Havaların soğuyup, kışın yaklaşmasıyla beraber antrenman tarzımızda değişiklikler meydana geldi. Artık define amaçlı değil, bulk amaçlı antrenman programlarını uygulamaya başladık. Bu dönemde tek değişiklik sezonun değişmesi olmadı tabii ki. Yaptığımız egzersizler ile beraber, kullanılan destek ürünlerinin de değiştirilmesi gerekli. Kış için yapılacak kombinasyondaki ürün seçimleri kişinin beslenme düzeni ve vücut yapısı ile ilgili olsa da, çoğu sporcu için aynı işlevleri görecek ürünlere bir göz atalım.
Balık Yağı: Bünyesinde bulundurduğu omega-3 ile hafızayı ve zekayı güçlendirir, kireçlenmelere karşı koruma sağlar. Yağsız kas kütlesini korumaya yardımcı olduğu gibi yağ yakımına yardımcı olur. Kemikleri güçlendirir ve kas iltihaplanmalarına karşı koruma sağlar. Egzersiz performansını arttırır. Bu etkilerinin yanında ise en önemli iki sonucu; protein sentezini arttırması ve tüketmemiz gereken günlük kaliteli yağ miktarına katkı sağlamasıdır.
Multi vitamin: Her ne kadar vitamin ve minarellerin doğal kaynaklardan alınması daha sağlıklı olsa da, bazen hastalıktan ötürü veya ağır antrenmanlardan ötürü doğal yollar ile vücuda alınan miktar yetersiz kalmaktadır. Hem vücudun bağışıklığını korumak için hem de daha verimli antrenmanlar yapabilmek için de birçok çeşit vitamin ve minareli bulunduran multi vitaminler beslenme planına eklenmelidir.
Creatin: Bulk döneminin amacı hacmen büyüyerek kas kütlesini arttırmaktır. Creatin kullanımı ile beraber vücut su tutmakta bununla beraber kilo ve güç artışı olmaktadır. Dönemlik creatin kullanımı sonucu idmanda kullanılan ağırlıklarda belli bir oranda artış meydana gelmekte; böylelikle kaslara uygulanan baskı ve şiddet artarak gelişim süreci değişmektedir. Bunun yanı sıra, yapılan araştırmalar creatin kullanımının kas toparlanmasını hızlandırdığını göstermektedir. Sonuç olarak; bu ürünü kış kombinasyonuna eklemek fazladan birkaç kilo almaya ve biraz daha güçlenmeye yardımcı olabilir.
Karbonhidrat tozları: Karbonhidrat içerikli ürünler yüksek ölçeklerde tüketilerek kilo alımı amacıyla veya düşük ölçeklerde tüketilerek öğünlük besin desteği şeklinde kullanılabilir. Glikojen depolarının doldurulması açısından önemlidir ve antrenmandan belli bir süre önce tüketilen karbonhidrat vücuda idman sırasında fazladan enerji sağlamaktadır. Doğal besin olarak; yulaf, muz, esmer pirinç, kepekli makarna, patates gibi besinler kullanılabilir.
Protein tozları: Yaz veya kış sezonu fark etmeksizin, proteinler kombinasyonun olmazsa olmaz parçasıdır. Kas kütlesini arttırmak, tahrip olan kaslara onarım için protein kaynağı sunmak protein tozu veya amino asit gibi ürünlerle daha hızlı ve kolay olmaktadır.
Bulk dönemi besin desteği kombinasyonunda ilk tercihlerim bu ürünler olacaktır. Tabii ki sporcunun beslenmesine, antrenman şekline ve yoğunluğuna bağlı olarak bu ürünlerden bazıları çıkartılabilir veya başka ürünler eklenebilir.
(*Besin desteklerini kullanmak, vucüt geliştirme alanında veya diğer spor branşlarında gelişim sağlamak için kullanılması zorunlu ürünler değildir. Gelişim sağlamak, doğal beslenme ile de mümkündür. Bu ürünleri kullanmak tercih meselesidir ve besin desteklerini kullanmak için öncelikle doğal beslenme alışkanlığının kazanılması gerekmekte, doğal besin ve besin desteği oranının iyi ayarlanması gerekmektedir.)