Konu oldukça uzun olduğu için yazıyı iki parça haline getirmeye karar vermiştim. Her iki kısmı da keyifle okumanızı dilerim. İlk kısmı okumak isterseniz: Picasso: Tuvallerin Arkasındaki Kadınlar – I

4. Maria-Thérèse Walter

Picasso on yedi yaşındaki İspanyol aşkı Maria-Thérèse Walter’la tanıştığında, kırk altı yaşındadır. Olgayla evlilikleri devam eden Picasso için Maria- Thérèse Walter sadece onun ilk kız çocuğunun annesi olmakla kalmayıp, aynı zamanda en büyük ilham kaynaklarından biri olur. Walter, sanatçının 1930’larda oluşturduğu Suite Vollard adlı gravür serisine de ilham verir ve bu yapıt Picasso’nun duygusal yaşamını en iyi şekilde yansıtan eserlerinden biri olma özelliği taşır. Sadece sanatçının iç dünyasını değil Avrupa’da gün geçtikçe kötü bir hal almaya başlayan politik atmosferi de gözler önüne serer.

Sculpteur, Garçon et Modèle avec un Groupe sculpté représentant le Rapt d’Europe (Bloch 165)-1933

A photograph of Maria-Thérèse Walter- 1928

5. Dora Maar

Maria-Therese Walter’la olan ilişkisi boyunca başkalarıyla görüşmeye devam eden Picasso 1930’ların sonlarına doğru yeni ilham kaynağı Dora Maar ile tanışır. Fotoğrafçı ve ressam olan Dora Maar’ın Picasso’nun üstündeki etkisi oldukça fazladır. Picasso bir çok başyapıtını birlikte oldukları zaman süresinde vermiştir. Bunlardan birisi olan Guernica (1937) tablosunu oluşturma süreci boyunca Picasso’ya yardımcı olmuş, ve bu süreci fotoğraflayarak kayıt altına almıştır. Gelmiş geçmiş en başarılı savaş eleştirilerinden birisi olan tablo İspanya iç savaşı sırasında Guernica şehrinin Nazi Almanyası tarafından bombalanmasını anlatır.

Maar’ın modelliğini yaptığı The Weeping Woman (1937) tablosu ise Guernica’da resmedilmiş trajedinin devamı niteliğindedir. Ancak Picasso burada İspanya iç savaşının yıkıcı etkilerinden direkt olarak bahsetmez, yalnızca evrensel olan acı çekme halini aktarır. Her iki eser de Kübizm akımının en önemli örneklerinden kabul edilir. Picasso tüm tablolarında Dora’yı iri gözleri yaşlarla dolmuş olarak resmeder, onun gülüşünü asla çizemeyeceğini özellikle belirtir. Yedi yılın ardından ikilinin ilişkisi Picasso’nun Françoise Gilot ile tanışmasıyla son bulur.

The Weeping Woman-1937

6. Françoise Gilot

Françoise Gilot, Fransız ressam Picasso’yla tanıştıklarında henüz 21 yaşındadır. On yıl kadar süren birliktelikleri sonunda, Gilot Picasso’yla yollarını ayırma kararı alır ve böylece onu terk eden ilk kadın olur. Litografi tekniği kullanarak genç kadının birçok portresini yapan Picasso, onu sade çizgilerle resmeder; ancak resimler kadının özgür ve kararlı yapısını ortaya çıkarır nitelik taşır.

Portrait de Françoise-1946

7. Jacqueline Rouqe

Yetmişli yaşlarının ortalarındaki Picasso’nun resmi olarak evlendiği ikinci kadın Jacqueline Roque olur. Picasso ölümüne kadar onunla evli kalır ve yirmi yıllık evlilikleri boyunca dört yüz kadar portresini çizer. Bunlardan bir tanesi olan Jacqueline with Flowers-1954 eserinde Picasso Jacqueline ‘nin boynunu abartılı bir biçimde uzun çizerek ve gözlerini yüzünde ön plana çıkararak onu mitolojik bir figür gibi resmetmiştir. Picasso’ya aşırı şekilde bağlı olan Jacqueline, Picasso’nun ölümünden on bir yıl sonra intihar eder.

Jacqueline with Flowers-1954

Kaynaklar:

http://www.pablo-ruiz-picasso.net/year.php?year=1940

http://www.pablo-ruiz-picasso.net/work-210.php

https://news.masterworksfineart.com/2018/03/13/jacqueline-roque-biography

https://www.biography.com/people/dora-maar-21215557

https://www.affordableart101.com/Pablo-Picasso-Works-of-Art-s/2127.htm

https://www.telegraph.co.uk/culture/art/3610082/Picassos-saddest-love.html

Leave a Reply