İran’da 8 ay sonra gerçekleşecek cumhurbaşkanlık seçimleri, aslında yeni bir devrin Orta Doğu’da başlamasına vesile olacak. Kural gereği cumhurbaşkanı, ülkeyi en fazla iki dönem yönetebiliyor ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad için de haliyle bu, son dönemi olduğu anlamına geliyor. Fakat Orta Doğu’da İran açısından şimdiden bile yeni bir dönem başlıyor denebilir.

Ahmedinejad koltuğu devredecek

Ahmedinejad koltuğu devredecek

Ahmedinejad 5 Şubat’ta yaptığı Mısır ziyareti ile aslında Suriye meselesindeki Esed yanlısı katı tutumunu değiştirmiş gibi gözüküyor. Ancak bu ziyaret, İran’daki kanıların değişmesi adına sembolik bir olay. Kanıların değişmesi adına, ziyaretten bir kaç gün önce Münih Güvenlik Konferansı’nda gerçekleşen bir görüşme, kanıt olarak sunulabilir. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile Suriye’deki muhalif hareketin lideri Muaz El Hatib’in görüşmesi, her ne kadar Suriye’deki muhalefetten eleştiriler alsa da, El Hatib’in Salihi’den uzlaşı çağrısı yönünde etkilendiği şeklinde yorumlandı. Bu durumu, El Hatib’e yakın kaynaklar da doğruladı.

Bir diğer kanıtsa Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yakın zamanda İranlı akademisyenler ve siyasetçiler tarafından gönderilen İran’daki İslam devrimiyle alakalı mektup olabilir. Tahran Times’ın haberine göre aynı zamanda İran Ruhani Lideri Ali Hamaney’in de etkisiyle yazılan mektupta devrimle alakalı datalar ve istatistikler yer alırken, Mısır’da ikinci yılını dolduran devrimin İran’ı model alması gerektiği de yazıyor. Mektup Mısır’da Müslüman Kardeşlere olan muhalefeti kızdırırken, Mursi’nin sözcüsü Yasir Ali, Mısır’ın halkının iradesini gözeten kendi modeli bulunduğunu, İran’la ilişkilerin geliştirilmesinin de Suriye konusu ile bağlantılı olduğunu belirtti.

Ağustos 2012’de Tahran’da gerçekleşen Bağlantısızlar Zirvesi’nde Mursi’nin İran’ı Suriye meselesinde yerden yere vurmasına rağmen, İran’ın bu denli çabasının ne kadar önem arz ettiği anlaşılabilir. Diplomatik çabalar, artık İran’da Suriye meselesinin daha ılımlı bir hal aldığının göstergesi. Yani İran Suriye’yi kaybetmemek için, 34 yıldır neredeyse diplomatik ilişki dahi kurmadığı Mısır’la bile uzlaşma yoluna gidiyor.

Ahmedinejad’ın gitmesinin arefesinde İran’da durum böyleyken, seçime 8 ay kala Suriye meselesindeki bu yeni yol, İran’ın Orta Doğu adına daha şaşırtıcı şeylere de gebe olduğunun göstergesi olabilir.

Leave a Reply