Doğada var olan birçok olay, mühendislerin daha işlevsel mekanizmalar yaratmalarını sağlıyor. Tabii ki bu yeni mekanizmaları ortaya çıkartabilmemiz için ilk önce doğada ne gibi örnekleri olduğunu incelememiz lazım.
Uçakların ve uzay araçlarının bir bölgeye iniş yapması çok da kolay değildir. Mühendisler uçakların inişinin sert olmamasını isterler ve bunun için sistemler geliştirirler. Aynı şekilde uzay araçlarının da bir bölgeye iniş yapması, birçok filmden de bileceğiniz üzere, zor bir iştir. Karmaşık mühendislik hesaplamaları gerektiren bu inişlerin olabildiğince yavaş, düzgün ve sert olmaması istenir ki bütün mekanizma zarar görmeden iniş tamamlansın.
Doğada inişini çok düzgün gerçekleştiren hayvanlardan biri bal arısıdır. Bal arıları gün boyu birçok yüzeye iniş yapar ve çoğunlukla bu yüzeyler yere paralel değildir. İniş yüzeylerinin eğimleri bal arıları için bir sorun teşkil etmez. Taç yapraklarının alt kısmı, duvarlar ve hatta tavanlar bal arılarının iniş yaptıkları yüzeylerdir. Yapılan araştırmalara göre, bal arıları iniş yapacağı yüzeye yaklaştığında belli bir mesafede duraksayıp bölgenin üzerinde uçuş yapmaya devam eder. Bu mesafenin uzunluğu birçok denemede ölçülerek şaşırtıcı şekilde sürekli olarak 16mm’ye yakın çıkmıştır. Sadece bir susam büyüklüğünde beyne sahip olan bu arılar bu ufak duruştan sonra sakince yüzeye iniş yaparlar. Eğer yüzey sıfır ile otuz derece arasında yani düz olmaya yakınsa, arka ayaklarıyla yüzeye tutunup inişi gerçekleştirirler. Bu eğim artıkça orta ve ön ayaklar da inişe dâhil olur, fakat 120 derecelik eğimden sonra en başta antenler yüzeye değerler. Neredeyse yüzeye dik olarak iniş yapan arıların genellikle her iki antenin yerine antenlerinden biri yüzeyle ilk teması gerçekleştirir.
Araştırmacıların yorumlarına göre, bal arılarının iniş yapmadan önce yüzeye değişmeksizin aynı mesafede durmaları inişleri için kullanacakları uzantıyı ayarlamak istemeleridir. Yüzeye iniş yapmadan durulan mesafe arının bir uzantısını birazcık daha uzatarak yüzeye iniş yapmasına yetecek mesafedir.
Aşağıdaki linkten bir arının inişini izleyebilirsiniz.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8428060.stm
Bal arılarından öğrendiğimiz tekniklerle uçan araçların yüzeylere inişlerini daha kolay ve yumuşak yapabiliriz. Tarihte de daha önce tecrübe edilmiş olan uzay araçlarının iniş sırasında zarar görme tehlikesi tarihe karışabilir.
[box_light]Kaynaklar[/box_light]
http://www.asknature.org/strategy/de506378b5035ca7fba1189c9b53af29#.VJc3ssgKA
http://news.discovery.com/animals/bees-flight-landing-aircraft-design.htm