ki Türkiye’de çok da belli olmasa da oyun sektörü bilişimde çok önemli bir yere sahip.
Türkiye’ye bakacak olursak, maalesef durum yurtdışındaki kadar parlak değil. Tamam Taleworlds adında Mount&Blade gibi bir seriye imza atmış ve gerçekten büyük başarı yakalamış (her ne kadar bu başarı teknolojik bir başarıdan ziyade orjinal bir fikrin ürünü olsa da) bir firmamız var veya Yerli kardeşlerin CryTek ile oyun sektörünü sallamasını gururla karşılıyoruz ama maalesef bunun dışında öyle çok fazla ortaya çıkabildiğimiz bir alan değil oyun sektörü. Türkiye’deki oyun firmalarının çoğu “indie” diyebileceğimiz çapta basit oyunlar. Bu da güzel ama maalesef yeterli seviyeden çok uzak.
Neyse ki oyun alanında Türkiye’deki ateş sönmüş değil. Son zamanlarda Türkiye oyun alanında bir şeyler elde etmeye başladı diyebiliriz. ODTÜ’de oyun alanında yüksek-lisans programlarının açılması, Taleworlds’un her geçen gün daha çok insanın beğenisini toplaması gibi olaylar, öğrencileri de bu alana bir nebze olsun çekmeye başladı gibi görünüyor. Öyle ki Bilkent’te bile son bir yılda bilgisayar oyunları üzerine iki öğrenci topluluğu kuruldu. İşte yine bu tür bir hareketlilik mayıs ayında Kıbrıs’ta yaşanacak. Doğu Akdeniz Üniversitesi Oyun Platformu tarafından hazırlanan “Oyun Sektörü ve Oyun Geliştirme” konulu etkinlik, Türkiye’de oyun sektörünün durumu konusunda alanında uzman kişilerin katılımıyla gerçekleşecek. Taleworlds, Merlinin Kazanı, TOGOG gibi bu alanda Türkiye’ye çok şey kazandırmış isimlerin toplanacağı etkinlikte ayrıca işin teknik kısmına inilerek öğrencilere Uniti3D gibi konularda da eğitim verilecek.
Böyle muazzam bir etkinliğin Ankara’ya uzak olması üzücü. Yine de bu tür etkinliklerin Türkiye’deki oyun meraklılarını biraz daha harekete geçireceği de açık. Umarız Bilkent de bu tür etkinliklere ev sahipliği yapar.