Sevgili okurlar,

14 Şubat sevgililer günü geçeli çok olsa da Japonya’da bu günün kutlanış şekli dikkatimi çekti ve bunu sizinle paylaşmak isterim. Kafamızdaki 14 Şubat kavramından tamamen farklı ritüellere sahip bir 14 Şubat bu. Kızlardan ziyade erkeklerin dört gözle beklediği bir gün hatta.

Peki, nasılmış Japonya’nın bu 14 Şubatı?

Sevgililer günü genelde kızların heyecanla beklediği, çiftlerin birbirlerine sevgilerini ifade edecekleri kırmızı kalpli yastıklar, ayıcıklar veya bunların dışında da değişik hediyeler alıp birbirlerine verdikleri bir gün iken; Japonya’da sadece çiftlere mahsus olmayan değişik bir gün.

Japonya’daki 14 Şubatın geleneği, sadece kızların erkeklere çikolata vermesini gerektiriyor.

Bu gelenek, 1958’de ‘Mary Chocolate’ adında bir çikolata şirketinin yöneticisinin, sevgililer gününü Japonya’ya tanıtmak adına kızların erkeklere çikolata ile hislerini ifade etmesi için bir kampanya başlatmasıyla başlamış ve günümüze kadar özenle devam ettirilmiş.

İki türlü çikolata hediye ediyor kızlar bu günde: birincisi giri-choco denilen romantik duygular içermeyen sadece çevresindeki erkeklere- patron, iş arkadaşı, okul arkadaşı vb.- ve ailedeki erkek bireylere alınan çikolata türü – ki “giri”nin anlamı da görev, zorunluluk demek oluyor zaten- ikincisi ise honmei-choco denilen romantik duygular hissedilen kişiye verilen çikolata türü –  “honmei” gerçek aşk gibi bir anlama geliyor.- Honmei choco, giri choco’dan daha özenli, daha süslü ve pahalı oluyor; hatta el yapımı bile olabiliyor ki bunun için Japon kızları ev yapımı çikolata kurslarına bile gidiyor.

Elbette sırf kızların çikolata hediye etmesi adil olmayacağından, bir ay sonra da, yani 14 Martta, Japonların White Day(beyaz gün) adını verdikleri günde, bu sefer erkekler; onlardan çikolata aldıkları kızlara beyaz şekerlemeler ve kurabiyeler hediye ediyor. Erkek, 14 Şubatta hediye çikolata kabul ettiği bütün kızlara şekerleme, kurabiye hediye etmesi gerekli bu günde, en azından hoşlandığı kıza hediye etmesi gerekiyor. 14 Şubatta honmei choco kabul eden bir erkek, 14 Martta çikolata kabul ettiği kıza; şekerleme, kurabiye hediye etmezse ona karşı hiçbir his beslemediğini göstermiş oluyor ama hediye ederse kızın romantik duygularını kabul ettiğini ve karşılık verdiğini gösteriyor bu hareket. Bir pastanenin başlattığı ve 1975’ten beri süregelen bir gelenek olsa da, 14 Şubat kadar popüler bir gün olamadı White Day.

Japon ticari zekâsının bir sonucu olan bu iki gün kadınlar tarafından özenle devam ettirilirken, erkekler günümüzde de çok özenmiyorlar bu güne. Yapılan türlü promosyonlara rağmen White Day, 14 Şubat kadar renkli geçmemeye devam ediyor.

Leave a Reply