Strength in Numbers
Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü, her geçen sene yaptığı yenilikler ve projelerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Bu yıla da büyük bir hızla giren bölüm, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selin Sayek Böke önderliğinde yeni projelere imza atmayı planlıyor. Geçtiğimiz günlerde ilk toplantısını yapan CEO grubunun, bu sene de bütün iktisat öğrencilerini birbirine yakınlaştırmayı amaçlayan iddialı projeleri olacak.

CEO Nedir?
CEO (Cooperative Economic Organization), geçtiğimiz sene Sayın Böke önderliğinde İktisat Bölümü’nü daha iyi yerlere getirmek ve bölümün tüm sorunları ile ilgilenmek amacıyla çalışmalarının tamamını gönüllü öğrencilerin üstleneceği bir topluluk olarak kuruldu.

CEO öğrenci konseyine bağlı bir kulüp değil. Bu ifadenin altının özellikle çizilmesi gerekiyor. Birçok öğrenci, topluluğu bir kulüp zannedip diğer kulüpler ile rekabet halinde olduğunu düşünüyor. Bu yanlış anlaşılmanın ortadan kalkması çok önemli.

Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selin Sayek Böke

Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selin Sayek Böke

Topluluğun bu seneki etkinliklerini, mentoring, trade-masters ve economics in social life olmak üzere üç ana başlıkta toplayabiliriz.

Mentoring
Mentoring projesi kapsamında, 3. ve 4. sınıfta okuyan öğrenciler ile bu sene Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’ne kayıt yaptıran öğrenciler arasında bir danışmanlık mekanizmasının oluşturulması hedefleniyor. Başka bir deyişle 3.-4. sınıflar mentor (danışman) , ilk senesindeki öğrenciler de mentee (danışan) olacaklar. Projenin amacı, üst sınıftaki öğrencilerin deneyimlerini yeni gelenlere aktaracakları bir ortam sağlamak.

Bu projedeki amaç ağabeylik-ablalık yapmak değil. Yalnızca iktisat dünyasına adım atan öğrencilerin kendilerini tanımalarını sağlamak ve böylece kendi hedeflerini belirlemelerinde onlara yol göstermek. Aynı zamanda kurulan bu ilişkiler sayesinde, bölüm içerisinde öğrenciler birbirlerini tanıyacak ve iletişim ağlarını geliştirmiş olacaklar. Bu bir nevi iktisat arkadaşlığı olarak tanımlanabilir. Böylece bölüm içerisinde daha sağlam ve yakın ilişkiler oluşacak.

Trade-masters
İkinci proje trade-masters kapsamında ise finans üzerine eğitimler ve çalışmalar yapılacak. Herkesin merak ettiği A binası içerisindeki 10 kişilik sınıfın, bu proje için kullanılacağını söylemekte fayda var. Bazı derslerde derslik olarak da kullanılan bu merkez, aslında yalnızca iktisat ailesine ait bir yer olmamakla beraber; finansla ilgilenen bütün bölümlerden öğrencilere kapısını açan bir merkez. CEO, burada oluşturacağı eğitimlerle, önce öğrencilerin finans alanında uzmanlaşmalarına yardımcı olacak, daha sonra da bu öğrencilerin diğer öğrencilere vereceği eğitimlerle bu işin öğrenciler arasında devir daim yapan ve sürekli devam eden bir proje olmasını sağlayacak.

Economics in social life
Bu proje kapsamında, öğrencilerin derslerde gördüğü teorileri gerçek hayatla bağdaştırmaları ve aynı zamanda kampüs, Ankara, Türkiye ya da dünya hakkında iktisadi çözümler üretmeleri amaçlanıyor. İktisat bölümü öğrencileri genel olarak derslerin teori olmalarından yakınır. İşte bu proje kapsamında, öğrenilen teorileri kullanarak iktisadi sorunlara çözümler aranılması hedefleniyor. Bu başlık altındaki projelerin tamamı öğrencilerin kendilerinin belirlediği projeler olacak.

Eğer mezun olmadan iktisatçı olmak, raporlar hazırlamak ya da yazılar yazmak istiyorsanız, CEO grubu bu noktada size en uygun ortamı sağlıyor. Yapılacak proje ve etkinliklerin bir parçası olmak istiyorsan CEO seni bekliyor!

Projeye mentor ya da mentee olarak katılmak isterseniz, mail yolu ile iletişime geçebilirsiniz:
Prof. Dr. Selin Sayek Böke: sayek@bilkent.edu.tr
Oğuz Kaan Karakoyun: karakoyun@ug.bilkent.edu.tr

Haydi gelin biraz iktisatçılık oynayalım!

Leave a Reply