Bilim insanları, kuyruklu yıldızlar arasında dünyadakine en benzer suyun Hartley 2 kuyruklu yıldızında gözlemlendiğini açıkladı.

Herschel uzay teleskobuyla yapılan araştırmada kuyruklu yıldızın suyunda nadir bulunan bir hidrojen tipi olduğu belirtilen döteryum ölçüldü. Tıpkı dünyada olduğu gibi Hartley 2′ nin de diğer kuyruklu yıldızlardaki suda bulunanın yarısı kadar döteryum bulunduğu belirlendi. Nature dergisinde yayınlanan çalışma dünyadaki suyun çoğunun gezegenimize çarpan kuyruklu yıldızlardan gelmiş olabileceği iddia ediliyor. Aynı zamanda oluşumundan birkaç milyon yıl sonra kuru ve kayalık olduğu bilinen gezegenimizi kaplayan suyun uzaydan gelmiş olduğu sanılıyor.

Önceki araştırmalarda ancak 5-6 kuyruklu yıldızdaki döteryum oranı ölçülmüş ve okyanuslardakinin iki katı kadar döteryum tespit edilmişti. Buna asteroitlerin döteryum oranı, dünyaya çarpan göktaşlarının kaynakları oldukları için daha iyi biliniyor. Daha önce göktaşlarıyla yapılan incelemelerde neredeyse okyanuslarla aynı döteryum oranına sahip olduklarına rastlanmıştı. Bu nedenle eğer dünyaya su gerçekten uzaydan geldiyse, bunun kaynağının asteroitler olduğu düşünülüyordu.

Bugüne dek gözlemlenen kuyruklu yıldızlar Oort Bulut cinsindendi, yani güneş sisteminin ilk yıllarında ve Neptün ile Uranüs gibi büyük gezegenlerin civarında oluştuğuna ve gezegenlere, birbirlerine çarparak uzaklara fırlatıldığına inanılan objelerdi. Hartley 2 kuyruklu yıldızı ise Kuiper Kuşağı’nda döteryum analizi yapılan ilk gök nesnesi. Bu çalışmalara göre kuyruklu yıldızların, asteroitlerden çok daha fazla su taşıdığı biliniyor. Eğer yapılanlar doğruysa gezegenimize su uzaydan gelmiş olabilir. Ancak yine de bu konunun daha çok uzun süre ve detaylı olarak araştırılması gerekiyor gibi görünüyor.

 

 

 

Leave a Reply