Bilkent Üniversitesi’nin ABD’deki Türk profesör Yavuz Oruç ile ortak geliştirdiği yazılım, iPhone kullanıcılarına seçimsonuçlarını dakika dakika takip imkanı sağlayacak. “Whowon Türkiye” isimli uygulama, sandıklar açılmaya başladığı andan itibaren milletvekillerinin muhtemel ve kesin öçekte seçilip seçilmeyeceğini gösterecek.
Uygulama ilkbin kullanıcıya ücretsiz olacak.
Bilkent Üniversitesi öğrencileri Ali Çevik ve Mert Küçük, ABD’deki Maryland Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Oruç önderliğinde geliştirdikleri “Whowon Türkiye” isimli yazılımı şöyle anlatıyorlar:
‘Whowon-Türkiye’nin, 12 Haziran seçimlerinde sandıklar açılırken mevcut oy durumuna bakarak bir partinin milletvekili dağılımlarını muhtemel ve kesin ölçekte ortaya koyabildiğini belirten Çevik, bu sayede seçim daha sonuçlanmadan seçim hakkında ‘tahmini ve kesin sonuçların’ takibini yapmanın mümkün olduğunu bildiriyor. “Yani, seçim esnasında bu uygulama sadece oy sayılarını veya yüzdeleri değil, mevcut oy sayısına göre parti ve aday bazında analizleri de sunuyor.”
Bu analizlerin daha seçim sonuçlanmadan hangi partinin kaç tane kesinleşmiş koltuğu olduğunu, kaç tane muhtemel, kaç tane kaybetmesi muhtemel ve kesin kaybetmiş olan milletvekili adayının olduğunu isimleriyle birlikte ortaya koyduğunu anlatan Çevik, şu bilgileri verdi:
“Bunu yapmak için de seçim sonuçlandıktan sonra kazananların belirlenmesi için kullanılan D’Hont Algoritmasının tarafımızca matematiksel olarak genişletilmiş bir versiyonunu kullanılmaktadır. Bu uygulamayı kullanarak seçim gününde seçim sonuçlarını il, il grubu veya ülke bazında incelemek mümkün olacak.
Şu anki odağımız seçim günü olsa da, Whowon-Türkiye seçim sonrasında da kullanılabilir durumda olacak. Böylelikle seçimler bittikten sonra dahi insanlar bu uygulamayı kullanarak hangi bölgede kimlerin kazandığını anında görebilecekler.”
DİĞER UYGULAMALARDAN FARKI
Seçimle ilgili haber ve sonuçları servis eden benzer uygulamaların bulunduğuna işaret eden Çevik, ancak Whowon-Türkiye’nin pek çok farklı uygulaması olduğuna dikkat çekiyor.
Yazılımda, kullanıcının, istediği ili seçerek bu ildeki her bir siyasi partinin toplam oylarını, kesinleşmiş kazanılan veya kaybedilen koltuk sayısını ve oy dağılımının benzer şekilde devam etmesi durumunda sahip olacağı koltuk sayısını görüntülenebildiğini anlatan Çevik, ‘Kullanıcı, kendi seçeceği birden fazla ili gruplayarak bu illerdeki sonucu 1. maddede anlatıldığı gibi görüntüleyebilmektedir. Kullanıcı, sonuçları görsel olarak il, il grubu veya ülke bazında harita destekli olarak inceleyebiliyor’ diye konuştu.
Çevik, yazılımın kullanımının kolay, görsellik açısından zengin ve güvenilir bir uygulama olduğunu söyledi.
VERİLER ANADOLU AJANSI’NDAN
Ali Çevik, sandıklar açılmaya başlandıktan sonra, oy sayılarının Anadolu Ajansı ile yapılan anlaşma ile sunuculara aktarılacağını bildirdi.
Whowhon-Türkiye’nin, bir sunucu-istemci uygulaması olarak tasarlandığını, bu uygulamanın kullanımı için özel olarak programlanmış sunucularının bulunduğunu anlatan Çevik, ‘Seçim bilgileri Anadolu Ajansı’ndan gönderildiği andan itibaren, sunucularımız bu bilgileri dinamik olarak işleyecek ve kullanıcılara iletecek’ bilgisini verdi.
Çevik, mevcut alternatif uygulamaların web sayfalarını referans alarak, oradaki bilgileri direkt olarak aktardıklarından, güncelleme frekanslarının haber sayfalarının güncellenme frekansları ile sınırlı olacağını belirtti.
Çevik, uygulamayı Apple Store’dan yükleyecek ilk bin kişinin ücretsiz kullanacağını bildirdi.
Mert Küçük ise uygulamanın yalnızca iPhone kullanıcıları tarafından değil, iPod ve iPad kullanıcıları tarafından da kullanılabileceğini ifade etti.
YAZILIM NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Ali Çevik, yazılımı geliştirme süreçlerini anlatırken, bu yılın Şubat ayında Maryland Üniversitesi’nde akademisyen ve Bilkent Üniversitesi’nde de ziyaretçi öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Yavuz Oruç’un seçim ile ilgili uygulama geliştirmek için kendileriyle irtibata geçtiğini bildirdi.
Uygulamanın geliştirilmesi için 3 aylık çalışma sürecinin başladığını, bu süreç içerisinde, geliştirdikleri modelin seçim sonuçlanmadan önce kullanıcılara sonuçlar hakkında daha fazla bilgi verebileceğini tespit ettiklerini dile getiren Çevik, daha sonra uygulamanın Apple tarafından onaylanarak, iTunes’daki yerini aldığını söyledi.
PROF. DR. ORUÇ NE DEDİ?
Çalışmalarını ABD’de sürdüren Prof. Dr. Yavuz Oruç ise uygulamayla iPhone, iPad ve iPod touch kullanıcılarının dünyanın her yerinden seçim sonuçlarına ulaşılabileceğini belirterek, şunları kaydetti:
‘Seçimlerle ilgili başka iPhone uygulamaları olmakla birlikte, Whowon-Türkiye seçim sonuçlarını kendi sunucularında işleyerek ve kendi tahmin yöntemlerini kullanarak iPhone kullanıcılarına aktaran ilk uygulama ve böylesine bir uygulama ilk kez Türkiye’de yapılan bir genel seçimde hayata geçirilecek.
Projeyi daha da geliştirerek başka ülkelerdeki seçim sonuçlarının iPhone ve diğer akıllı cep telefonu kullanıcılarına aktarılması için şimdiden planlamalar yapıyoruz.’