E-kitaplar uzunca bir zamandır hayatımızın içinde, ancak ne var ki bu sistem ülkemizde pek rağbet görmedi. Zaten kitap okuma oranı Türkiye’de az, aynı zamanda siz bunu internet ortamında yapar; dijital bir platformda insanlara ulaştırmaya çalışırsanız; haliyle insanlar bunu talep etmezler.
Aslında ben bu e-kitap işi ilk duyulduğunda gayet ümitliydim ülkemizden, hatta bu yeni sistemin okuma oranlarını ciddi derecede artıracağına inanıyordum. Amazon ve diğer büyük firmalar Kindle’ları satmaya başladığında, ülkemizde de bu satışın hiç de göz ardı edilmemesi gereken bir rakama ulaştığını gördüğümde; “evet Türkiye e-kitabı ve okumayı sevdi” demiştim kendime, ancak sonradan anladım ki bu yalnızca Türk halkının yeni teknolojik ürünlere olan ilgisiyle alakalıydı. İnsanlar ‘kindle’ları bir çırpıda aldılar; onlardan bir çırpıda sıkılıverdiler hem ‘kindle’larından, hem e-kitaplarından. Zaten sonradan ‘kindle’ların da modası dünyada hatrı sayılır bir şekilde azaldı. Bu çok normaldi; çünkü insanlar bu işi kendi akıllı telefonları veya tabletleriyle yapmayı çok sevdi.
Bunun en iyi örneği Apple şirketinin oluşturduğu e-kitap kaynağı “iBooks” platformu. iPhone ve iPad’lerdeki adıyla “iBooks” uygulaması, benim gerçekten çok beğendiğim bir platform. Bir buçuk milyon tane e-kitap arşivine sahip ve kitap sayısı da her geçen gün artıyor. Kitapların birçoğu da ücretsiz olarak indirilebiliyor. Üniversite ve lise öğrencileri için de ders kitapları mevcut “iBooks” da. Turkcell de bu gelişimin farkında olacak ki “TurkcellKitaplık” projesini kamuoyuna sundu bugünlerde. Projenin ismi “TurkcellKitaplık”.
Eğer detaylı incelerseniz “TurkcellKitaplık”ın işin daha çok başında olduğunu göreceksiniz. Bu platformda şu an yalnızca dört bin civarında e-kitap var ama sayı giderek artıyor. “TurkcellKitaplık” tan faydalanmak için Turkcell abonesi olmanız şart değil, herkes kullanabiliyor. Ancak, iPhone ve iPad uygumaları var şu an yalnızca, ileride Android uygulamaları da piyasaya çıkacak. Kitapları www.turkcellkitaplık.com adresinden satın alıyorsunuz ve akıllı telefonunuza veya tabletinize indiriyorsunuz. Üye olan herkese Gülse Birsel’in Yazlık kitabını hediye ediyor Turkcell.
Fiyatlara gelince… Biraz incelediğim kadarıyla kitaplar pahalı; örneğin Elif Şafak’ın İskender romanının e-kitap versiyonu 19.00 TL, hali hazırda D&R kendi internet sitesinde bu kitabın basılı halini 17.99 TL den satarken; Turkcell’in bunun e-kitap versiyonunu daha pahalıya satması “TurkcellKitaplık”ın en büyük eksiği.
Hedefler ise büyük. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar’a göre; ülkemizde e-kitabın, yayıncılık sektöründe payı %0.4 iken; Turkcell bunu 5 yıl içerisinde %10 seviyelerine çıkarmak istiyor. Ne diyelim? Umarız başarırlar. Aynı oran günümüzde Amerika’da %13, İngiltere’de %6; varın siz düşünün aradaki farkı.
Eğer Turkcell kitap fiyatlarını biraz daha aşağı çeker, kitap zenginliğini artırır ve sistemi iOS kadar büyük olan Android pazarına da açarsa -ki açacağa benziyor- bu sistem başarılı olur ve insanımız da daha çok okur zannımca. Umalım da bunların hepsi olsun ve ülkemiz büyük bir e-kütüphaneye kavuşsun.
Daha ayrıntılı bilgi için;