Avrupa Birliği Türkiye’nin ilerleme raporunu açıkladı. Raporda Türkiye’ye bazı konulardaki ilerlemeleri takdir edilmişken bazı konularda ise eleştiriler getirildi.

İlerleme kaydedilen konuların başında askerin üzerindeki sivil denetiminin artması gelirken, bunun dışında HSYK’nın daha bağımsız bir kurum olduğu vurgulandı. İlerleme raporunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün uzlaşmacı tavrını sürdürmesinin önemi belirtildi.

Basın konusunda, basına verilen yüksek para cezaları eleştirilirken, toplumda yankı uyandıran konuların tartışılması noktasında kısıtlamaya gidilmesinin endişe verdiği vurgulandı. Eleştiri getirilen bir diğer husus ise tutuklama sürelerinin uzunluğu oldu.

Yaptığı basın toplantısında Egemen Bağış ilerleme raporu hakkındaki sorulara cevap verdi. “Tutuklama sürelerinden kendilerinin de rahatsız olduğunu belirtti”. Bağış, müzakere süreci hakkındaki bir soruya da “AB ile 52 yıllık bir süreç var ortada, biz birbirimizi yeni tanımıyoruz. Önce samimiyetlerini ortaya koysunlar” dedi. Rum Kesimi’nin dönem başkanlığı hakkındaki bir soruya ise; “Biz sadece Rum Kesimi’nin değil birleşmiş bir Kıbrıs Devleti’nin başkanlığını  istiyoruz bu nedenle Kıbrıs müzakerelerine destek veriyoruz ama bir anlaşmazlık çıkarsa bunun bedelini Türk tarafına ödetmeyiz.” dedi.

AB ilerleme raporu bazı başlıklarda ilerleme kaydettiğimizi belirtirken bazılarında ise hala geride kaldığımızı gösterdi. Hükümetin de bu konulardan haberdar olması ve bu konularda en kısa sürede çalışmalar başlatması AB ile müzakere sürecimiz açısından iyi sonuçlar doğurabilir.

Leave a Reply