Walter Reed Army Enstitüsü’nde 20 yıldır sivrisineklerin taşıdıkları parazitlerin muhtemel etkileri üzerine çalışan Jittawaade Murphy, sıtma taşıma riski olan sivrisineklerin yeryüzünden silinme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Murphy’in sivrisineklerin hakkındaki görüşü, yaygın olarak destekleniyor. Sıtma, bir yılda yaklaşık 247 milyon insana bulaşırken, her yıl 1 milyon insanın da hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Bu da, tıpta ve ekonomide ağır bir yük yaratıyor. Hatta, mevsimsel dönüşümler sırasında bazı sivrisinek türleri, Alaska’da dahi hızla yayılmaya başlamış durumda. Ancak, bir anda yokolmalarının ekoloji üzerinde yaratacağı etki hala büyük bir sorun olarak görülüyor.

Sivrisineklerin, günümüzde yaklaşık 3.500 türe ayrılan ve 100 milyondan uzun süredir dünyada varlığını sürdüren eklembacaklı hayvanlar oldukları biliniyor. Ayrıca, bu eklembacaklılar, pek çok bitki ve hayvan türüyle beraber evrim (co-evolution) geçirmiş durumda. Bazı araştırmacı ve doktorlar, hastalık yapıcı virüs taşıyan türlerin ortadan kalkmasının insanlığa yarar getireceği inancına sahip olsalar da, sivrisineklerin yok olması aslında ciddi ekolojik yıkımları da beraberinde getiriyor. Bazı biliminsanları, bu ekolojik yıkım konusunda daha iyimser fikirlere sahipler. Entomologların (böcekbilimci) bir kısmı, sivrisineklerin yok olması durumda bu canlılarla beslenen kuş türlerinin, başka türlerle beslenmeye başlayacağını düşünüyor. Ancak, bu fikirler, henüz gözlemlenmemiş hipotetik kanılara dayanmaktalar.

Sivrisinekler sayesinde polenleşmeyle yayılan bitkiler de, sivrisineklerin yok olması ile tehdit altında olacaklar. Böyle bir durumda, yumurtalama için nektarla beslenen dişi sivrisinekler de yeteri kadar besin alamadıklarından ötürü çoğalma problemi yaşayabilirler.

Şu an dünya üzerinde sivrisineklerin üreme mekanizmaların işleyişini ya da türün canlı kalmasını engelleyen kimyasalların ve biyolojik ilaçların, ekoloji için ne derece faydalı olduğu muamma konusu.

Kaynak: Nature

Leave a Reply