rat_0

İngiltereli bilim adamlarının laboratuvar ortamında geliştirdiği yapay deri, hayvanları deney aracı olarak kullanmanın önüne geçebilmeyi amaçlıyor. Bu çalışma, laboratuvar ortamında üretilen ilk geçirgen yapay deri tabakası olma niteliğini taşıyor. Bu yapay deri tabakası sayesinde, hayvanları kozmetik ve ilaç sektörü için kobay olarak kullanmanın ortadan kaldırılması hedefleniyor.

İngiltere’nin başkenti King’s College’da bulunan bazı araştırmacılar, insan kök hücreleri kullanarak, geçirgen bir yapay  deri tabakası elde etmeyi başardılar. Kök hücre kullanılarak deri elde edilmesi yeni bir buluş değil fakat daha önceden elde edilen deri tabakalarında geçirgenlik sağlanamamıştı.

İnsan derisinin dış tabakası epidermis olarak adlandırılır. Ve normal şartlar altında bu epidermis tabakası mikropların içeri girmesini engellediği gibi nem dengesini de sağlar. Bilim adamları, epidermisi oluşturabilmek adına yeniden programlanmış epidermis hücrelerini kullandılar. Daha sonrasında yapay deriyi gerçeğine benzetebilmek amacıyla, hücreleri düşük nem ortamında bıraktılar.

Araştırmayı gerçekleştiren grubun lideri Dusko Ilic, elde edilen deri tabakası yardımıyla hayvanların kozmetik ve ilaç sektöründe kobay olarak kullanılmasının ve acı çekmesinin önlenebileceği açıklamasında bulundu. Aynı zamanda bu tabakanın, deri hastalıklarının tedavisinde de önemli bir yol katetmeye yarayacağının altını çizdi.

[box_light]Kaynak[/box_light]
www.kcl.ac.uk

Leave a Reply