Geçtiğimiz haftayı, Türkiye ve Dünya ekonomisi açısından çok hareketli olmasa da önemli kararların alınması ile arkada bıraktık. Borsa haftayı 83 binin üzerinde tamamladı, dolar ise hafta içinde tekrar 2.6 seviyesinin üzerine çıktı. Dolar yükselirken euro göreceli olarak değer kaybetti. Tüm bunlara ek olarak da enerji alanından Türkiye adına umutlu bir haber geldi. Şimdi bu haberlere göz atalım:
Dolar
TÜİK’in yaptığı açıklamaya göre Mart ayında reel verilerle en çok kazanç getiren yatırım aracı dolar oldu. Kurun bu derece esnek olduğu vakitlerde riskli bir yatırım olan dolar, ona güvenenleri geride bırakmayarak yatırımcısını güldürdü. Getirisi %9.53 olarak hesaplanan dolar BIST 100’e oranla 300 baz puan daha çok getiri sağladı. Haftaya 2.57 seviyesinde başlayan dolar, cuma gününü 2.62 ile kapattı. Dolar sadece TL değil euro karşısında da güçlendi. Parite 12 ayın en düşük seviyesi olan 1.06’nın altına indi. ABD’den gelecek perakende satış verilerinin pariteyi daha da aşağı çekebilme ihtimali var.
Para Politikası
Faiz konusunda değişiklik yapılması ile ilgili konuştuğumuzda çoğu zaman Amerika’dan bahsediyor oluyoruz fakat diğer ülkelerin merkez bankalarının faiz kararlarını takip etmekte de yarar var. Dünya geneline hakim olan düşük faiz seviyelerinin yaşandığı bir dönemdeyiz. Düşük faizler nedeni ile bono ve tahvillerde bir fiyat balonu yaşanabileceğine dair tehlike çanları çalan bazı finansçılar var. Bernanke de geçen hafta yazmaya başladığı kişisel blogunda bu tehlikeden bahsetti ve para politikasının belki de en iyi çözüm olmadığını belirtti. Para politikasının ekonomi ve finans dünyaları üzerinde büyük bir etkisinin olduğunu ve bunun istenmeyen sonuçlara sebep olabileceğini de ekledi. Bu hafta PPK (Para Politikası Kurulu) yapan Japonya ve Güney Kore Merkez Bankaları da faizlerde değişikliğe gitmedi.
Çin
Çin’in dünya piyasası ve ticaretinde artan öneminin tartışmaya açık olmayan bir gerçek olduğu aşikar fakat bu konuda bir araştırma yapan Profesör Peter Morici, yuanın yakında doların tahtını sallayabileceğini belirtti. Morici’ye göre yuanın önündeki en büyük engel ise belirsiz Çin Hükümeti. Yuan her ne kadar rezerv para olmaya aday olsa, kullanımı artsa ve güçlense de hala en büyük tehdit para birimi olduğu ülke. Morici’ye göre dolar üzerinden yapılan işlemler giderek azalıyor ve bu dönüşüm 5-10 yıl içinde gerçekleşecek.
Kaya Petrolü
Kaya petrolü ısıtıldığında petrol ve gaz üreten bir tür kayaç. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de 15 milyar tonun üzerinde rezerv bulabilme umudu var. Türkiye Kömür İşletmeleri ve Türkiye Petrollerinin birlikte yürüttüğü çalışmaya, 6 milyon liralık bütçe ayrıldı. Dünyada en büyük rezerve sahip olan ABD petrol üretiminde bu kayacı kullanıyor, onu izleyen ülkelerse Çin ve Rusya. Türkiye’de ise kullanılmaya başlanacak ilk rezerv için sondaj çalışmaları Aralık ayından beridir Göynük’te sürmekte. TKİ’ den gelen açıklamaya göre ihtiyacın %15’i kaya petrolünden karşılanabilecek.