Bugüne kadar insan davranışlarının incelenmesinde en çok tartışılan konulardan birisi de sergilenen bir davranışın ahlaka uygun olup olmadığı olmuştur. Hatta bu tartışmalarda zaman zaman daha da öteye gidilip, ahlak denilen olgunun insan tarafından biyolojik manada nasıl yönetildiği incelenmeye çalışılmıştır.
İşte bu incelemelerde önemli bir noktaya gelindiğini – en azından – yapılan yeni bir araştırmayla söyleyebiliriz. ABD’de bir eyalet üniversitesinde nöro-ekonomist olarak görev yapan bir bilim insanının yaptığı bir keşif, endokrinoloji açısından oldukça önemli. Yapılan araştırmaya göre, oksitosin hormonunun vücuttaki seviyesi, insanın ‘ahlak seviyesi’ ni ayarlamakta. Daha da açacak olursak, bu hormon, insanların toplum içerisindeki davranışlarının tepki seviyesini ayarlıyor. Bir insanın yardımseverliğinin, bir başkasına olan sadakatinin veyahut bir arkadaşına karşı sözlerinin sertliğini bu hormon düzenliyor.
Bu verilerin yorumlanışı esnasında da akla gelen bir diğer soru da bu hormonun seviyesinin nasıl yükseldiği oluyor. Araştırmayı yapan bilim insanı Paul Zak’a göre, bunun değişik yolları mevcut. Bu hormonun seviyesinin yükseltilmesi için kullanılan özel bir burun spreyi, cinsel ilişkiler, hamilelik döneminde emzirme ve süt salgılama, sarılma gibi yollar işe yarayabiliyor. Aynı zamanda, araştırmaya göre testesteron hormonunun salgılanması da oksitosinin seviyesini düşürebiliyor. Bu durum, genellikle insanlar arasında zaman zaman dillendirilebilen “kadınlar neden genellikle yumuşak kalpli oluyorlar” sorusuna da yanıt olabilir. Tabi ki bunun kanıtlanması ve en azından akademik manada belgelenebilmesi için, araştırma sürecini daha uzun süre yakından izlemekte fayda var.
Kaynak: http://haber.ekolay.net/haber/9/1023227/Ahlak-hormonu-bulundu.aspx