İkinci Dünya Savaşı esnasında en çok kullanılan propaganda araçlarından biriydi oyuncaklar. Çocukların zihnine girmek, şiddeti, düşmanlığı aşılamak, nefret dolu bir neslin temellerini atmak için daha etkili bir yöntem de bulunamazdı şüphesiz.

_44076893_plonk_416

Oyuncaklar, çocukların hayallerini ve karakterlerini şekillendirir. Çocuklar oyuncaklarla büyür. Daha İkinci Dünya Savaşı olmadan bunun bilincinde olan Hitler, 1933 yılında Nazi askerlerinden oluşan, asker setleri olan oyuncaklar üretmiştir. Henüz savaşa dair büyük adımların atılmadığı 1933 yılında, Hitler’in, savaş dönemi öncesi izlemiş olduğu bu yöntem, oldukça etkili olmuştur. 1932 yılında üretilip ertesi yıl satışa çıkan Almanya’nın en çok satan oyuncakları, o zamanlar “Nazi Askeri Oyun Seti” idi. Bugün Barbie oyuncaklarını üreten firma, o zamanlar Hitler’e hizmet etmekteydi.  Bu oyuncakların örneklerine, bugün “Gaziantep Oyuncak Müzesi” ve “İstanbul Oyuncak Müzesinde”  rastlayabiliriz.

8DF08C637164BCCD815DE41D2CE76

 

[box_light]Juden Raus  (1936)[/box_light]

“Jews Out” yani “Yahudiler Dışarı” ismini taşıyan oyun, en önemli propaganda oyuncağı olarak kabul edilmektedir. Güntler oyuncak fabrikası tarafından üretilen bu oyuncak, Yahudilerin tamamen aleyhine işleyen Nuremberg Yasaları’ndan yalnızca bir yıl sonra piyasaya sürülmüştür.

juden-raus_1538

Juden Raus

 

“Eğitici, öğretici ve temeli sağlam” mottosu ile satılan bu oyuncakta;  zar, oyun tahtası, Nazi askerleri ve kendilerine özgü şapkaları olan Yahudiler vardı. Amaç, Yahudileri sınır dışı etmekti. Altı adet Yahudi’yi sınırdan çıkaran ilk kişi oyunun kazananı oluyordu.

[box_light]Bomber über England (1940)[/box_light]

“Bombers over England” isimli oyun ise, 1940 yılında üretilmiştir. Pinball tarzı bir oyundur. İngiltere ve Kuzey Avrupa haritasını içeren bu oyunda  Londra, Liverpool, ve Newcastle gibi öneme sahip şehirler bulunmaktadır.  Eğer düşman şehirler bulunup vurulursa, puan kazanılmakta, Nazi kontrolünde olan Brüksel, Amsterdam gibi ülkelere zarar verilirse ise ceza puanı alınmaktadır.

Bomber über England

Bomber über England

Oldukça iyi planlanarak hazırlanmış bu oyun, özellikle ortaokul çocukları için idealdir.

[box_light]Jagd auf Kohlenklau (1944)[/box_light]

“Kömür Hırsızını Yakala” isimli bu oyun ise savaşın bitmesine çok yakın fakat, soykırımın dayanılmaz bir hal aldığı dönemde üretilmiştir. Lepthian-Schiffers tarafından yaratılan oyun, “Kömür Hırsızı ile Savaş”  serisinin devamı niteliğindedir.

 

Jagd auf Kohlenklau (1944)

Jagd auf Kohlenklau (1944)

[box_dark]KAYNAKÇA[/box_dark]

Leave a Reply