İnsanlar yıllardan beri boş zamanlarını eğlenerek geçirmeyi tercih ediyor. Oyun oynamak da, bir tür eğlenme yolu olarak görülebilir. İnternet, bilgisayar ile birleştikten sonra sokaklarda oynanan oyunun yerini dijital dünyada oynanan oyun aldı denilebilir. Zaten ebeveynler demiyor mu çocukları için, bilgisayarın başından kalkmıyor diye? Bu durumun asıl nedeni her eve bilgisayar gelmesi ve devamında internet aracılığıyla dijital oyun pazarına girilmesidir.
Peki dijital oyun nedir?
Dijital oyun tanım olarak; oyuncunun elektronik bir sistem veya bilgisayarla kurduğu etkileşim neticesinde oluşan sonucun, ekran veya benzeri bir görüntü sistemi aracılığı ile gösterilmesidir. Dijital oyun sektörünün kronolojisi 1970’li yıllardan başlar. İlk olarak 1972 yılında, Atari INC. firması iki kişilik bir masa tenisi oyunu olan “Pong” adlı oyun makinesini tanıtmıştır. Örneğin, 1998 yılında İsveçli üretici Nokia, hepimizin bildiği “Snake” oynunu piyasaya sürmüş ve dijital oyun sektörü için yeni bir tür olan mobil oyunların temelini atmıştır. 2009 yılında ise yeni bir devir açılmıştır. Microsoft Kinect ve Sony Playstation Move gibi hareket kontrol mekanizmaları, oyun konsolları ile birleştirilerek oyunlara yeni bir tat katmıştır. Küresel dijital oyun sektörü, 2011 yıl sonu itibariyle 70 milyar ABD doları olarak belirlenmiştir. Bazı başyapıt niteliğindeki oyunlar, örneğin “Call of Duty: Black Ops” piyasaya sürüldükten sonraki 5 gün içerisinde 650 milyon ABD dolarına ulaşmıştır. Dijital oyunların ülkemiz içerisindeki ekonomik hacmi 150 – 200 milyon dolar olarak analiz edilmektedir.
Dünya üzerinde dijital oyun oynayan kişi sayısı TÜDOF (Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu)’a göre 1 milyarın üzerindedir. TÜDOF, Türkiye’de dijital oyun kullanıcılarının sayısının 22 milyon olduğunu ifade ediyor. Aynı zamanda, dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook üzerinde oyun oynayan Türk oyuncularının sayısının 15 milyon olduğu ifade ediliyor.
Yıllardan beri süregelen eğlence çeşitleri günümüzde çoğunlukla dijital oyun sektöründeki yapımlar olarak algılanıyor. 10 – 15 yıl öncesine kadar çocukların eğlence anlayışı sokakta arkadaşlarıyla birlikte futbol, basketbol oynamasıydı fakat artık günümüz itibariyle bu durum sanal dünyadaki sanal arkadaşlarla devam ediyor. Gün geçtikçe yeni nesil dijital dünyaya bağlanıyor ve bu durum ise dijital oyun yapımcılarının işine yarıyor, gün geçtikçe oyun yazan firmaların ekonomik değerleri artıyor.