Yazın gelişi, ülkenin her yerinde düğünlerin habercisidir. Bu düğünler ise perakende de canlılığın..
Tabi bu canlılığın asıl iticisi tertiplenen düğünlerden çok, yeni çiftlerin ev alışverişidir. Perdeden beyaz eşyaya, kombiden mobilyaya kadar birçok farklı alanda alışveriş yapılır. Eğer bu sektörlerdeki iş yeri sahipleri ile konuşursanız; çoğundan, en önemli iş sezonunun düğün zamanı olduğunu duyarsınız.
Ara sıra ev tekstili işi yapan babamın yanına gittiğim zaman alışveriş yapan insanların “25 yıldır koltuklarım aynı döşemelerini yeni değiştireceğim” , “10-12 yıldır aynı perdeyi kullanıyorum” gibi sözler duyardım. Buradan çıkarabileceğimiz gibi elektronik eşya dışındaki ev alışverişi sık aralıklarla yapılmaz. Bu da düğün zamanını birçok sektörde daha da önemli bir hale getiriyor; çünkü bu sezon iş yeri sahipleri için bir fırsat sezonunun yanında kayıpları karşılama, belli bir kotayı doldurup yılı kurtarma da demek. Bu yüzden yaz mevsimi birçok insan için tatil anlamına gelirken bu sektörlerdeki insanlar için daha çok iş yapma anlamına geliyor.
Geçenlerde Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, düğün sezonu ile birlikte piyasaların hareketleneceğini belirterek, bu sezonda 600 bin genç çiftin evlenmesinin ve bu çiftlerin toplam 15 milyar lira harcama yapmalarının beklendiğini ifade etti. 2014 yılında ise 599 bin 704 çift evlendi.
Bunun yanında düğün sezonu altın piyasası için de büyük önem arz ettiğini sanılıyor. Halk arasında yaz aylarının gelmesiyle altına olan talep arttığı için altın fiyatlarının da arttığı gibi bir inanış yaygındır. Piyasayı yakından takip eden uzmanların ve akademisyenlerin hazırladığı altın hakkında güvenilir bilgiler sunan saglamaltin.com sitesinin özetlediği şekliyle; “Günümüzde altının değeri, belli başlı mali merkezlerde gün gün belirleniyor. Bu merkezlerden en önemlisi Londra Altın Piyasası. Fiyat, sabahın 10.30’unda belirleniyor, gün boyunca küçük de olsa değişiklikler gösterdikten sonra, öğleden sonra 3’te sabitleniyor. Bu rakamın belirlenmesinde, dünyanın en güçlü 5 pazarının temsilcileri (Johnson Matthey, Mocatha&Goldsmid, Samuel Montagu, Rothschild ve Sharps Pixley) belirleyici rol oynuyorlar. Fiyatı, tüm dünyadaki altın alış ve satışları etkiliyor.” Küresel çapta hatırı sayılır ölçüde altın talebi oluşturmayan bu durum tabi ki dünya genelinde altın fiyatları üzerinde bir etki meydana getirmiyor. Altın fiyatlarının arza yahut talebe bağlı arttığı durumlar elbette vardır ancak bizim yaz aylarındaki düğün sayımızın %60 artması bu etkenlerden biri kesinlikle değildir. Dolayısıyla yaz aylarının, düğünlerin sezonunun gelmiş olması altın fiyatlarını arttırıcı bir etkiye kesinlikle sahip değildir.
Son olarak, bildiğiniz üzere yıllardır Ramazanı yaz mevsiminde yaşıyoruz. Ramazan aylarında insanlar düğün yapmayı tercih etmiyorlar. Bu da yukarıda bahsettiğim birçok sektöre darbe vuruyor. Bu yüzden birçok iş yeri Ramazanı bir şekilde hedefinin altında ciro ile geçiriyor. Özetle Türkiye’den her şeye hazırlıklı olarak iş yapmak oldukça zor.