Staj Günlükleri: Schneider Elektrik-İzmir

‘Staj Günlükleri’ yazı dizimizin bu bölümünde diğer yazılarımızdan farklı olarak aynı firmada farklı aylarda staj yapmış 2 arkadaşımızı konuk ediyoruz, Endüstri Mühendisliği öğrencileri Buket Tuna ve Cansu Korkmaz. Her ikisinin de 2. zorunlu stajları için tercih ettiği Schneider Elektrikteki deneyimlerini onlardan dinleyelim.

G.B. : Merhaba, öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz?

IMG-20151007-WA0000

Buket Tuna

B.T. : Ben Buket Tuna. 4. sınıf Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. 4 yıldır Toplum Gönülleri Vakfı bünyesinde kültür-sanat örgütlenmesinde gönüllülük projelerinde yer almaktayım, 1 yıl kültür-sanat örgütlenmesi koordinatörlüğü, 1 yıl da gönüllü sorumluluğu görevlerini tamamladım.

C.K. : Ben Cansu Korkmaz. Endüstri Mühendisliği bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Okulda geçirdiğim süre içerisinde Operational Research, Genç Girişimciler Kulübü ve TDP bünyesinde çeşitli etkinliklerde görev aldım ve gönüllü projelere katkılar sağladım. Bunun yanı sıra, sadece akademik anlamda değil sosyal açıdan da kendimi geliştirmeye ve sadece akademik hayata bağlı kalmamak adına, sanat alanında yeteneklerimi geliştirmeye çalışarak, yeri geldiğinde eğlenerek ve farklı diller öğrenerek zamanımı değerlendirdim. Farklı kültürler görmek ve kendimi geliştirmek için Erasmus+ öğrencisi olarak İspanya, La Laguna Üniversitesi’ne gittim.

G.B. : Schneider Elektrikte staj yapmak istemenizin nedenleri nelerdi? Başvuru süreçlerinizi anlatır mısınız?

B.T. : İzmirli olduğumdan ve yaz okulu için temmuz ayında Ankara’da bulunduğumdan dolayı ağustos ayında yapacağım stajımı İzmir’deki bir kurumda yapmak istedim. İzmir’de çok fazla kurumsal firmanın olmaması nedeniyle Schneider Elektrik benim için iyi bir tercihti. Bunun yanı sıra, ileride enerji sektöründe çalışmak istediğim için bu tip bir fabrikayı görmek gelecek kararlarımı netleştirebilir diye düşündüm. Schneider Elektrik’te çalışan referansım yardımıyla insan kaynakları departmanına CV’mi yolladıktan sonra bana dönüş yapmalarını bekledim. Kısa bir süre sonra mülakat için çağırdılar. Fakat Ankarada olmam ve derslerimin yoğunluğu sebebiyle mülakatı internet üzerinden gerçekleştirdik. Bu görüşmeden belirli bir süre sonra ağustos ayı için yaz stajyeri olarak kabul edildiğim bilgisi bana ulaştı.

CYMERA_20150316_094637

Cansu Korkmaz

C.K. : Her ne kadar çeşitli projeler üstlenip çeşitli etkinliklerde görevler alsak da, gelecek planlarımızı daha iyi bir şekilde oluşturmak için çalışma hayatında da deneyim elde etmemiz gerektiğine inanmaktayım. Bu sebeple, staj yapmak istediğim şirketi çok iyi seçmeliydim, bu şirket hem hedeflerime uymalı, hem bana katkılar sağlamalı hem de edindiğim deneyimlerle gelecek planlarıma yön vermeliydi. İlgimi çeken sektörlerde staj yapmak istediğimden, bu stajımı da elektrik/enerji alanında yapmak istiyordum. Schneider Elektrik firmasının hem sektördeki hem de dünya market alanındaki yeri oldukça büyük ve de önemli bir yer tutmakta. Bunun benim için oldukça iyi bir fırsat olacağını düşündüm. Şirket çalışan referansımla birlikte firmaya sunduğum özgeçmişimin incelenmesinden sonra olumlu bir dönüş aldım. Başvuru sürecinde İspanya’da erasmusta olsam bile, iletişim sürecimiz de kabul edilme sürecimdeki çeşitli görüşmelerim de çok güzel geçti. Yüz yüze görüşme yapılamasa da öğrenmeye açık bir öğrenci için ellerinden geleni yaparak sürekli e-posta yoluyla bu süreç tamamlandı. Döndüğüm zamana göre görüşme ayarlandı ve kabul edildim ve de her daim güler yüzle karşılandım.

G.B. : Buket İzmirli fakat Cansu sen Lüleburgazlısın. Bilmediğin bir şehirde 1 ay boyunca staj için kalmak nasıl bir duyguydu? Ne gibi zorluklar yaşadın? Staj sürecin buna değdi mi?

C.K. : Buket gibi İzmirli olmasam da, İzmir’i çok bilmesem de,  Schneider Elektrik firmasında staj yapabilmek için orada bir ay geçirdim, bu da firma bünyesinde bulunma isteğimin bir göstergesi zaten. Yeni bir şehri öğrenmeye çalışmak, zaman buldukça gezip dolaşmak çok güzeldi. Bir de, İzmir’de en yakın arkadaşlarımdan bazıları bulunmaktaydı. Erasmustan sonra onlarla orada buluşmak ve de zaman geçirmek çok daha güzeldi. Tek sorun, şirkete ulaşımımdı. Ancak bu konuda da yardımcı olmaya çalıştılar ve bana en yakın servis güzergahı, nasıl oraya ulaşacağım hakkında bilgilendirdiler. Fakat her defasında belediye otobüslerini yanlış kullanıp kaybolmam da bir gerçek. Böyle iyi bir firmada deneyim elde ederek çeşitli bilgiler öğrenmek ve de İzmir’de eğlenceli vakit geçirmek elbette yabancı olduğum bir yerde mecburen bulunma zorunluluğuma değdi.

G.B. : Schneider Elektrik stajınız ikinizin de 2. zorunlu stajı. Diğer staj yerinizle karşılaştıracak olursanız olumlu ve olumsuz yanları nelerdi?

B.T. : Birinci zorunlu stajım otomasyon alanında olduğu ve kurumsal bir firma olmadığı için pek memnun kalmamıştım. Bu yönlerden Schneider Elektrikle karşılaştırma yapılması benim için pek mümkün değil. Fakat birinci zorunlu stajıma başlarken benden talep edilen evraklar çok daha makuldü, Schneider Elektrikte ise staja başlama prosedürleri oldukça ağırdı. Özellikle yoğunluğumdan dolayı 2 gün içerisinde benden istenilen sağlık belgelerini temin etmek beni oldukça zorladı.

C.K. : Birinci stajımı da ilgimi çeken sektörlerden biri olan ilaç sektöründe ve kurumsal bir firmada yaptım. Bu firma da kendi alanında önde gelen firmalardan biri olduğu için benim için etkili ve de öğretici bir deneyimdi. Schneider Elektrik ile karşılaştıracak olursak, Buketin de dediği gibi staja alım aşamasındaki belgeler Schneider Elektrik’ten daha az ve de daha rahat tamamlanabilirdi. Bana, Schneider Elektrik staja alım sürecinde istenilen belgeler için ve de zamanında İzmir’e gidebilmek için, belgeleri tamamlama adına bir gün süreç kalmıştı ve oldukça yorucuydu. Ancak, istedikleri belgelerin hem bizim hem de firmanın yararına olacak bilgiler taşıdığını, bir açıdan da iyi yaptıklarını düşünmekteyim.  Buna ek olarak, Schneider Elektrik bünyesinde bulunan çalışanların aile gibi olduklarını ve de çok sıcak, sevecen bir ortamda pozitif duygularla çalıştıklarını gördüm. Bu çoğu şirkette bulunamayacak bir ortamdı. Hem sorumluluklarını yerine getiriyorlar, hem de iş stresini belli etmeden birbirleriyle çok iyi iletişim kuruyorlardı. Bu anlamda, insanın çalışmak isteyeceği yerlerin başında gelmekte.

G.B. : Staj yaptığınız kurum bir elektrik fabrikası, Endüstri Mühendisliği öğrencileri olarak doğru bir tercih yaptığınızı düşünüyor musunuz? Aynı departmanın farklı alanlarında çalıştınız, size katkılarından bahseder misiniz?

B.T. : Ben Schneider Elektriğin Tedarik Zinciri ve Lojistik Departmanında lojistik alanında çalıştım. Benim için bu alan bir Endüstri Mühendisi adayının çalışabileceği en uygun alan. Derslerde gördüğüm birçok şeyi uygulama şansı buldum, bu stajımın bana en büyük katkısıydı. Aynı zamanda aynı departmanın farklı alanlarını görme şansı bulmuş olmak da benim için büyük bir şanstı.

C.K. : Buketle aynı departmanda olsak da, ben Schneider Elektrik şirketinin Tedarik Zinciri ve Lojistik Departmanının tedarik zinciri kısmında stajyer olarak bulunmaktaydım. Staj sürecinde, akademik açıdan okulda öğrendiğim şeyleri uygulama fırsatı buldum. Bunları pratiğe dökerek ve daha fazla teknik-pratik açıdan bilgi edinerek kendimi geliştirebilme imkanını yakaladım. Endüstri Mühendisliği bölümü öğrencileri için çalışma alanı oldukça geniştir ve gelecek hedeflerimiz doğrultusunda yaptığımız seçimler büyük rol oynamaktadır. Kendi adıma, yaptığım seçimin oldukça yerinde olduğunu düşünmekteyim, elektrik/enerji alanı çoğu endüstri mühendisinin çalışabileceği ve de çalışmak isteyeceği bir sektör. Dünya pazarında büyük yer edinmiş bir firma ise, doğru bir karardır.

G.B. : Genel olarak staj süreçlerinizden memnun kalmış gibi görünüyorsunuz. Biraz da staj ortamınızdan bahsedebilir misiniz? Fabrika içinde yöneticilerin stajyerlere karşı olan tutumu nasıldı?

B.T. : Bütün stajyerleri bir mühendis adayı gibi değil de bir mühendismiş gibi karşıladılar. Sanki 20 günlük bir yaz stajyeri değil yeni işe başlayan bir eleman gibi hissettim kendimi. İlk günlerde yaşadığımız zorluklarda hep yanımızdaydılar ve bütün sorunlarımızı çözmeye, bize ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştılar. Bunların yanı sıra öğle aralarında yine herkesin yararlanabileceği hobi ve dinlenme odalarının bulunması çok güzeldi. Birçok öğle aramı hobi odasında puzzle yaparak ve rahatlayarak geçirme imkanı buldum. Firmada en sevdiğim yanlardan biri ise mavi yaka ve beyaz yaka eşitliğiydi. Yönetici, hizmetli, stajyer ya da çalışan ayrımı gözetilmeksizin birçok ortamda beraber olup iletişime geçme şansı olması Schneider Elektriğin artı noktalarından biri.

C.K. : Bu konuda Buket’e katılıyorum. Şirket içerisindeki arkadaşlıklar seviyelere göre belirlenmemekteydi, yeri geldiğinde stajyer ile müdür bile tavla oynayabiliyor, beyaz yaka mavi yaka birlikte zaman geçirebilmek adına masa tenisi oynayabiliyorlardı. İş esnasında ise herkes görevini yerine getirmeye odaklanmış, bunun yanı sıra saygı çerçevesinde davranmaları gerektiğini de unutmamışlardı. İyi iletişime her daim önem verilen bir çalışma ortamıydı. Stajyerleri eğitme açısından oldukça istekliydiler ve sorulan sorulara hem güler yüzle hem de büyük bir hevesle cevap verdiler.schneider

G.B. : Son olarak henüz stajlarını yapmamış ya da 2. stajı için kendine en uygun yeri arayan kişilere önerileriniz nelerdir?

B.T. : İzmir’de staj yapmayı düşünenler için Schneider Elektrik kesinlikle staj yapılabilecek en güzel kurum. Bunun yanı sıra, staj raporlarını ve projesini staj yaptıkları sırada yazmalarını öneririm. Çok detaylı ve uzun olmasından dolayı son haftaya bırakıldığında onları zorlayabilir. Bilgiler tazeyken ve etrafta kafalarına takılan noktaları sorabilecek kişiler varken yazılması kendileri için büyük kolaylık olur.

C.K. : Stajını sadece yapmak için yapmak istemeyenlere, şirket seçimi açısından iyi araştırma yapmalarını öneririm. Gelecekteki hayatlarına yön verirken edinecekleri bilgiler çok önem taşımakta, bu sebeple hangi sektörde ilerlemek istediklerini, nasıl bir staj dönemi geçirmek istediklerini çok iyi düşünmeliler. Benim yapabildiğim gibi farklı, hiç bilmedikleri bir yerde staj yapma imkanları varsa, şehirden önce onlara yararı dokunacak iyi bir firma seçmelerini öneririm. Staj süreci oldukça eğlenceli bazen uykusuz geçse de, bu fırsatı değerlendirerek merak edilen tüm sorular cevap bulmalı ve de öğrenilebilecek her konu öğrenilmeli diye düşünmekteyim. Bu süreçte edinebilecek bilgiler, her açıdan çok değerli olacaktır ve bir daha bu fırsat kazanılmayacaktır. Staj raporu konusunda da Buket çok haklı. İyice incelenmeli ve de süreç içerisinde tamamlanmalı çünkü diğer türlü hem yazmak, hem düzenlemek hem de fikirler bulmak oldukça zorlaşacaktır. Son olarak, eğer firma gerçekten çalışmayı hedefleyeceğiniz bir yerse, orada iyi ilişkiler kurmanız ve her daim bu ilişkileri pekiştirmeniz çok önemli. Ne kadar bilgili olduğunuz ya da akademik anlamda ne kadar dolu olmanıza bağlı değil, sektörde ya da şirket içerisinde yapabilecekleriniz ve de sahip olduğunuz kişiliğiniz, yetenekleriniz daha önemli diye düşünmekteyim.

Leave a Reply