1. Biliminsanları, dönüşü olmayan bir noktaya yaklaştığımızı söylediler.
Nature dergisinde yayınlanan bir makalenin ifade ettiği üzere iklim değişikliği, nüfus, aşırı tüketim ve ekokırım, yeryüzünü dönüşü olmayan bir noktaya yaklaştırıyor. Bu tür bir değişim, insanlığın hiçbir zaman, karşı karşıya kalmadığı felaketlerlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Eğer ekosistemler, %50-90 arası bir değişim yaşarsa, türler kitlesel yokoluş tehlikesiyle karşılaşabilir. Şu an dünya üzerinde bulunan karasal arazilerin %43’ü insan işgali altında. İnsanlığın yarattığı kirlilik ve iklim değişikliği, önü alınmaz bir şekilde biyoçeşitliliği, doğal kaynakları ve insan türünün kendisini felakete sürüklüyor. Ayrıca, gezegenin oldukça uç sıcaklıklara maruz kalması oldukça muhtemel. Bu durumda, felaketi engelleme görevi, yine insanlığın kendisine düşüyor.
2. Kuzey kutup buzlarının erimesi, biliminsanlarının tahminlerinin ötesine geçiyor.
Küresel iklim değişikliği, tahminlerin ötesinde bir hızda gerçekleşiyor. 2012’de buzullar, son 2.5 milyon yıldır görülmemiş bir biçimde hızla küçüldü. Buz denizi, şimdiye kadar en düşük seviyesi olan 2,4 milyon kilometrekareye ulaştı. Kuzey kutbunda ve dünyanın dört bir tarafında görülen erimeler, okyanus seviyelerini etkileyerek meteorolojik olayların da değişmesine sebep oluyor.
3. Sandy Kasırgası, iklim değişikliği ile ilişkilendiriliyor.
Karayipleri ve ABD’yi etkisi altına alan Sandy Kasırgası 153 kişinin ölümüne ve 80 milyar dolarlık maddi hasara yol açtı. Yükselen su seviyesi ve hızla ısınan okyanus suyu, hava durumunun ve fırtına sezonlarının değişmesine sebep oluyor. İklim değişikliği, mevcut trendde devam ederse, kasırgaların etkisi giderek artacak.
4. Kuraklık, sel ve sıcak hava dalgaları ile iklim değişikliği birbiriyle korelasyon halinde.
Nature dergisinde çıkan başka bir makaleye göre, iklim değişikliğinin, oluşan sel, kuraklık ve ısı dalgaları üzerinde ciddi etkisi var. Amerikan Meteoroloji Derneği de Temmuz ayında benzer bir sonuca ulaşmıştı.
5. Rio+20 hüsranla sonuçlandı
‘Sürdürülebilir ekonomi’ sloganıyla hareket eden Rio+20, yine doğanın sömürülmesine engel olabilecek bir uygulama ortaya koyamadı. Greenpeace, WWF gibi çevre örgütleri, Rio sürecinin anlamsızlaştığı yönünde açıklamalarda bulundular. AB Temsilcisi IDA Auken, Rio’dan hoşnut olmadıklarını belirtti. Ekolojik krizi ve yoksulluğa bir çözüm olma umuduyla hareket eden Rio, gerçek bir hüsranla sonuçlandı.
6. Tazminat talebi hakkı anlaşmaya eklendi
Doha’da gerçekleşen iklim zirvesi, ülkelerin yarattıklara çevre yıkımlarına engel olmak için tazminat hakkının anlaşmaya eklenmesini sağladı. Bu anlaşmaya göre, ülkeler, zarar görmeleri durumunda çevresel felaketlerden sorumlu ülkelerden tazminat talep edebilecekelr.
7. Gergedan ve fil avcılığı arttı
Uzak doğu’da ve Afrika’da, fildişi ve gergedan boynuzu için öldürülen hayvanların sayısı arttı. Nepal’de ve Java Adası’nda gergedanlar koruma altına alındılar.
8. Arı nüfusunun azalmasının en büyük sebeplerinden birinin böcek ilaçları olduğu ortaya çıktı
Arılara sıkılan böcek ilaçlarının, arı kolonilerine ciddi zarar verdiği açıklandı. Tek birinin böcek ilacı taşıması, kraliçe dahil koloni içerisinde pek çok arının zehirlenip ölmesine sebep oluyor. Aynı şekilde, arıları beslemek için kullanılan mısır şuruplarının, uzun vadede arıların sayısını düşürdüğü belirtildi.
9. Amazon bölgesi tehdit altında
Amazon bölgesinde ağaç kesimlerinin sayısında, 2012’de ciddi bir düşüş yaşanmasına rağmen, Brezilya hükümeti yakın bir gelecekte barajlara arazi açmak için, pek çok ağacın kesileceğini vurguluyor.
10. Çevre aktivisti Chut Wutty, Kamboçya’da suikasta kurban gitti
Daha önce çevreyi korumak uğruna hayatını kaybeden pek çok aktivist gibi, Chut Wutty de, yasadışı ağaç kesimine karşı gösterdiği direnişten ötürü faili meçhul kişiler tarafından öldürüldü.
11. Kongo’da okapi katliamı
Kongo’da altın madenciliği ya da fildişi avcılığı için Okapi Doğal Yaşam Alanı’na giren bir grup haydut, 13 okapiyi öldürdü. Demokratik Kongo Cumhuriyet’i, hayvan katliamlarını azaltmak için elinden geleni yapıyor.
Kaynak: Yeşil Gazete