Günlük olarak tüketilen bir kadeh şarabın, genellikle dolaşım sisteminin ve beyin sağlığını olumlu yönde etkilediği düşünülüyor. Ancak, Rutgers Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, bu davranışın, yeni oluşan beyin hücrelerinin sayısını %40’a kadar düşürebileceğini ortaya koydu.
Psikoloji Bölümü’nde Davranışsal Sinirbilim Laboratuvarı üyesi yüksek lisans öğrencisi Megan Anderson, ılımlı içiciliğin, farkında olmaksızın alkolizme yol açacabileceğini söylüyor. Kısa dönemde ılımlı alkol tüketiminin, devinim becerisinde ve beyin fonksiyonlarında bir sorun görülmüyor. Ancak, uzun dönemde öğrenme ve hafıza becerisi üzerinde hasar yaratabiliyor. Fareler üzerinde yaptıkları araştırmaya dayanarak Anderson, hipokampüsteki nöronların sayısının %40’a kadar düştüğünü açıklıyor.
Düşük alkol tüketimi seviyesi, devinim yeteneklerini ve öğrenmeyi kısa sürede etkilemiyor. Ancak, zaman içerisinde beyin hücrelerinin sayısındaki düşüş, beyin plastisitene yapısal zarar veriyor.
Ulusal Alkolizm ve Alkol İstismarı Enstitüsü, haftada 14 kadeh tüketen erkeklerin ve 7 kadeh tüketen kadınların, risk grubu içerisinde olduğunu belirtiyor. Amerika’da, yüksek öğrenim gören öğrenciler, yüksek oranda alkol tüketiyorlar.
Bu araştırma, sosyal ve günlük içiciliğin, genel kanının aksine beyin sağlığına zarar verdiğini gösteriyor.