Dünya’nın 600 Işık Yılı Uzaklıktaki Kardeşi Bulundu

Gökbilimciler, yaklaşık 600 ışık yılı uzaklıkta birçok yönden dünyaya benzeyen bir gezegen keşfettiklerini bildiriyorlar.

Kepler 22-b adı verilen gezegenin dünyanın yaklaşık 2,4 katı büyüklüğünde olduğu ve ortalama 22 derecelik sıcaklığa sahip olduğu söyleniyor. Bugüne kadar keşfedilen gezegenler arasında dünyaya en çok benzeyen olduğu iddia edilen Kepler 22-b’ nin yapısı henüz çözülememiş olmakla birlikte kaya, gaz ya da sıvı yumağından meydana gelmiş olabileceği düşünülüyor.

Güneş sistemine benzer bir yıldızın etrafında dönen Kepler 22-b gökbilimcilerin “yaşanabilir bölge” olarak aslandırdığı koşullara sahip bir bölgede yer alıyor. Adını keşfedildiği teleskop olan Kepler teleskonundan alan gezegen kendi güneşi etrafındaki dönüşünü 290 günde tamamlıyor ve dünyaya kıyasla etrafında döndüğü kendi güneşine daha yakın mesafede yer alıyor. Ancak güneşe oranla daha az ışık saçan bir yıldızın etrafında dönüyor olması nedeniyle Kepler 22-b’ nin sıcaklığı dünyayla neredeyse aynı seviyede. Bugüne değin bulunan diğer gezegenler dünyanın sıcaklığına kıyasla ya aşırı derecede sıcak ya da çok soğuk olduğu için Kepler 22-b’nin iklimi ortalama 22 derecelik sıcaklığı ile gökbilimcilerin heyecanlanmasına neden oldu. Araştırmacılar, bu ılık ortamın sıvı suyun olası varlığına işaret ettiğini belirtiyor.

Ayrıca Kepler ekibi adını Alman gökbilim, fizik ve matematik bilgini Johannes Kepler’ den alan teleskobun 1094 adet “gezegen adayının” varlığını saptadığını açıkladı. Bu adayların birer gezegen olarak doğrulanması için tahmin edildiği üzere daha çok araştırma yapılması gerekiyor.

 

 

 

 

Leave a Reply