İnsanların tüketimi günümüzde çığırından çıkmış bir durumda. Hep daha fazlasını isteyerek durmadan alıyor, harcıyor ve atıyoruz. Peki, bu attıklarımız nereye gidiyor? Sonunu düşünmeden daha ne kadar kaynaklarımızı harcayacağız ya da ne kadar kirleteceğiz dünyamızı? Ya bir gün gelir de dünya daha fazla kaldıramazsa çöpümüzü ya da kullanacak bir kaynak bırakmazsak, işte o zaman ne yapacağız? Gelecek nesillere nasıl bir dünya bırakacağız? Tam da bu noktada geri dönüşümün önemi ortaya çıkıyor. Belki bu tüketimi engellemek zor ama onu sürdürülebilir bir sistemin içine sokmak gerek. Bize hiçbir faydası olmayan atıklarımızı geri dönüşüme sokarsak hem çevreyi kirletmemiş olur hem de kaynaklarımızı kontrollü bir şekilde kullanmış oluruz.
Geri Dönüşüm
Geri dönüştürülebilir olarak tanımlanan her türlü materyali tekrar kullanabilmek için dönüşüme sokabiliriz. Bunun için sadece bu materyalleri belirli konteynırlara atarak gereksiz kaynak tüketimini ve atık oluşumunu engelleyebiliriz. Geri dönüşümün gerekli olduğu bazı materyal örnekleri sunacağım:
Metal
Çelik ve kalay konserve kutularını geri dönüşüme sokarak, onları üretmek için kullanılan enerjinin %74’ünü muhafaza edebiliriz. Metal kutular geri dönüşüme %100 uygundur, bu sebeple sadece geri dönüşümle yenilerini üretebiliriz. Mesela bir alüminyum kutunun geri dönüşümü sadece 60 günde gerçekleşebiliyor. Üstelik bu işlem televizyonun 3 saat boyunca açık olduğunda harcadığı enerji kadar tasarruf sağlıyor. Başka bir örnek vermek gerekirse, çelik üretimi için gereken enerjinin %75’i geri dönüşüm sayesinde muhafaza edilebilir.
Kâğıt
Kentsel atığın %29’unu oluşturan kâğıt günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Gazetelerin geri dönüşümü ile mısır gevreği ve yumurta kutuları, kâğıt market torbası, kâğıt mendil, yeni gazete kâğıtları ve benzeri ürünler elde ediliyor. Araştırmalara göre 500 kitabı geri dönüşüme sokarak 17-31 ağaç kesimi, 26.497 litre su kullanımı, 1.752 litre yakıt kullanımı, 266 kg hava kirliliği üretimi, 1.7623 metrekare katı atık sahası oluşması ve 4.077 kilovat saat enerji tüketimi engellenebilir.
Cam
Camın doğada çözünmesi 4000 yıl alıyor ve bunun yanında da cam üretimi sırasında fazlasıyla enerji harcanıyor. Geri dönüşüm ile hem doğaya cam atıkları bırakılmıyor hem de enerji tasarrufu yapılıyor. Örneğin bir tane cam şişenin geri dönüşümü sayesinde bir bilgisayarın 25 dk harcadığı enerji tasarruf edilebilir
Plastik
Plastik malzemeler geri dönüşüme uygun olmasına rağmen doğaya bırakıldığında ancak 1000 yılda çözülüyor. Plastik şişeleri, genelde bir kere kullanır ve atarız. Oysa ki, normal çöp yerine geri dönüşüme atarsak çevreye büyük bir iyilikte bulunmuş oluyoruz. Çünkü 1 yıllık plastik şişe ihtiyacını karşılamak için bile inanılmaz miktarda yakıt tüketiliyor.
Pil
Pil çöpleri geri dönüştürülmezse ve atık olarak çevreye bırakılırsa içlerindeki nikel kadmiyum, lityum-iyon, nikel metal hidrid ve diğer maddeler doğaya zehir saçar. Üstelik pil atıkları doğada 300 yıl sonra çözülebiliyor.
Elektronik
Günlük dilde e-atık olarak adlandırılan kullanım ömrünü tamamlamış elektronik aletlerin geri dönüşümü çok önemlidir çünkü başka elektronik aletlerin üretimi için ham madde potansiyeli barındırırlar. Aynı zamanda doğaya bırakılmaları da çevre kirliliğine neden olur. Bunun dışında ise kullanım ömrünü tamamlamamış aletlerin ise 2. el olarak tekrar kullanımını sağlamak gerekir.
Giderek artan kamuoyu bilinci sayesinde geri dönüşüm konusunda ciddi ilerleme oldu. Özellikle gelişmiş ülkeler geri dönüşüme büyük önem veriyor. Ama hala atılması gereken bir sürü adım var. Aslında sadece geri dönüşümü uygulamak değil, alınan ürünlerin de geri dönüşüme uygun olmasına özen göstermek gerek.
Kaynakça
http://www.wm.com/thinkgreen/what-can-i-recycle.jsp
https://www.earthsfriends.com/why-recycling-important/
http://www.calrecycle.ca.gov/Electronics/WhatisEwaste/