Bilkent bugünlerde verdiği kayıpların acısını yaşıyor. Trafik hepimizi yakından ilgilendiren, tek bir hatanın en kötü sonuçlara sebebiyet verebileceği bir yoğunluk.
Bundan bir hafta önce, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Feride Büşra Taşlı’nın, İstanbul Bağdat Caddesindeki feci bir trafik kazasında hayatını kaybettiğini öğrenmiştik. Feride Büşra, hepimizin girmek durumunda olduğu COPE’tan geçtiğini haber almış ve bunu arkadaşlarıyla kutlamak istemişti. Kazanın ardından ihbar üzerine alana giden sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen kurtulamamıştı.
Yeni çıkan kamera görüntülerine bakılarak iddialara açıklık kazandıran kazaya sebep veren durumsa; kırmızı ışıkta hızını kesmeden geçen Zeynep Nur Koşan. Kendisi ise geçmediğini iddia ediyordu.
Gazete Bilkent olarak ailesine ve diğer yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.
Davası hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için bu sayfayı takip edebilirsiniz.
Davaya dikkat çekmek amacı taşıyan imza kampanyasına siz de bir imza bırakabilirsiniz.
Ve ne yazık ki, Büşra tek değil…
Bilkent Üniversitesi öğrencileri ve mezunları, okulda bulundukları dönem boyunca her yıl en az iki ya da üç ölüm haberi aldıklarını belirttiler.
Bundan 16 yıl önce Bilkent öğrencisi tarafından kullanılan spor otomobil, karşıdan karşıya geçmeye çalışan bir kadına çarparak kadının yaşamını yitirmesine sebep olmuştu. 9 yıl önce Ankara-Eskişehir yolunda çarpma etkisiyle kontrolünü kaybeden bir diğer araç aramızdan iki öğrencinin ayrılmasına sebep olurken üç kişi yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı. 5 yıl önceki Bahar Şenliği sırasında alkollü araç kullanımı nedeniyle dengesini kaybedip üstü açık arabadan düşen öğrenci, kaldırıldığı hastanedeki tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmişti.
Üniversitemizde ne yapılıyor?
Bilkent tüm bu haberler kapsamında öğrencilerine trafik hakkında gerekli bilinci aşılamak ve ölümleri azaltmak adına trafik oryantasyonu düzenliyor. 2 Şubat 2016 Salı günü saat 17.40’ta başlayacak program V-01’de gerçekleştirilecek. 3 Şubat ve 4 Şubat tarihlerinde yine aynı saatlerde olması planlanan programın kapsamı, Bilkent Üniversitesi’nde uygulanan trafik kurallarına ilişkin oryantasyon ve simulasyondan oluşuyor.Mekan bir değişiklik olmaması durumunda İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde olacaktır.
Trafikte yaşanan kazalar bu tür eğitimlerle azaltılmaya çalışıyor. Ancak trafik kazalarının yaşanmasının nedenleri yalnızca eğitimsizlik ve bilinçsizlik değil. Okula ulaşımı sağlayan Bilkent Köprüsü’nde her on günde, yaklaşık bir trafik kazası yaşanıyor. Burada şimdiye dek, yüksek sayıda can kaybının olduğu bir kazanın yaşanmamış olması bir mucize. Çünkü yasal hız limiti saatte seksen iki kilometre olan Eskişehir Yolundan ayrılıp Bilkent Köprüsü’nü kullanacak sürücüler, bu hızı çok kısa bir mesafede yarı yarıya düşürmek zorundalar. Fakat hava şartlarına bağlı olarak yoldaki buzlanma ve diğer etkenler, bu durumu oldukça güçleştiriyor. Yolu sıklıkla kullanan sürücüler için durum buyken, bu yolu ilk defa kullanacak sürücüler için de, o keskinlikte sert bir virajın öngörülememesi nedeniyle potansiyel tehlike artarak devam ediyor.
Trafik kazasında verdiğimiz kayıpları bir nebze olsun azaltmak adına Gazete Bilkent olarak tüm öğrencilerin bu oryantasyona gerekli özeni göstermeleri bekliyor, yakınlarını kaybeden herkese baş sağlığı diliyoruz.
Kaynaklar:
http://139.179.7.219/trafik/oryantasyon.php
http://www.internethaber.com/bilkentli-aysenin-inanilmaz-olumu-345485h.htm
http://www.haberler.com/bilkent-universitesi-ogrencilerin-trafik-kazasi-haberi/
http://www.ankaramiz.com/2010/11/eskisehir-yolunda-trafik-kazasi/8865
http://www.ankarahabermerkezi.com/haber/2277-ankarada-polis-kovalamacasi-kaza-ile-bitti.html
Hamdi Karakal
Emeğinize sağlık. Gazetenin bir yazarı olarak yazıyla ilgili birkaç eleştiride bulunmak istiyorum. Olayın meydana gelişinden uzun bir zaman sonra bu yazının geç bir şekilde çıkması üniversitemizin gazetesinin “Kampüs” birimine yakışmadı.
İkinci olarak da, bir insanın trafik teröründen ötürü hayatını kaybettiği bu elim kazayı, yazının çok küçük bir bölümünden okuyabildim. Yazının büyük bir çoğunluğu Bilkent trafik oryantasyonundan bahsediyor. Yani başlıktan da anlaşılacağı gibi yazının ana fikri “Bilkent trafik oryantasyonuna katılın.” Bence bir insanın hele ki kampüsümüzden birisinin ölümü, GazeteBilkent Kampüs birimi başlığı altında daha çok yer etmeyi hak ediyor. Gönül isterdi ki bu iki konuyu ayırıp bir yazıda başlı başına Feride Büşra’nın geçirdiği kaza anlatılsın, başka bir yazıda da trafik oryantasyonu anlatılsın. Fakat bir insanımızın hayatını kaybedişinin satır arasında verilmesi beni üzdü.
Henüz geçenlerde ailesi görgü tanığı arıyordu mahkemeye çıkabilecek, mesela bu ayrıntı verilseydi belki dava seyrine katkınız da olabilirdi. Ancak odak noktanız insan değil de başka bir nokta olunca, dediğim şey mümkün görünmüyor sanırım. Olay olduğunda üzüntümün etkisiyle bir yazı yazmaya karar vermiştim, fakat kampüs birimi varken bana düşmeyeceğini düşündüm. Fakat bir türlü yazı çıkmadı, editörüm aracılığıyla size fikirlerimi iletmiştim. Ama böyle olacağını hiç tahmin etmemiştim. Belki başka bir düşünceniz vardır, ben onu kaçırıyorumdur.
Umarım daha başarılı yazıları hep beraber yayımlarız.
İyi günler..
Bilge Güney
Merhaba Hamdi,
İlgi ve dikkatiniz için Kampüs Birimi Editörü olarak teşekkür ediyorum. Madem şimdiye kadar beklentilerden bahsedilmiş, o halde ben de kendi beklentimi söyleyerek kullanılan üslubun dışına çıkmamış olayım. Öyle ki, ben de ülke siyasetinin görünen ve daha çok görünmeyen yüzüyle ilgili eleştiriler yapmakla yetkili kılınmış bir Politika Yazarı’ndan yazının arka planını, amacını görebilmesini beklerdim. Şimdilik 6+1 kişiden oluşan Kampüs Birimi’nin sınırlı sayıdaki yazarına rağmen, yazı girme sıklığına bakılacak olursa tarafımızca haberi duyurmakta işten kaçan, ihmalkar bir tutum sergilenmemiştir. İlişkin yazıdaki olay vuku bulduğunda, olayla birlikte netlik kazanmamış birtakım ayrıntıların yazı amacını üçüncü sayfa haberi olmaktan öteye taşınmamasına neden olacağı açıktır.Bugüne kadar, kampüsle ilgili geniş konu aralığında ele alınmış tüm yazılar temel alındığında, girilen bir yazının 5,5- 6 katı okunma oranına sahip sözü edilen yazının amacı, ilişkin olayı diğer tüm haber sitelerinden farklı kılacak şekilde ele almak, magazinleştirmeden olayı değil; ilişkin kişiyi anmak ve ortaya bundan sonrası için farkındalık arttıracak bir yazı ortaya koymaktır. Bu amacı aşmamak için, yazıda değinilen kampüs içerisindeki önlem alımını arttırmayı amaçlayan bir etkinliğe dair herhangi ayrıntılı bir bilgi verilmemiştir.Bilinçli alınan kararla, taziye mesajı ile üçüncü sayfa haberi arasındaki dengeyi kuracak en iyi tarih öngörülmeye çalışılmıştır. Yazının içeriğine, davanın seyrine ilişkin bazı bilgilerin sunulabileceğine, dair ikinci eleştiriye kısmen hak vermekle birlikte, gazete yazısının ezberci bir hocanın tarafına sunulmuş bir sınav kağıdı olmadığını hatırlıyorum ki; sorunun cevabı için yazılacak on maddeden biri yazılmadı, denilerek puan kırılsın.
Bu konuda farklı bir perspektif aralanmasına yardımcı olan, nazarında yapıcı sayılabilecek yorumunuz için teşekkür ederim.
EROL TAŞLI
Gazetebilkent ekibine sonsuz teşekkürler ediyorum,çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Feride Büşra Taşlı’nın Babası
Erol TAŞLI