earthlike-exoplanet-KOI172.02-130110b-02
8 Ocak günü düzenlenen 221’inci Amerikan Astronomi Topluluğu Konferansı’nda ‘en dünya benzeri’ gezegenin Kepler uzay teleskobu tarafından keşfedildiği açıklandı.

Süper-dünya olarak adlandırılan gezegen KOI (Kepler Object of Interest) 172.02 güneş benzeri bir yıldız etrafında dönüyor. Dünya’nın 1.5 katı olan bu gezegen, yıldızı etrafındaki dönüşünü 242 dünya gününde tamamlıyor. Süper-dünya ile yıldızı arasındaki uzaklık Dünya-Güneş arasındaki uzaklığın yaklaşık 4’te 3’ü kadar. Bu mesafe gezegen üzerindeki ısının sıvı su bulunabilecek seviyede olmasını sağlıyor ki bilim dünyasını en heyecanlandıran gelişme de bu.

Kepler Uzay Teleskobu’na değinecek olursak: 2009 yılında uzaya gönderilen Kepler Uzay teleskobu güneş etrafındaki turunu 371 günde tamamlıyor. Hareketi sırasında bir bölgeye odaklanan Kepler, 150 bin yıldızı tarayabiliyor ve üzerindeki 42 kamera sensörüyle yıldızının önünden geçen gezegenleri yakalayabiliyor.

Kaynak: space.com

Leave a Reply

1 comment

  1. sümeyye

    böbrekde doku mühendisliği üzerine bi sunum yapmalıyım bu konuda elinizde dökuman var mı..? ilginiz için şimdiden tşkler