Vücut geliştirme sporunda uzun süre tekrarlanan hareketler bazen salon alışkanlıkları haline dönüşebilir. Birçok sporcu klasik hatalar yapmakta ve bu hatalarını düzeltememe sebepleri genellikle hatanın unutulmasıdır. Hata ne kadar sık yapılırsa kişinin göstereceği gelişim süresi de bir o kadar ileriye sarkacaktır. Antrenman programlarını, beslenme düzenini düşünmeden önce yapılması gereken ufak hataları düzeltmek, sporcunun bu yola daha sağlam bir şekilde devam etmesini sağlayacaktır. Şu bir gerçektir ki her sporcu bu hatalardan en az birisini spor hayatının belli bir döneminde yapmıştır, bunları düzeltmek sizin elinizde.Unutmayın ki kötü alışkanlıkları kırmak, vücudun gelişim limitörlerini de kırmaktır.
[box_light]1- Tek başına çalışmak:[/box_light]
Yapılan araştırmalara göre erkeklerin %50’sine yakını spor salonuna tek başına gitmekte veya antrenmanı tek başına yapmakta. Fakat bir partner ile çalıştığınız zaman kendi limitlerinizi aşmanız daha kolay olacaktır. Nasıl mı? Partnerin ilk yararı, yaptığı destek ile daha ağır kilolar ile çalışabilmenize olanak sağlamasıdır. Burada amaç bir veya iki antrenman eş yardımı ile girdiğiniz ağırlığa vücudun kendini hazırlaması ve birkaç antrenman sonra artık bu ağırlığı kendi başınıza kaldırabilecek seviyeye gelmenizdir. Eş ile çalışmanın diğer bir önemli yararı ise size hareketlerinize teknik ekleme imkanı vermesidir. Birçok sporcu klasik teknik ile çalışmaktadır fakat hareketlerinizin son setlerine ekleyebileceğiniz birkaç negatif tekrarın kaslarınızın çalışma prensibini kırarak gelişimi hızlandıracağı açıktır. Birbirinizle yarışmanız ve hep daha iyi olmaya çalışmanız ise cabası…
[box_light]2-Çok ağır kilolar ile çalışmak:[/box_light]
Vücut geliştirme sporcularının en büyük amaçlarından biri antrenmanda kullanılan kiloları arttırmaktır fakat bazı sporcular bunu yavaş yavaş yaparken bazı sporcular antrenman boyunca kendilerine uygun olmayan ağırlıkları seçer. Sonuçta ya set tamamlanamaz ya da hareket nizami bir şekilde bitirilemez. Sporcu vücudunu gözlemlemeli ve kendisine en uygun kiloyu seçerek öncelikle set ve tekrar sayılarını tamamlamaya özen göstermelidir. Böylece ağır kilolar ile çalışmanın vereceği gelişimden daha fazlasını kazanacakları bir gerçektir ve bu şekilde egzersizleri nizami yapmak çok daha kolay olacaktır.
[box_light]3-Hep aynı antrenmanı tekrarlamak:[/box_light]
İnsan aynı davranışı tekrar ettikçe buna alışıyor ve alışkanlıklar artık rutin bir şekilde işliyor, fiziksel karakter de böyledir. Sürekli aynı antrenmanları uygulamak bir süre sonra fiziksel alışkanlığa dönecek ve vücut artık kendini geliştirmeyi büyük ölçüde yavaşlatacaktır. Belirli aralıklarla, örneğin bir buçuk ayda bir, antrenman programınızı tekrar gözden geçirmek ve programda değişiklikler yapmak önünüzdeki engelleri büyük ölçüde yıkacaktır.
[box_light]4- Antrenman süresini uzun tutmak: [/box_light]
Antrenmana başladıktan sonra testosteron seviyesi 40 dakika içinde maksimuma ulaşmakta ve artık bu süreden sonra stres hormonu olan kortizol salgılanmaktadır. Evet kortizol hormonu stresli hissetmenize ve bu sayede daha yüksek ağırlıkları kaldırabilmenize olanak verse de zamanla çalışılan bölgenin dinamikliği düşecek ve uzun dinlenme aralıkları bir sonraki sete isteksiz başlamanıza sebep olacaktır. Ortalama 1 saat süren antrenmanlar hızlı ve en etkili antrenmanlar olarak gösterilmektedir. Dinlenme aralıklarını kısaltarak, salondaki insanlarla daha az sohbet ederek veya süper setler kullanarak bu süreyi kısaltabilirsiniz.
[box_light]5-Aynada görülebilen kasları çalıştırmak:[/box_light]
Birçok erkeğin öncelikle geliştirmek istediği bölgeler kuşkusuz biceps ve göğüs kaslarıdır. Bunları takiben omuz ve karın gelmektedir, bacak ve kanat geri plana atılmaktadır. Daha detaylı incelendiğinde ise aynada göremediğimiz kas gruplarını geliştirmek birçok artıyı da beraberinde getirecektir. Belimizi ve vücudumuzun merkez noktasını kuvvetlendirerek denge kabiliyetini arttırabilir böylece daha yüksek ağırlıklar ile daha dengeli çalışmalar yapabilir ve cinsel performansınızı kısmen arttırabilir; bacak kaslarınızı geliştirerek daha fazla testosteron salınımı sağlayabilir ve bu sayede üst vücudunuzdaki gelişimin durağanlığını yok edebilirsiniz.
Görüldüğü gibi bazı hataları düzeltmek vücut gelişiminde büyük roller üstleniyor. Sporcu deneyim kazandıkça ve bu yolda daha çok emek verdikçe dikkat edilmesi gereken hataların genelliği kayboluyor ve kişi çok daha ince hataları düzeltmenin peşine düşüyor. Hızlı bir şekilde bu tip yanlışları düzeltmek sporcuyu hem daha çabuk profesyonel sporun içine çekecek hem de gelişiminin dengeli, düzenli ve ileriye yönelik olmasını sağlayacaktır.