Bilkent Mezunundan Öğrencilerine Bilkent STARS Uygulaması

2013 yılı Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunlarımızdan Baran Berk Köşkel ile röportaj boyunca Bilkent Üniversitesi’nin desteklediği ilk ”BİLKENT STARS” mobil uygulamasını konuştuk. Uygulamayı sizlere daha iyi anlatmak için ben de yükledim ve kullandım. Denemeden önce bu kadar başarılı olabileceğini düşünmemiştim. Hem telefonumda az yer kaplıyor hem de inanılmaz kolaylık sağlıyor. Röportajı yapmadan önce ID ve şifremin güvende olup olmadığı konusunda endişelerim vardı. Fakat öğrendim ki onlar bu bilgilerime erişemiyor. Bundan sonra Stars web sistesinde kayan ekrana mahkum olmayacağım için mutluyum ve Bilkent mezunumuza tüm Bilkent öğrencileri adına teşekkür ettim. Bu uygulama ile Stars mobil uyumlu web sistesinde ulaşamadığımız birçok bilgi anında cep telefonumuzda. Mezunumuzu daha yakından tanıyabileceğimiz keyifli bir röportaj oldu.

FacebookBilkentSTARS


GB: Mezun olduğunuzdaki işe girme sürecinizi bizler ile paylaşır mısınız?

Köşkel: Mezun olduğunuz zaman seçenek çok yok. Askerlik, yüksek lisans ve iş hayatı arasında bir seçim yaptım. Ben o zaman yüksek lisans aklımda olmadığı için hemen çalışmaya başladım. İlk olumlu yanıt aldığım yerde işe başladım. Bir bankanın iştirakinde programlama üzerine çalışmaya başladım .

GB: İşten ayrılıp yeni bir firma kurma riskini alırken sizi motive eden bir şey oldu mu?

Köşkel: Mobil uygulama olan ilgim benim motivasyon kaynağım oldu. Mesai bitimi eve gittiğimde mobil uygulama yazıyordum. Artık işteki konsantrsayonim bozulmaya başladığını hissediyordum. Aklım olan birşey vardı ve onu yapmak için işten çıkmayı bekler duruma gelmiştim. Bu düşünceler ile bir cesaret geliyor. Yeni birşeye başlıyorsunuz ve elinizde büyük bir sermaye yok ise tüm zorlukları göze almanız gerekiyor.

GB: Şirket kurma kararınız nasıl gelişti?

Köşkel: İş yerinde durup masa başında oturan insanlara bakıyordum, ben duramıyordum. Kesinlikle görev adamı değilim. Aklımda fikirlerim vardı, hep bunları konuşmak istiyordum. Yerimde duramıyordum. Ben daha şirket kurmadan önce üniversiteler ile görüşmeye gittim. Deneyimsizlikten, firmamız daha kurulmadı ama diyerek sohbete başlıyordum. O zaman insanlardan istediğim ilgi ve merakı uyandırmadığımı farkettim. Kapılardan kovulduğumda oldu. Daha sonra firmayı kurmaya karar verdim.Baran Berk Kosker_1024

GB: Şu anda kurduğunuz firmada ne tür işler yapıyorsunuz?

Köşkel: Okullara mobil uygulama yapıyoruz. Gazi Üniversitesi’ne yaptık. ODTÜ, Çukurova, Ankara Üniversiteleri ile görüşüyoruz. İlk olarak Ankara’daki üniversiteleri hedefliyoruz. Daha sonra İstanbul, İzmir, Türkiye geneli, son olarak yurt dışına açılmayı istiyoruz. Aynı zamanda farklı sektörlere mobil uygulama yapıyoruz.

GB: Neden öncelikle mobil uygulamalar ?

Köşkel: Ben hep geleceğin mobil dünyada olduğunu düşünüyorum. İnsanlar artık her işlerini cep telefonları ile hallediyor. Web sitelerin mobil uyum konusunda yetersiz kaldığını düşünüyorum. Hiçbir mobil uyumlu web sitesinin mobil uygulanın kullanım rahatlığı sağlamıyor. Giyinebilir teknoljiler çıkıyor, teknoloji bu yönde gelişiyor. Bu yüzden bence mobil uygulamalar daha önemli olucak.

GB: Mobil uygulamalara ilk ne zaman tanıştınız?

Köşkel: Bitirme projemde mobil uygulama yaptım. İlk kez o zaman yoğunlaştım diyebiliriz. Akıllı ev sistemi yapmıştık. Cep telefonundan ışıkları açıp kapamayı sağlayan bir uygulama geliştirdik. Daha sonra geliştidiğimiz yazılımı her konu üzerinde uygulayabilliriz diye düşünüyorduk. Fakat mezun olduktan sonra grup arkadaşlarım farklı alanlara yöneldi.

GB: Bu işe başlarken ne gibi zorluklar yaşadınız?

Köşkel: İlk işe başladığınızda yılmamak ve yorulmamak çok önemli.Hic birşey kazanmamayı göze almanız gerekiyor. Bizim maddi olarak ilk aşamada hiçbir beklentimiz olmuyor. Okullardan para talep etmiyoruz. İlk başta yeni bir firma olmanın en büyük zorluğu referansların olmaması. Bu yüzden zorlu bir yolu göze almak ve geri adım atmamak çok önemli.
Firma kurulduktan sonrada randevu alma konusunda zorluk yaşamaya devam ettim. Randevu almak için yaptığım aramalardan sonuç alamayınca kapılarda beklediğim çok oldu. Görüşme yapmayı kabul ettirene kadar günlerce okullara gidip bekledim. Israrcı olmamın karşılığın olumlu aldım. Üniversitelerin bilgi işlem ile biz mobil uygulama yapıyoruz dediğimde biz toplu mesaj firmaları anlaştık cevabu aldığım oldu. Markaların reklamını yapan toplu mesajlar atan firmalar ile karıştırıldığımız çok oldu.

GB: Üniversite mobil uygulamalarında kullanıcı sayısının sınırlı olması sizin için bir dezavantaj mı?

Köşkel: Uygulama paralı değil zaten. Bu yüzden sayının sınırlı olması bizi endişelendirmiyor.Bu yüzden üniversite uygulamarında 1 milyon indirilme hedefi yok. Fakat bize katkısı şöyle ki: referansı kuvvetli oluyor. Bunun yanı sıra öğrencilerden aklında yer ediyoruz. Okuldaki öğrencilerin çevresinde bir ihtiyaç olduğunda, bizim okulun uygulamasını yapan bir firma vardı diyerek bizlere yönlendirdikleri oluyor. Üniversite ortamı insanların iş hayatı ile yakından ilişkili olduğu çok etkin bir yer bu yönden bize katkısı olucağını düşünüyorum.

GB: Okullar ile çalışmanın dezavantajları neler oluyor?

Köşkel: Okullarda prosedür çok yavaş ilerliyor. Okullar için öğrencilerin verisi çok önemli bu yüzden prosedür çok yavaş işliyor. Rektörlük, bilgi işlem, öğrenci işleri başta olmak üzere birçok birim ile görüşüyoruz. Okul öğrenci verilerinin güvenliği için hiçbir şekilde şifre ve ID paylaşımı yapmıyor. Buna rağmen öğrenci haklarını korumak için gerekli tüm prosedürler gerçekleştiriliyor. Stars mobil uygulamalsını yapmadan öncede ilk olarak BCC ile görüştük. Daha sonra Abdullah Atalar ile bir toplantı yaptık .

GB: Uygulamada TDP reklamı bulunmasının sebebi nedir?

Köşkel: Bu bizim sosyal sorumluluğumuz. Başka kulüpler arıyor ve reklam vermek istiyor. Hakikaten TDP’nin yaptığı işte gönüllülere ihtiyaç var. Onların yaptığı projelere katkı sağlamak için bunu koyduk. Kesinlikle başka kulüpleri koymayı düşünmüyoruz.

GB:Stars uygulaması için gelen yorumları takip ediyor musunuz?
Köşkel: Biz takip ediyoruz. Bilkent mobil uygulaması hakkında geri dönüşler çok olumlu. Allah razı olsun, ellerinize sağlık diyenler var, Güzel uygulama ODTÜ içinde yaparsanız 5 puan veririz diyen bile var. Moodle’ın eklenmesini talep eden çok kişi oldu. Bunu değerlendireceğiz.

GB: Eski mobil uygulamaya göre ne değişti?

Köşkel: Android Store’da bir iki farklı uygulama var fakat bunların okuldan onayı yok. Okuldan onayı olan tek uygulama bizimki. Bir tanede BCC’nin yaptığı bir uygulama vardı fakat o kaldırıldı. Biz yapmadan önce kaldırılmıştı. En büyük farkımız ID ve şifreniz bizimle paylaşılmadan en güvenli şekilde Stars sisteminize giriş sağlıyoruz.

GB: Uygulama içersinde neler yer alıyor?

Köşkel: Stars’ı direk cebinize veriyoruz. Notlar açıklandığı duyduğunuz anda notunuz öğrenebiliyorsunuz. Ekranda kayma olmadan zorluk yaşamadan devamsızlık durumunuzu, sınav tarihlerini ve stars’ın sağladığı tüm erişimi ceb telefonunuzdan kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bilgilendirme amacı ile yapılmış bir uygulama olduğu için ek olarak sersvis saatleri ve yemekhane menüsüne yer alıyor.

GB: Bilkentli olmanın farkını hissediyor musunuz?

Köşkel: Kesinlikle, Bilkent diğer üniversitelerin yanında çok öne çıkıyor. Bilkent Üniversitesi öğrencilere neyi nasıl yapacağını öğretiyor. İş ortamında diğer insanlardan farklı bir duruşta oluyorsun.

GB: Üniversite’de iken bu girişimcilik ruhunuz var mıydı?

Köşkel: Benim hep vardı. Okulda iken girişimcilik dersi aldım. Ama eksikliğim şu oldu: ben hiç tam konsantre olmadım. Önceliğimi hep derslerime, sınavlara verdim. Biryandan bazı girişim denemelerim oldu. Yurt dışından ürün getirip sattığım oldu. Part-time girişimcilik olmuyor.

GB: Sizce girişimcilik nedir ?

Köşkel: İlla kendi işinin başında duracaksın diye bir şey yok. Yeni bir oluşumun parçasıda olabilirsin. Araştırmacı, atik ve cesur olmak lazım. Hiçbir şeyi ertelememek gerek. Bir işe başlamanız için gerekli konuşmalar ve araştırmalar yarına ertelenmemeli. Eğer şimdi nasıl giderim , ne konuşurum diyorsanız bunlar sizin bahaneleriniz. Israrcı olmak, çekinmemek çok önemli. Ne kaybedebilirsiniz? Eğer siz hep yapıp hem satabiliyorsanız, ikisi birleştirebiliyorsanız girişimci ruhunu yakalayabilirsiniz.

GB: Bilkent içerisinde katıldığınız kulüpler oldu mu?

Toplumsal Duyarlılık Projelerinde yer aldım. Oraya gittiğinizde bir işe yaradığınızı hissediyorsunuz ve size ihtiyacı olan insanların olduğunu fark ediyorsunuz . Ben Yarınları Yetiştirme Projesi’nde yer aldım. Sevgi evlerinde buluştuğumuz çocuklar ve onların yaşadığı mutluluk beni mutlu ediyordu. Herkese öneriyorum.

GB: Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerine önerileriniz nelerdir?

Köşkel: İlk olarak kod yazmayı 1.sınıfta öğrenmesi gerekiyor. Kendi kendilerine kod yazabiliyor olmaları gerekiyor. Sonrasında ekip oluşturmak önemli. Çok güzel seminerler oluyor. Yeni insanlar ile tanışmaktan, yeni ortama girmekten çekinmemeleri gerekiyor.

GB: Mezunumuza bizlerle buluştuğu ve kendini daha yakından tanımamıza fırsat verdiği için teşekkür eder. İş hayatında başarılar dileriz 

Bu röportaj Ekonomi birimi yazarı Taha Şekerci ile beraber gerçekleştirildi. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Leave a Reply