Bu yazıda, bir son sınıf öğrencisi olarak,hukuk tercihi yapmayı düşünenler için hukukun nasıl bir bölüm olduğunu ve daha da önemlisi Bilkent Hukuk Fakültesini tercih etmeyi düşünenler için, diğer üniversitelerden ayrılan yönleri ile Bilkent Hukuku anlatmaya çalışacağım. Öncelikle elde ettiğiniz başarı ve bu zorlu maratonda göstermiş olduğunuz azim için hepinizi kutluyor ve yapacağınız tercihin size mutluluk getirmesini diliyorum.
Bilindiği üzere hukuk, eşit ağırlık alanından tercih yapanlar için ilk sırada gelmektedir. Hatta son yıllarda, sayısal alanından derece yapanların birçoğu da önlerindeki engelin kalkması ile hukuka yönelmektedirler. Bunun en büyük sebebi kuşkusuz hukukun diğer bölümlere nazaran mezunları için daha fazla avantaj barındırmasıdır. En basitinden hukuk mezunları, sadece hukuk mezunlarına has olan avukatlık, hakimlik ve savcılık mesleklerine yönelebilecekleri gibi; uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümleri mezunlarının yapabilecekleri tüm meslekleri tercih edebilme imkanına da sahipler. Bu büyük avantajın yanı sıra, hukuk, toplumda sahip olduğu saygınlıktan dolayı da adayların tercih listelerinin en başında gelmektedir. Kısacası hukuktan, günümüz sosyal bilimlerinin şahı olarak söz etsek, pek de yanlış olmaz.
Öte yandan, tuğla kalınlığındaki hukuk kitapları sizleri kara kara düşündürebilir. Hukuk tercihi yapmayı düşünenlerin en fazla merak ettiği konu, hukukta ezberin ne denli yeri olduğudur. Doğruyu söylemek gerekirse, ezber hukuk eğitiminin merkezinde yer almaktadır. Bu konuda bizzat hukuk okuyanlar tarafından tercih yapacak olanları korkutmamak adına, “Ezberlemiyoruz, mantığını kavrıyoruz.” yalanı sıklıkla söyleniyor. Halbuki birçok hukuk dersinin bir mantığı bulunmamakta ve salt ezbere dayanmaktadır. Bunun yanında analiz ve yorumlama yeteneklerinizi kullanacağınız ve zevk alarak çalışacağınız dersler de elbette olacak. Yanlış anlaşılmaya mahal vermemek adına, ezberden kastettiğim kanun maddelerini sırasıyla ezberlemek değildir. Hukukta kanun maddesi ezberlemeniz gerekmese de konuları ezberlemeniz gerekecek. Hukukun kendine ait bir dili olduğu için ve hukuk kavramlarının çoğuyla daha önce karşılaşmadığınız için, hukukun hayli zor bir bölüm olduğunu kabullenmeniz ve tercihinizi buna göre yapmanız gerekiyor. Okumayı ve araştırmayı sevmeyen ve ezber yeteneği olmayan birinin hukuk okurken zorlanması kaçınılmazdır.
Şimdi Bilkent Hukuk Fakültesinin diğer üniversitelerden ayrılan yönlerine gelelim. Son yıllarda açılan devlet ve vakıf üniversiteleri ile birlikte, hukuk fakültelerinin sayısı da bir hayli arttı fakat bu artış, beraberinde sorunları da getirdi. Ülkemizde hukuk alanında yetişmiş yeterli sayıda akademisyen bulunmadığından, yeni açılan birçok hukuk fakültesinde avukatlar ve noterler aracılığıyla bu açık kapatılmaya çalışılmakta. Bilkent Hukuku, diğer üniversitelerin hukuk fakültelerinden ayıran belki de en önemli husus, güçlü bir akademik kadroya sahip bulunması. Bilkent Hukuk Fakültesi; 24 profesör, 6 doçent ve 9 yardımcı doçentten oluşan tam zamanlı ve yarı zamanlı öğretim üyeleriyle eğitim vermektedir. Size naçizane tavsiyem, tercih yaparken ilk olarak yazacağınız üniversitenin akademik kadrosunu göz önünde bulundurmanız çünkü güçlü bir akademik kadroya sahip olmayan bir üniversitenin size katabileceği pek bir şey yoktur.
İkinci olarak, idari bilimler, işletme ve mühendislik fakülteleri mezunları için artık zorunlu olan İngilizce dili, hukuk mezunları için de çok önemli. Asıl paranın döndüğü yer olan ve rekabetin çok fazla olduğu uluslararası işler yapan hukuk bürolarında avukat olabilmek için, çok iyi derecede İngilizce bilmeniz gerekiyor. Bilkent Hukuk mezunlarının büyük bir çoğunluğunun meslek tercihi, bu hukuk bürolarında avukat olarak çalışmak oluyor. İşte bu yolda, Bilkent Üniversitesi İngilizce eğitiminde Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden biri olması sebebiyle size altın fırsatlar sunuyor. Öte yandan, Türk hukukunun İngilizce öğretilmesi mümkün olmadığından, fakültede Türk hukuku ile ilgili dersler (Medeni Hukuk, Ceza Hukuku, İdare Hukuku vb.) Türkçe, uluslararası boyutu olan hukuk dersleri (Uluslararası Ticaret Hukuku, Anglo-Amerikan Hukukuna Giriş, Avrupa Birliği Hukuku vb.) ise İngilizce okutuluyor. İngilizce hukuk derslerinin bazıları ise, Avrupa ve Amerikan üniversitelerinde görev yapan, tanınmış ve kıdemli öğretim üyeleri tarafından veriliyor. Dolayısıyla, “Hukuk zaten zor, bir de İngilizce olursa hiç anlayamayız.” gibi gereksiz endişelere kapılmanıza gerek yok çünkü bölüm derslerinizin yüzde yetmişinden fazlası Türkçe olacak.
Üçüncü olarak, Türkiye’deki hukuk fakültelerinin bir kısmında dersler yıllık iken, bir kısmında dersler dönemliktir. Bilkent Hukuk Fakültesinde dersler dönemliktir fakat dersler ister yıllık ister dönemlik olsun, hukuk fakültelerinde bir vize, bir final sitemi uygulanmakta ve genelde vize sınavının değeri % 30, final sınavının değeri ise % 70 ağırlığında olmaktadır. Bilkent Hukuk Fakültesi’nde ise, final sınavının değeri en fazla % 40 olabilmektedir. Bu nedenle hocaların çoğu iki vize, bir final yapıyor, bir kısmı da bir vize, bir ödev, bir final sistemini uyguluyor. Bunu size anlatmamın sebebi, hukuk fakültesinin müfredatının üniversitedeki en yoğun programlardan biri olması sebebiyle, dönemin ilk bir ayı bittikten final sınavlarına kadar geçen sürede çok fazla boş gününüz olmayacağı konusunda sizi uyarmak istemem. Bunun yanı sıra, Türkiye’deki hukuk fakültelerinin çoğunda derslerde yoklama alınmıyor; yani derslere gidip gitmeme noktasında özgürsünüz. Bilkent Hukuk Fakültesi’nde ise derslerin yüzde yetmişine (% 70) katılım zorunlu. Kısacası, rektörümüzün de dediği gibi, çalışmaya niyeti olmayan öğrenci Bilkent’e gelmesin.
Son olarak, umarım gözünüzü korkutmamışımdır çünkü günümüz Türkiye’sinde sosyal bilimler üzerine çalışma yapmak istiyorsanız, sizi hayallerinize ve ideallerinize en kısa yoldan ulaştıracak olan hukuktur. Bu kadar avantajlar barındırmasının yanında, zor bir bölüm olması da gayet doğal. Bilkent Hukuk ise sözde değil, özde lisans seviyesinde hukuk eğitimini sizlere vadediyor. Tercih sizin!