Nepaldeki deprem çok sayıda can kaybına sebebiyet vermenin dışında ekonomiye de ket vurdu. 25 Nisan 2015 tarihindeki 7.9 büyüklüğündeki depremde 4438 kişi yaşamını yitirirken, 8500’e yakın kişi de yaralandı. Ülkenin başkenti Katmandu yaraları sarmaya çalışıyor fakat yeterli ekonomik gücü elinde bulundurmayan ülke adeta maddi ve manevi bir yıkım ile karşı karşıya. Birleşmiş milletler yaptığı yazılı açıklamayla 15 milyon dolarlık insani yardımda bulunduğunu duyurdu. ABD 1 milyon dolar, Avrupa Birliği Komisyonu 3 milyon euro ve Kanada 5 milyon dolar acil yardım yapılacağını ilan etti. Nepal’e yapılan yardım ile halkın güvenliğini sağlamak, beslenme, eğitim ve hijyenik su ihtiyacını karşılayarak salgın hastalıkların önüne geçmek ve yaşayan halkı ayakta tutmak amaçlanıyor.
Asya’nın en fakir ülkelerinden biri olan Nepal, ülkeyi yeniden inşa edecek mali kaynaklara sahip değil. Ülkenin yıllar sürecek inşasının 10 milyar doları bulması bekleniyor. Napal GSYİH’nın 19 milyar dolar civarı olduğu düşünüldüğünde, GSYİH’nın yarısından fazlası ülkenin yeniden inşası için gerekli miktara denk geliyor ve bu durum depremin getirdiği ekonomik yıkımı da gözler önüne seriyor.
Aynı şekilde turist sayısında azalma yaşanması ve turizmden elde edilecek ekonomik kazancın baltalanması da öngörülen bir gerçek. Ülkede yer alan Everest Tepesi, Himalayalar, kutsal tapınaklar ve Hindu ibadet yerleri genelde yakın çevrelerden Hintli ve Çinli turistler tarafından ilgi gören yerler arasındaydı.
Deprem ile birlikte tarihi binalar hasar gördü ve UNESCO tarafından dünya mirası listesinde bulunan kültürel miras alanları tahribata uğradı. Yaşanan yıkım ile birlikte milli gelirin büyük bir parçası (%10) olan turizmin olumsuz etkilenişinin ülke ekonomisini daha da aşağı çekmesi bekleniyor. Söylemesi acıklı fakat zor günler yaşayan Nepal halkını daha da zor günler bekliyor.
GSYİH: Gayri Safi Yurt İçi Hasıla