GazeteBilkent olarak sizleri mezunlarımızla buluşturmaya devam ediyoruz. Bu ay ki konuğumuz 2004 Bilkent Turizm ve Otel İşletmeciliği  mezunumuz, Yavuztur seyahat acentasının genç ve başarılı yönetici Ülgen Yavuz. Ülgen Beyle Bilkent’teki günlerine ışık tuttuk ve turizm hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

1)      Ülgen Yavuz Kimdir?

23 Ocak 1982 Samsun doğumluyum. Evliyim, 1 kızım var. İlk-Orta-Lise eğitimimi Samsun’da tamamlayarak 1999 yılında BİLKENTLİ kimliğimi de kendime ekledim. Şuanda Yavuztur Seyahat Acentasında genel müdürlük pozisyonunda bulunmaktayım. Aynı zamanda Samsun Turizmciler Derneği ve SKAL Samsun Yönetim Kurulu üyesiyim.

2)      Bilkent’i ve bölümünüzü tercih etme sebepleriniz nelerdi?

Anne-Babam makine mühendisi olmalarına rağmen mesleklerini hiç icra etmemişler ve turizm sektörüne yönelmişler. Ailemin 1984 yılından beri Turizmin içinde olması zaten “Turizm” bölümü tercih etmemde en önemli faktör. Hemen hemen bütün çocukların ilk anıları mahalle aralarında oyun oynamakken, benimki Kapadokya, Ege, Akdeniz turlarıydı. Tek çocuk olduğum ve beni bırakacak kimseleri olmadığı için bütün turlarda yanlarındaydım. Üniversite eğitimim için Bilkent’i seçmemin sebebini tahmin etmek de aslında pek zor değil.. Adı üstünde, “BİLKENT”.  Dolayısı ile tek tercih yaparak 1999 yılında Bilkent Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümüne girdim.

 

3)      Bilkent’te “Hayata bakış açımı değiştirdi.” diyebileceğiniz bir öğretim üyesi var mı?

Mezuniyetimin üzerinden yaklaşık 8 yıl geçti, hayata bakış açımı değiştirmeseler de çok sevdiğim öğretim üyeleri, Nuriye ÖRER, Esin ŞENOL, Aykut PEKCAN idi. Kendilerinden çok şey öğrendim. Sizlerin vasıtasıyla kendilerine tekrar teşekkür etmek isterim.

4)      Okulda aktif olarak çalıştığınız bir topluluk, bir kulüp var mıydı?

Okul hayatım boyunca öğretimimin yanı sıra bir çok acentada part-time görev alarak kendimi bir anlamda daha hızlı hazırlama gayreti içerisindeydim. Bu dönemde özellikle kongre ve organizasyon anlamında önemli görevler üstlendim. Bu yüzden ne yazık ki topluluk ve kulüplere ayıracak fazla zamanım olmadı.

5)      Bilkentli olmanın iş hayatında ki yansımaları nelerdir? Kendi iş arkadaşlarınızı ve kendinizi düşündüğünüzde Bilkent size ne katmış olabilir?

Öncelikle yoğun araştırma ve proje üzerine kurulu bir eğitim sistemi olduğu için hızlı ve etkili araştırma yapmayı, elde edilen dataları doğru sınıflandırıp ayıklamayı öğrendik. Bu, şimdiki meslek hayatımızda da işimizi hızlı ve etkili yapma konusunda en önemli hususlardan biri. Yapmış olduğumuz projelerin sunumlarının da bizlere çok şey kattığına inanıyorum. Düşünsenize, 18-19 yaşında kaç kişi yüz kişinin önüne çıkıp bir şeyler anlatma imkanı bulabilir? Bizler Bilkent’te bunu bulduk. Bunun yanı sıra İngilizce eğitimin vermiş olduğu dile yatkınlık mesleğimde başarılı olmamda çok etkili oldu, zira bugüne kadar binlerce misafirimi yurtdışında farklı destinasyonlarda ağırlama imkanım oldu. Bunun yanı sıra 2. Yabancı dilim olan Rusça’nın temellerini de Bilkent’ten aldım. Hatta bu sayede Rusya’da eşimle tanıştım.

6)      Mezun olduktan sonra iş hayatına atılma süreciniz nasıl gelişti? Bu sektörü seçmenizdeki etkenler nelerdi?

Az önce de belirttiğim gibi üniversite hayatıma başlamadan önce de mesleğimle iç içeydim ve yaz tatillerinde de ailemin yanında çalışıyordum. Bu yüzden oldukça yumuşak bir geçiş oldu, sadece artık part-time değil, full-time bir çalışan oldum. Zaten hep söylediğim gibi; Turizmden başka bir şeyden anlamam, ayakkabı boya deseniz boyayamam, ütü de yapamam ama size dünyanın hemen her noktasını çok güzel gezdiririm.

7)      Son olarak başarılı bir  mezun olarak  Bilkentli öğrencilere verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Çok klasik olacak ama, çok çalışsınlar, araştırsınlar. Öğrendiklerini mutlaka gerçek hayatta uygulamaya gayret etsinler. Bilkent’in ayrıcalığının farkında olsunlar.. İnanın duvarınıza asacağınız Bilkent diploması  size kıymetli bilgilerin yanında prestij de katacak.

 

Leave a Reply