Satın aldığınız etin aslında, ömrü boyunca dar bir alanda yaşamak zorunda olan ve artık sizin yemeğiniz olmak dışında bir işlevinin kalmadığı bir canlı olduğunu bilirsiniz. Fakat bir de akşam yemeğiniz için kullandığınız etin, hiçbir hayvan öldürülmeden üretildiğini düşünün. ABD merkezli yeni bir şirket olan Modern Mera(Modern Meadow) bunu yapabileceğini söylüyor. Şirkete göre üç boyutlu yazıcılar kullanarak yapay et üretmek mümkün. Silikon Vadisi’nin önde gelen yatırımcılarından, Paypal’ın kurucularından ve Facebook”a ilk dönemlerde yatırım yapan isimlerden Peter Thiel, bu şirkete de 350 bin dolar yatırım yaptı. Baba-oğul Gabor ve Andras Forgacs tarafından kurulan şirket, üç boyutlu yazıcı teknolojisine yeni bir boyut kazandırmak istiyor. Üç boyutlu yazım, dijital modeller kullanılarak katı nesnelerin üretilmesine verilen ad.

Bu teknikte nesne küçük damlalar halinde art arda, katman katman yerleştirilerek üretiliyor. Son 10 yıldır kullanılan bu teknikle şimdiden mücevherler, oyuncaklar, mobilyalar, arabalar, hatta son zamanlarda silah parçaları bile üretiliyor. Bazı araştırmacılar çikolata gibi gıda maddelerini üretmeyi de başardı. Ancak Missouri Üniversitesi’nden Prof Gabor Forgacs bio-yazıcı tekniğiyle, canlı bir yaratığın bir parçasını üretmenin, çikolata üretmekten çok daha zor olduğunu söylüyor. Forgacs “Biz canlı malzeme basıyoruz — hücreler biz onları yazdırırken canlı haldeler” diyor. Doku baskısı yapmanın yepyeni bir aşama olduğunu belirten Forgacs, ekibiyle beraber şimdiden bir prototip üretmeyi başardıklarını ancak bunun henüz tüketime uygun hale gelmediğini ifade etti.

Biyomühendislik ürünü etin yapımında ilk adım, bilim adamlarının biyopsi adı verilen yöntemle hayvanlardan kök hücre ve başka özel hücreler alınması. Kök hücreler kendilerini birçok kez yeniden üretebiliyor, özel işlevli hücrelere dönüşebiliyor. Bu hücreler gerekli miktarda çoğaltıldıktan sonra bio-kartuşlara yerleştiriliyorlar. Dolayısıyla bio-yazıcının kartuşlarında geleneksel mürekkep ya da plastik malzeme değil de, binlerce canlı hücreden oluşan bir biyomürekkep bulunuyor. İstenen biçimde “yazdırılan” biyomürekkebin parçaları doğal olarak birleşiyor ve canlı doku oluşuyor. Bu yöntem, bio-yazıcıları yapay organ üretiminde kullanma çabalarıyla benzeşiyor.

Deneyler şimdiye dek yalnızca hayvanlar üzerinde yapıldı. Profesör Forgacs’ın kurduğu bir diğer şirket, Organovo, 2010 yılında tek bir kişiden alınan hücrelerle işler durumda kan damarları “yazdırmayı” başarmıştı. Tabii bu teknik insanlar için kullanılmadan önce geliştirilmeye muhtaç durumda. Ama sayesinde gelecekte mezbaha korkusu olmadan yaşayacak inek sayısının artması, pekala mümkün.

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/01/130121_syntheticmeat.shtml

Leave a Reply