Bilim ve teknolojiye verilen önemin had safhada olduğu , siyasi liderlerin uydu fırlatma yarışına girdiği bu günlerde , Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’den fen fakültelerinin bir kısmının kapatılması gerektiğine yönelik bir açıklama geldi. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın “Türkiye’nin İnsan Kaynağının Belirlenmesi’’ programında konuşan Sayın Ergün; “Üniversitelerle ilgili yeniden yapılanma süreci var. Universitelerin piyasaya duyarlı bir eğitim verip vermediği konusunda bir değerlendirme yapacağız” dedi ve bazı fakülte ve yüksekokulların piyasada işgücünü karşılamadığını, Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile bu okulları gözden geçirerek kapatmayı öngördüklerini ekledi.
Piyasada var olan işlere uygun nitelikte insan yetiştirilmediğini söyleyen Ergün , pastanecilerin bu konuda çok sorun yaşadığını , çalıştıracak garson bulabildiklerini fakat çalıştıracak pasta ustası bulamadıklarını söyledi. Ergün, “Öyle meslek dalları açılmış durumda ki meslek yüksekokulu olsun fakülte olsun piyasada karşılığı yok ve insanlar o meslekleri üniversitede okumaya devam ediyorlar. Bizim piyasamızda hiç karşılığı olmayan meslekler var ya da sınırlı ihityac var ama üniversite eğitimi bunun 10 katı. Örneğin fen edebiyat fakültelerinin sayısı çok fazla ancak kimya, fizik, biyoloji mezunlarının çalışabileceği alan çok kısıtlı. Bunların yeniden planlanması lazım” diye konuştu.
Ülkemizde fizik, kimya ve biyoloji alanlarında ki atama sayıları incelendiğinde açık bir şekilde, son derece kısıtlı ve az sayıda oldukları göze çarpmaktadır. Devletin ihtiyacından fazla ne fizikçi ne de kimyacı almasına gerek vardır elbette. Fakat, son 10 yılda , 92 yeni üniversite açılırken , bu okulların fakülteleri her sene en az 50’nin üzerinde öğrenci almaya devam ederken , ülkemizin bu kadar fen fakültesine ihityacı yok açıklaması, biraz geç kalınmış bir açıklama olarak görülebilir.
Ayrıca bu açıklama , ülkemizin fizikçi ve kimyacıya neden bu kadar az ihtiyacı var? , eğer ihtiyacımız bu kadar kısıtlıysa, acaba ülkemizde bilimsel çalışmalar yeterince desteklenmiyor mu? Ya da bu açıklamayı yapan bakan neden “bilim” bakanı gibi soruları da akla getirdi. Bir ülkenin bilim bakanının , vatandaşlarını bilime hizmete teşvik etmesi , bilim adamlarının çalışabileceği projelere destek olması gerekirken, ülkemizin bilim alanında çalışacak kişilere ihtiyacı olmadığının vurgulanması,kafalarda farklı soru işaretleri de yaratacağa benziyor.