Merhaba sevgili sanatseverler! Her ne kadar ‘’Belgesel izlemeyi sever misiniz?’’ gibi klasik bir soruyla başlamak istemesem de, ilgi alanınıza girdiği takdirde sevdiğiniz cevabını verdiğinizi tahmin ediyorum. Ben de bu yazımda müzik, resim ve sinema ilgili çekilmiş sayısız belgesel arasından kendi sevdiğim ve önerdiğim belgeselleri ve belgesel serilerini sizlere kısaca tanıtmak istedim. Umarım beğenip yararlanabileceğiniz belgeseller olurlar, iyi okumalar!
Seven Ages of Rock(Rock Müziğin Yedi Hali)
60’lı yılların tek tip müziğinin insanları bıktırdığı noktada siyahi Amerikalıların duygusal tarzı ‘’blues’’ İngiltere’yi etkiler ve savaşın etkilerini geride bırakmaya çalışan ülkenin gençleri için yeni bir kapı açılır. Rock müziğin temellerinin atıldığı yılları anlatan ilk bölüm, The Rolling Stones, The Who gibi gruplardan söz ederken Eric Clapton, Bob Dylan gibi efsanelere değinmekten de geri durmuyor. İlerleyen bölümlerin konuları ise sırasıyla ‘’Art Rock’’, ‘’Punk’’, ‘’Heavy Metal’’, ‘’Stadium Rock’’, ‘’Alternative Rock’’ ve ‘’English Indie’’. 2007 BBC yapımı belgesel kimi rock müzik severlerden bazı efsanelerin-Radiohead veya Elvis Presley gibi- sadece adının geçmesi ve hatta onlara değinilmemesi gibi eleştiriler alsa da genel olarak beğenilen ve rock müziğin doğuşundan dallanıp budaklanmasına ve farklı yönlere evrilmesiyle ortaya çıkan çeşitliliği başarılı bir şekilde gözler önüne seren, keyifle izlenebilecek bir belgesel.
Simon Schama’s Power of Art(Sanatın Gücü)
Yine bir BBC yapımı olan bu belgesel, sanat tarihi profesörü Simon Michael Schama tarafından hazırlanıp sunulmuş ve TRT’nin Türkçe sunumuyla yayınlanmış. Sekiz bölümlük bu belgeselde her bir bölüm tarihin farklı dönemlerine damgasını vuran ünlü ressam ve heykeltıraşlardan birini inceliyor. Caravaggio, Bernini, Van Rijn, Louis David, William Turner, Van Gogh, Picasso ve Mark Rothko’nun hayatlarını ve öne çıkan başyapıtlarının anlatıldığı bu belgeseli izlerken tek bir bölüm bile sıkılmayacağınızın sözünü verebilirim. Oyunculuklar ve canlandırmalar sizi dönemin içine çekerken kullanılan müziklerle birlikte Schama’nın tekdüzelikten uzak, akıcı anlatımı da belgeseli bir adım öne taşıyan ve sevdiren unsurlardan.
100 Muhteşem Yıl
2017 TRT Belgesel yapımı bu belgesel, Türk sinemasının 1914’te Fuat Uzkınay ve Sigmund Weinberg’le başlamasından Enver Paşa’nın katkılarıyla gelişmeye doğru yol alışına, oradan sinemanın altın kuşağına, geçirdiği buhranlı yıllara, ülkemizde yaşanan siyasi ve sosyal olayların sinemamız üzerindeki etkisine, ardından yeniden canlanışına ve kendini yurt dışına kanıtlayışına değinirken yüz yıllık tarihini de sade ve akıcı bir dille özet geçiyor. Belgeselde röportaj yapılan kişiler arasında Türkan Şoray, dört yüz senaryoyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren senarist Safa Önal ve yapımcı Türker İnanoğlu da yer alıyor. Tek bölümden oluşan belgesel, sıkılmadan izleyebileceğiniz bir yapım ve sinemamızın geçtiğimiz yüz yılına göz atmak için iyi bir fırsat.