Ödüllü Caz Vokalisti, Bilkentli Piyanist: Meltem Ege

1981 Syracuse, New York doğumlu Meltem Ege, müzik dünyasına yedi yaşında piyano çalmaya başlayarak adım atar. 1991 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye dönen Ege, Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi’ne kabul edilir. Ardından, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Piyano Bölümü’nden mezun olur.

Şarkı söylemeye üniversite yıllarında başlayan Ege, rock, funk, R&B ve caz dahil çeşitli stillerde deneyim kazanmıştır. 2006 yılında Polonya’da düzenlenen “Dom Chemika” yaz okuluna katılır. 2007 yılında ise İstanbul’da düzenlenen Nardis Jazz Club Genç Vokal Yarışmasına katılarak, Türkiye’yi ve Nardis’i Finlandiya’nın Hammellina kentinde “Lady Summertime” adıyla düzenlenen 12. Jazz Vokal Yarışması’nda birinci ve izliyecilerin oylarıyla “halkın favorisi” seçilir. Ege ayrıca Litvanya’daki 2008 Jazz Voices yarışmasına birincilik almıştır.

2007 yılında Berklee College of Music’in (Jazz Vocal Performance) bölümüne kabul edilen Meltem Ege, üç yıl gibi kısa sürede bitirdiği eğitimi boyunca Berklee’nin özel yetenek bursuna layık görülür. Eğitimi süresince Rhinannon, Joey Blake, Bob Stoldoff, Lisa Thorson, Steve Santoro gibi isimlerle çalışma fırsatı bulmanın yanı sıra, gösterdiği başarı sayesinde bir çok ödül ve ünvana hak kazanır. Bunların arasında Voice Department Achievement Award, Student Ambassador olarak Berklee’yi Kanada’da temsil etme görevi, ve Peer Advisor unvanı bulunmaktadır. 2009 yılında, bestesi “Songs for Social Change” yarışmasında ikincilikle ödüllendirilir. Meltem Ege, 2010 yılında, Berklee’den en yüksek derece (Summa Cum Laude) ile mezun olmuştur.

Gençlere söylemek istedikleri sorulduğunda şu cevabı veriyor Meltem Ege: ” ‘Speculate, emulate, imitate, then create.‘ Kendinize birini örnek almanın, beğendiğiniz birisi gibi olmak istemenizin, birisi kadar iyi olmak için çalışmanızın hiçbir sakıncası olmadığı gibi yararı bile vardir. Bireysel ve yaratıcı olmanın ilk adımıdır çünkü bu. Ustaları, efsaneleri dinleyin, bir daha dinleyin ve bir daha dinleyin.

Asla vazgeçmeyin, inandığınız şeyin peşinde koşmak risk almak değildir çünkü. Doğru zamanı beklemeden, şimdi yapın herseyi. Ertelenen çalışmaları, başvuruları, grupları, okumaları şimdi yapın. Kendinize ve müziğinize güvenin.

Merak etmeyi, soru sormayı, ve araştırmayı asla bırakmayın. “Bilmemek değil, öğrenmemek suçtur” denir ya, birşeyleri bilmediğiniz için endişe etmeyin çünkü herkes kendini yeterince bilmiyormuş gibi hisseder. Müzisyen olmanın güzelliği de budur işte!

Müzikle kalın.”

Leave a Reply