Sıradanlaşan Karşılaştırma: Benzin mi? Dizel mi?

Yakıt fiyatlarının dur durak bilmeden arttığı geçtiğimiz 2-3 ay içinde bu soru daha önemli hale geldi. Piyasamızda dizel otomobillerin yaygınlaşması özellikle 2000’lerden sonraki döneme denk geliyor. Yurt dışında ise yaygınlaşma süreci daha erken başlamakla birlikte dünyanın ilk seri üretim dizel binek otomobili olan Mercedes-Benz 260 D 1936 yılında Berlin Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı. İşin benzin tarafında ise  Oldsmobile’in “curved dash van” olarak isimlendirdiği ve 1901’de seri üretimine başladığı tek silindirli otomobil yer almakta. Seri üretime başlanmalarının üstünden uzun bir süre geçmesine rağmen iki yakıt türü arasında karar veremememizin başlıca sebeplerinden birkaçına örnek olarak; gelişen teknoloji, birbirlerine karşı sahip oldukları avantajlar ve ülkemiz için fiyat farkları gösterilebilir. Az sonra bahsedeceğim fiyatların ve hesaplamaların yazı tarihi için geçerli olduğunu hatırlatmakta fayda var. Siz okuyucuların kararını etkilemek için değil ancak Ocak 2015’te aynı hesaplama yöntemini kendi kararım için kullanmış ve tercihimi benzinden yana kullanmıştım :) İsterseniz aralarındaki temel farklarla başlayalım.

Çalışma prensiplerinin farklı olması

Benzin ve dizel arasındaki en temel fark motorların bu yakıtları yakma sırasında kullandıkları farklı metotlardan kaynaklanmakta. Benzinli motorlar dizel ünitelere göre göreceli olarak daha düşük sıkıştırma oranlarına sahipler ki bunun temel sebebi buji adı verilen ve yakıtı yanması için ateşleyen bir parçadan gelmekte. Dizel motorlar ise tamamen havanın ani sıkışmasından ortaya çıkan ısıyla patlatılmasıyla çalışmakta. Benzinli motorlar neden sıkıştırma yöntemi ve 16:1 gibi sıkıştırma oranlarında çalışamaz derseniz ise sebep patlama noktası konusunda benzinin dizele göre daha kararsız bir yakıt olması. Mazda’nın yüksek sıkıştırma oranlı ve buji ateşlemesine ihtiyaç olmadan çalışabilen yeni bir motoru çıktı ama bahsi geçen motor başlı başına bir yazı konusu olacak teknolojiye sahip :)

Neden bu detaylardan bahsettin? sorularını duyar gibiyim. Yakıt tüketimleri artık göz ardı edilebilecek seviyede olsa da durum önceden dizelin lehine farklıydı ve geçtiğimiz 20 yılın içinde gelen popülarite de yakıt tüketimindeki farklardan kaynaklanıyor. Olayın çevre boyutuna bakarsak, benzinli motorlar dizelleri karbondioksit üretme konusunda geçse de dizel motorlar ise çalışırken nitrojen dioksit adı verilen asit yağmurları ve solunum yolları rahatsızlıklarına yol açan bir çeşit gaz üretiyor. Üreticiler ise bu durumu partikül filtreleri ve adblue adı verilen egzoz gazına püskürtülerek emisyon değerlerini düşürebilen bir çeşit üreyle çözmek için çalışıyorlar.

Hesabımızı yapalım

Gelelim asıl karar verme noktası olan iki motor çeşidi arasındaki fiyat farkına. Örnek otomobil olarak sokakta sık rastladığımız otomobillerden biri olan Volkswagen Golf’ü ele alacağım. Motorlar arasındaki fiyat farkını daha iyi görmek için donanım seviyesini her iki otomobilde de “Comfortline” olarak seçiyorum. Fiyatları kontrol ettiğimizde ise karşmıza çıkan tablo:

Golf 1.0 TSI 110 PS DSG Comfortline 127.500,00 TL

Golf 1.6 TDI 115 PS DSG Comfortline 157.500,00 TL

böyle gözükmekte. Aradaki farkın tam 30 bin TL olması dışında eğer otomobilleri kredi ile alacaksak aradaki fark için geri ödeme tutarı 42.900 TL civarına ulaşan 3 yıllık bir kredi çekmek zorunda kalacağız. Bu da dizel lehine 12.900 TL anlamına gelmekte. Hesaba almamız gereken bir diğer nokta ise otomobiller arasındaki kasko ve yıllık MTV farkları. 1.0 TSI için yıllık MTV 817 TL iken 1.6 TDI için rakam 1423 TL’ye çıkmakta. Her ne kadar normal şartlar altında otomobiller satın alındıktan değer kaybetse de ülkemizde durum biraz daha farklı işlemekte. İki aracın da 5 yıl sonunda yüzde 25 değer kaybettiğini varsayarsak; 1.0 TSI motorlu Golf 95.600 TL değerine düşmekte. Dizel ise alım anındaki fiyat farkından dolayı daha yüksek bir kayıpla 118 bin TL’ye satılmakta. Alım anındaki 30 bin TL’lik farkın 22 bine düşmesiyle birlikte iki otomobil arasındaki maliyet farkı 5 yıllık bir süreçte toplam olarak 23.700 TL’ye ulaşmakta. Her iki otomobilin servis masrafı gibi konulara girmekten kaçındım ancak bu konuyu da hesaba dahil ederseniz benzinli otomobilin ufak da olsa bir miktar öne geçme durumu oluşabilir.

Benzin ve dizelin litre fiyatları ise yazının yayınlanma tarihinde sırasıyla 6,14 ve 5,64. Yakıt tüketimleri konusunda ise kullanıcı verilerine dayanarak TSI için 7L/100 km ve TDI için 5,5L/100 km değerleri ortalama kullanımlarda görülebilir. Yılda 15 bin km üzerinden hesaplamamızı yaparsak benzinli versiyon 5 yılda 32.235 TL yakıt yakarken dizel ise 23.265 TL olmakta. 5 yıl sonundaki tüketim farkı 8970 TL olarak karşımıza çıkıyor. Yılda 25 bin km yani 5 yılda 125 bin km için aynı hesabı yaptığımızda ise fark 14.950 TL oluyor. Durumun dizel lehine değişmesi için aşağı yukarı 200 bin km yol yapmanız gerekiyor ki dizel otomobil alış sırasındaki farkı kapatıp kar etmeye başlasın. Kredi çekip çekmemek tamamen kişisel bir durum eğer nakit ödeme yapacağım derseniz aradaki farkı çıkartıp hesaba tekrardan baktığımızda ise aradaki farkın tamamen kapanması için aşağı yukarı 100 bin km yapmamız gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. 

Aşağıda ise iki otomobilin performans değerleri görülüyor. 0-100 gibi hızlanma bazlı konularda dizel otomobil burun farkıyla önde olsa da katalog verilerinde benzinli model önde olarak gözüküyor. Ara hızlanma konusunda ise dizel benzinli modelin ilginç olarak gerisinde kalmakta. Yol gürültüsü konusunda ise benzinli model daha sessiz olarak gözüküyor.

Tüketim verisi olarak aşağıdaki gerçek dünya test verilerini alınması durumunda fiyat farkının neredeyse hiç kapanmaması da mümkün :D

Sonuç olarak sürüş stili, yaşadığınız yer ve her gün kullandığınız güzergah bu hesabı etkileyecek olsa da almak istediğiniz iki motor seçeneği arasındaki maliyet farklarını görmek açısından detaylı bir hesap yaptık. Siz de bunu kendinize uyarlayarak hangisinin sizin adınıza daha mantıklı olduğunu kolayca bulabilirsiniz. Kişisel olarak yorumumu sorarsanız benim cevabım benzinli olurdu ki öyle de oldu :) 1.2 TSI manuel Golf kullanıcısı olarak otomobilimi aldığım sırada dizel seçeneği ile arasında 20 bin TL’ye yakın fark vardı. Otomobilimi alalı 3 yıl oldu ve 45 bin km yol yaptım. Benim güzergahım ve sürüş stilimle birlikte 45 bin km’min tüketim ortalaması 5,8L/100 km. Dizel kullanıyor olsaydım bu değer aşağı yukarı 5-5,2L civarında olacaktı. Kişiden kişiye değişebilen bu hesapta doğru kararı vermeniz dileğiyle. Güvenli ve keyifli sürüşler dilerim :)

Dipnot:

-Tablo verilerini aldığım kaynak da aynı sonuca ulaşmış olarak gözüküyor. http://jadefansite.com/7374

-Yazı için araştırma yaparken aşağıda linkte yer alan haberle karşılaştım. 15 yıl öncesinin yakıt fiyatlarını hatırlamak isteyenler için :)

http://www.hurriyet.com.tr/benzinin-vergisi-fiyatinin-4-kati-163147

Volkswagen Golf sadece örnek olarak seçilmiştir, herhangi bir fanlık durumu yoktur :D

Leave a Reply