Stephan Hawking, sosyal hayatı, bilime kattıkları, sağlık sorunları göz önüne alındığında belki de çağımızın en ilginç hayat hikayesine sahip bilim insanı sayılabilir. Geleceğin fizikçi adayı olarak bu adam hakkında benim de kafamda çok fazla soru işareti var. Bu yüzden onun hakkında kapsamlı bir araştırma yapıp ileride biyografi niteliğinde bir yazı yazmayı bile düşünüyorum. Ancak bu biyografi yayınlanmadan önce bir giriş niteliğinde çok ilginç bir kitabın tanıtımını yapmak istedim bu yazımda. Eğer meşhur politikacıları, şairleri, iş adamlarını ya da bilim adamlarını tanımak istiyorsanız, size tavsiyem ilk iş eşlerine sorun. Size onlardan daha doğru bir cevabı kimse veremez. Bu bağlamda Stephan Hawking’i anlamak isteyen herkese, Stephan’ın, Zamanın Kısa Tarihi (A Brief History of Time) kitabından önce Jane Hawking’in (Stephan’ın eşi) Sonsuzluğa Yolculuk Stephan’la Hayatım kitabını okumasını öneririm.

2015-01-18 19.17.36

Cambridge, Trinity Hall’de düğün, 15 Temmuz 1965

2015-01-18 19.18.53

Stephen ve Robert, 29 Mayıs 1967

Stephan Hawking çağımızın en ünlü, en sıra dışı bilim insanlarından biri ve tüm dünyada 25 milyonun üzerinde satan Zamanın Kısa Tarihi adlı popüler bilim kitabının yazarıdır. Stephan Hawking’i çoğumuz, tüm sinir sistemini felç eden motor-nöron hastalığı ve kozmolojiye yaptığı büyük katkılarının yanı sıra akıl almaz çıkışları ve tabuları yıkan açıklamalarıyla tanıyoruz. Ateist olduğunu ilan etmesine rağmen, Papalık Bilimler Akademisi tarafından 11. Pius Altın Madalyası’yla ödüllendirilmesi, dehasının bir kanıtı olarak kabul edilebilir.

İşte bu sansasyonel ve merak uyandıran bilim insanını içeriden biri, ilk eşi Jane Hawking anlatıyor. Stephan Hawking’in hastalığının ilk aşamasından beri yanında olan ve yirmi beş yıl boyunca tüm zorluklara onunla birlikte göğüs geren Jane Hawking, bizlere bir dâhinin olduğu kadar kırılgan bir adamın da portresini sunuyor.

2015-01-18 19.21.33

Stephen, Tim ve Jane Papayı dinlerken Roma 1986

Bu kitabın benim gözümde değeri, insanların gözündeki klasik ve yanlış olan, kafasını kitap ve kağıtlardan kaldırmayan, saçları dökülmüş, sıkıcı bilim adamı karakterinin dışında bir karakter tasvir ediyor olmasındandır. Stephan Hawking’in hastalığından önceki üniversite yıllarını düşündüğümüzde Cambridge ve Oxford gibi prestijli okulların partilerine katılan, kano takımında boy gösteren, arabasıyla hız yapan, şakalarıyla insanların keyfini yerine getiren oldukça eğlenceli bir karakter görüyoruz. Bu kitap bilimle alakası olan ve olmayan herkesin okuyup keyif alabileceği bir eserdir. Tavsiye ediyorum.

 

 

 

 

The Independent

“Jane evliliğinin sancılı yıllarını büyük bir samimiyetle anlatıyor.”

 

The Times

“Stephen Hawking 11. boyutta düşünüyor olabilir, ama, ilk eşi çok daha fazla boyutta sevmeyi biliyor.”

 

Not:

Fotoğraflar kitabın arkasındaki albümden birkaç tanesidir.

Leave a Reply