Uykunun hayati öneme sahip olduğu zaten herkes tarafından biliniyor. Kaliteli bir uyku almamız zihinsel, bedensel ve ruhsal sağlığımızın yerinde olmasını sağlıyor. Günümüzün verimli geçmesi, ruh halimizin iyi olması, dinç olmamız hep kaliteli uykuyla doğru orantılı. Fakat hayatımızdan eksik olmayan bazı sorunlar iyi bir uyku çekmemizi engelleyebiliyor. Eğer uyku problemi yaşıyorsanız size birkaç öneride bulunabilirim.
Karanlığın Gücü
Işığın bizi ayık tuttuğu bilimsel bir gerçek, çünkü retinamızdaki reseptörler karanlığı ve aydınlığı algılayarak beynimize sinyal gönderir ve bu bizim 24 saatlik döngümüzü, gece gündüz döngümüzü etkiler. Karanlıkta bir nevi uyku moduna gireriz ki bu yüzden karanlık ortamlar uyumak için daha elverişlidir.
Teknolojiye biraz mesafe
Uzmanlara göre yatmadan bir saat önce elektronik aletlerden uzak durmak uyumamızı kolaylaştırıyor. Elektronik aletlerden yayılan mavi beyaz ışıklar bize artık gece vaktinde olduğumuzu söyleyen melatonin hormonunun salgılanmasını önlüyor ve uyumamızı erteliyor.
Ilık bir duş
Vücudumuz soğumaya başladığında, yavaşlarız, yorgun hissetmeye başlarız. Düşük vücut sıcaklığı uyku sinyalleri göndermeye başlamamızı sağlar fakat oda sıcaklığında vücut sıcaklığımızın düşmesi zordur. Ilık bir duş aldığımızda ise vücut sıcaklığımız yükselip sonra da düştüğünden bedenimiz uyku komutu almayı başarır. Fakat çok sıcak suda da yıkanmamamız lazım, uyuyalım derken bayılmak da istemeyiz.
Yoga
Yoga bizim hareketli olmamızı sağlayıp vücudumuzu yorduğu için hem de gün içerisinde yaşadığımız siniri stresi bizden uzaklaştırdığı için güzel bir uyku çekmemizi kolaylaştırır. Yatmadan önce yapacağımız yoga rituali huzurlu uyumamızın yanı sıra uykumuzdan tatmin olmamızı da sağlar. Aktif bir sinir sistemi uyumamızı engelleyebilir, ancak yoga ile beynimizdeki uyku merkezine kan göndererek ve sinir sistemimizdeki aktifliği azaltarak uyumamızı kolaylaştırabiliriz. Bunun için de halasana, uttsana ve savasana gibi pozlarda durmamızda fayda var.
Gün içinde uyumak yok
Gece kaliteli uyumak için gün içerisinde kestirme yapmamamız lazım, ya da bu kestirmenin 20 dakikayı geçmemesi lazım. Araştırmalara göre ortalama 2 yaşından sonra gündüzleri uyuyan insanlar geceleri kaliteli bir uyku çekemiyor.
Beslenme
Uyku kalitemizde ne yediğimizin de önemi büyük, mesela triptofan adlı aminoasidi içeren gıdaları yememiz uyku kalitemizi arttırır. Bu aminoasit melatonin ve serotonin hormonlarının salgılanmasında etkilidir ki, bu hormonlar daha sağlıklı uyumamızı sağlar. Triptofan somon balığı, morina balığı, yoğurt, süt, peynir, muz ve b vitamini içeren diğer besinlerde bolca bulunur. Bunun yanında kalsiyumun da sinir sistemini sakinleştirici etkisi vardır, bu sebeple süt ürünleri ve portakal suyu gibi kalsiyum içeren ürünleri tüketmemiz uyumamızı kolaylaştırır. Çinko eksikliğinin imsoniaya sebep olduğunu düşünürsek de çinko içeren istiridye veya biftek gibi gıdaları tüketmemiz iyi olur. Serotonin düzenleyici etkisi sebebiyle bakır önemli, yani bakır içeren tam tahılları veya patatesi tüketebiliriz. Öte yandan kafein ve gereksiz sodyumdan da uzak durmakta fayda var. Ayrıca uzmanların önerisi özellikle uyumadan önce hafif atıştırmalıkların tercih edilmesi yönünde.
Bunlara ek olarak yatak odamıza lavanta ve papatya kokuları sıkabiliriz; bu sayede beynimiz alfa dalgası yayar, daha huzurlu ve rahat oluruz. Yatmadan önce kendimize biraz zaman ayırıp öbür gün için hazırlık yapmamız, kişisel bakımımızı sağlamamız ve biraz kitap okumamız uyku moduna geçişimizi kolaylaştırır. Uyku problemi yaşıyorsanız bu önerileri dikkate almanızı tavsiye ederim, bebekler gibi uyumanız dileğiyle…
Kaynakça
http://www.businessinsider.com/why-its-bad-to-use-your-phone-before-bed-2015-7
http://www.sleephealthjournal.org/
http://www.fitnessmagazine.com/health/sleep/what-to-eat-for-better-sleep/
Öne çıkarılmış görsel: http://www.goldenearsphysio.com/services/occupational-therapy/sleep-assessment/