Avrupa Birliği şu dönemlerde tarihinin en kritik dönemlerinden birini geçiriyor. Bu güne kadar birkaç kez de olsa krizlerle karşılaşan AB bu krizleri atlatabilmişti fakat şimdiki kriz atlatılacak gibi gözükmüyor ki atlatılsa dahi yaralarını sarmak uzun zaman alacaktır. Bölgenin en güçlü ülkeleri dahi kemer sıkma yoluna gitmek zorunda kaldı. Bunun en bariz örneğini İtalya’da görebiliyoruz.
Şu sıralarda bir seçimi atlatan İtalya’da hükumet kurulması zor hatta imkansız gibi gözüküyor. Seçim döneminde birbirlerini aşırı sert dillerle eleştiren üç partinin birbirine yakın oy alması hükumetin kurulamamasına neden olacak gibi gözüküyor. Pier Luigi Bersani senato için oyların yüzde 31’ini alarak Silvio Berlusconi’nin yüzde bir farkla önünde kaldı ve eski komedyen Beppe Grillo’nun yüzde 25’lere ulaşması bence halkın ne derecede çaresiz olduğunu göstermekte. Bersani ve Berlusconi’nin hükumet kurmak için Grillo’dan destek istemesine karşın Grillo hiçbirisine destek vermeyeceğini açıklamış ve ekonomik sorunlarla boğuşan ülke bir süre daha bu sorunlarla boğuşacak gibi gözüküyor. Bugün Fitch tarafından İtalyanın kredi notu düşürüldü. Bu durum İtalya için tehlike çanlarının çaldığının önemli bir göstergesidir
AB’nin en güçlü ekonomilerinden Fransa –en büyük ikinci ekonomiye sahip– ve İtalya – en büyük üçüncü ekonomiye sahip– ekonomik krizler sonucu kemer sıkmaya giderek insanların çoğunu işsizliğe itiyorlar. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Türkiye AB’deki 17 ülkenin 10’undan iyi durumda ve hala daha bazı AB ülkeleri tarafından birliğe istenmiyor. Bence Türkiye’nin birliğe katılmaması bizim için avantaj. Bana göre AB yakında dağılacak gibi gözüküyor çünkü birçok farklı ekonomi aynı para birimi tarafından yönetiliyor. Ya Amerika Birleşik Devletleri gibi tek ülke olup eyalet sistemine geçecekler ya da kaçınılmaz sona doğru yürüyüp ayrılacaklar.
Bu tablo Hürriyet Gazetesi’nden alınmıştır.