Çok soğuk bölgelerde yaşayan hayvanların kışın soğuğunu atlatabilmek için kış uykusuna yattıklarını hepimiz biliyoruz. Peki çok sıcak bölgelerde yaşayan hayvanlar da sıcağı atlatmak için yaz uykusunu tercih etmiyorlar mıdır?

Cevabımız evet. Çok kurak bölgelerde yaşayan hayvanlar da sıcakları atlatabilmek için yaz uykusuna(estivasyon) yatıyorlar. Zor şartlar altında yaz uykusuna yatan hayvanlar arasında; timsahlar, tropik bölgelerde yaşayan bazı tatlı su balıkları, çamurgolyan balığı, salyangozlar, kurbağalar sıralanabilir. Bu canlılar yazı geçirmek için bazal metabolizma hızlarını azaltıp uykuya dalıyorlar. Örneğin, salyangozlar kurak havalarda nem kaybını önleyebilmek için kabuklarının etrafını çeşitli salgılarla kaplıyorlar. Böylece yazın sıcak günlerini çok az enerji ve su harcayarak atlatabiliyorlar.

Tam yaz uykusuna yatan hayvanlar hariç, bazı kuş cinsleri de kurak havalarda öğlen vakitlerini serin bölgelerde geçirmeyi tercih ediyorlar. Bazı geyik cinsleri de toprağı belli bir miktar kazıp, daha alt katmanlardaki serin toprağa yatarak vücut ısılarını düşürmeye çalışıyorlar.
Yani kurak ve sıcak bölgelerde yaşayan hayvanların çoğunun da sıcaktan bunalıp, öğlen vaktinde siesta yaptıklarını söyleyebiliriz. Şu son günlerde etkisini çok fazla göremesek de küresel ısınmanın, kurak bölge hayvanlarının da işini zora sokacağı açık.

Leave a Reply