Kadın Süperkahramanlar -bölüm 1-

Savaşçı prenses Xena, kötülüğe karşı savaşan She-Ra, Elektra, Biyonik Kadın, geçmişinden gelen intikam ateşiyle ezeli rakibini arayan Kızıl Sonja, elinde çeşit çeşit silahlarıyla kötüleri durdurmaya çalışan Lara Croft, seçilmiş olmak kaderlerinde olan Gezegen Savaşçıları ve yine seçilmiş olmak kaderlerinde yazılı vampir avcıları Buffy ve Faith. Onlar birçok filmde ve dizide yer almış; mutfağa girmek yerine aynı çağda ya da zamanda yer alan hemcinslerinin aksine, soluğu savaş meydanlarında alan, gerek kaderlerinden gelen bir seçilmişlikle, gerek geçmişlerinden gelen intikam arzusuyla, silahlarını kuşanıp erkeklerle kıran kırana dövüşen, her biri diğerinden güçlü kadınlar. Birçok çizgi romandan yaratılan, dizilere ya da filmlere konu olan bu kadınları diğer kadın kahramanlardan ayıran en temel özellik ise; bir kısmının bir erkek kahramanın yanında hiç yer almamış olması ya da diğer bir kısmının yer alsa bile bağımsızlığı ve güçlü otoritesi ile yan kahraman olmaktan çıkmış olması.

Kadın savaşçı yaratmak ekolünün tarihin kadın savaşçılarından gelen Amazonlardan esinlendiğini söyleyebiliriz. Eski çağlarda yaygın olan erkek egemen toplum düzenini kırarak, bağımsızlıklarını ilan eden ve kendi kendine toplum kurallarını oluşturarak sadece savaşçı kadınlardan oluşan bir topluluk yaratan Amazonlar, ormanda yaşamaları ve çok güçlü savaşçılar olup, erkekleri dize getirebilmeleri ile ünlüdür. Birçok çizgi roman yazarı da bağımsız ve güçlü kadınları idol olarak görmüş olacak ki, şöyle bir göz attığımızda erkek savaşçılar kadar kadın savaşçılar ve kahramanlar da görüyoruz.

En eskisi ya da ilk ortaya çıkanı hangisidir tahmin etmek güç olsa da, birçok süper güçlü kahramana hayat veren Marvel Çizgi Romanları’nın erkek kahramanların dişilerini ve daha sonra da erkek ve kadın karakterlerden oluşan takımları yaratmaları, bu ekole ön ayak oldu diyebiliriz. Birçok kadın kahraman yavaş yavaş erkek kahramanların karelerinde yer almaya başladı ve tüm kurgu severler erkekler kadar kadınların da süper güçleri olabileceği ve dünyayı kurtarmaya yardım edebilecekleri fikrine ısınmaya başladı. Derken, giderek yaygınlaşan bu kadın erkek kahraman takımları ekolünden sıyrılan birtakım karakterler bağımsız olarak kendi çizgi romanlarına oradan da kendi serilerine transfer oldular. Örneğin Biyonik Kadın, Elektra ve Red Sonja, yan karakter olmaktan kurtulabilen ilk karakterlerden.

Kadınların da süper kahraman platformunda sağlam adımlar atmasından sonra, bağımsız çizgi roman kadınları da okuyucuya sunuldu. Derken onların da serileşmesi ve piyasadaki yerlerini süper güçlü kadınlar olarak yer almalarıyla beraber artık kadın kahramanlar da, kurgu okuyucuları tarafından fenomenleştirilmeye başlandı.

Sırayla kurgu dünyasına adını yazdıran kahramanları bir bir tanımaya başlamadan önce, Kadın Savaşçılar kimlerdir onları inceleyelim:

Amazonlar

Amazon kelimesinin kökenine indiğimizde, feminist ve hepsi kadınlardan oluşan bir kadın savaşçı guruhundan bahsedildiğini görürüz. İlk olarak tarihte de eski Yunan’da yer alan amazonlar, ormanlarda kabile halinde yaşarlar ve değişik bir kast sistemine sahiptirler. Erkeklere sadece soylarının devamı açısından ihtiyaç duyan amazonlar, erkek doğan çocukları canlı canlı gömmeleri ve kızlarını da birer kanlı savaşçı olarak yetiştirmeleri ile ünlüdürler. Bunun yanı sıra, Troy savaşında yardım ettikleri de mitler arasındadır.

Birçok filme ve diziye de gerek yan gerek başrol olarak konu olmuşlardır. Amazonları Savaşçı Prenses Xena dizisinde de görmek mümkündür, nitekim, Xena’nın can yoldaşı olan Gabrielle de amazonlara mensup ve kast hakkına sahip bir savaşçıdır.

Leave a Reply