16 Aralık Çarşamba günü Fizik bölümümüzün daveti üzerine Prof. Feryal Özel hocamız ile Fizik bölümü öğrencileri olarak bir araya geldik ve sohbet etme, kendisine soru sorma imkanı bulduk. Arizona Üniversitesi’nde profesörlük yapan Feryal Özel, bir astrofizikçi olarak çok yoğun gökyüzü cisimleri (nötron yıldızları ve kara delikler) ve yüksek enerjili astrofiziksel olaylar üzerinde çalışıyor.
Columbia Üniversitesi’nden Uygulamalı Fizik alanında mezun olduktan sonra Niels Bohr Enstitüsü’nde Parçacık Fiziği üzerine master yapmış fakat daha sonra astrofiziğin kendisine daha ilginç geldiğini düşünmüş ve 2002’de Harvard Üniversitesi’nde doktora tezini güçlü manyetik ve yerçekimi alanlarının nötron yıldızlarının atmosferinde ki etkileri üzerinde yapmış. Kendisini astrofizik çalışmaya motive eden faktörün, en ufak boyutlarla en büyük boyutların bir araya gelmesi ve fenomenleri kavrayabilmek için en temelde neyin olup bittiğini bilmek gerektiği, olduğunu söyledi.
Astrofizik için gereken altyapının kazanılmasında ise kendisi şöyle söylüyor: “Lisans dönemimde astrofizik dersi almış olmak isterdim ama almamış olmak bana zarar vermedi. Gerekli bilgileri lisansüstü döneminde bir senede edinebiliyorsunuz. Benim yaptığım mümkün olduğunca çok fizik dersi almamdı. Bunu yaparak gerekli alt yapıyı oluşturabiliyorsunuz.” Bu altyapıyı oluşturduktan sonrası için ise Feryal Özel şunları söylüyor: “Bir şeyin içini dışını bilmek yıllar alıyor. PhD’nize başladığınızda tamam, yaptığım işte uzmanlaşıyorum diyorsunuz. PhD yıllarınızdan sonra bile, yavaşça, problemlere farklı yaklaşımlar getirmeyi öğreniyorsunuz veya yılların tecrübesi birikmeye başlıyor ve belirli bir konuyu dünyadaki herkesten daha iyi bilmiş oluyorsunuz. Bu 10 yıllık bir süreç. O yüzden şu an öğrenemedim, şansım tükendi gibi bir şey düşünmeyin. Bence iyi bir bilim insanı sürekli öğrenmeye devam etmeli. İmkanlarımız sürekli değişiyor ve gelişiyor, bunları çalışmalarınızda nasıl kullanabileceğinize bakmalısınız.”
Sohbetimizin devamında ise genellikle teknik sorular soruldu. Örneğin bir nötron yıldızının kendi kütlesi altında daha da ezilerek bir kara deliğe dönüşmesini engelleyen kuvvetlerin nötron dejenerasyon basıncı ve parçacıklar arası nükleer kuvvetlerin bir toplamı olduğunu öğrendik. Nötron yıldızları ile ilgili bahsettiğimiz bir diğer konu ise son derece ince ama var olan atmosferleri ve bizim güneşimizin öldüğünde bir nötron yıldızı olacak kadar ağır olmadığıydı. Nötron yıldızları ve kara delikler ile ilgili bilgilerin devamını öğleden sonra olacak konuşmaya bıraktık ve bir süreliğine hocamızdan ayrıldık.
Gazetebilkent ailesi olarak Feryal hocaya okulumuzu ziyaret ettiği ve bizi güzel sohbetinden mahrum etmediği için teşekkür ediyoruz.