Yale üniversitesindeki amatör gök bilimciler tarafından 4 güneşli yeni bir gezegen keşfedildi.
Yale üniversitesinin öncülük ettiği proje takımı Project Hunters, dört tane güneş sistemine sahip olan bir gezegen keşfetti. Grubun ilk buluşu olması sebebiyle PH1 olarak adlandırılan dünyanın 6,2 katı büyüklüğündeki bu gezegen, iki tane güneşin yörüngesi etrafında dolanırken, diğer iki güneş de gezegenin yörüngesinde bulunuyor. PH1 bu özelliğiyle efsanevi Star Wars serisindeki Luke Skywalker’ın çocukluğunu yaşadığı hayali gezegen Tatooine’e benzetiliyor. İki güneşli gezegenlerin varlığı bilim adamları tarafından daha önceden biliniyor olsa da, dört güneş sistemi alanında ilk olma özelliği taşıyor.
Eğer bir gün bu dört güneşli gezegenin üzerinde durma şansı elde edilirse, aynı anda iki tane gün doğumu izlenebilecek ve geceleri gökyüzünde güneş büyüklüğünde, iki tane parlak yıldızı seyretmek mümkün olacak. Fakat şimdilik bu pek mümkün görünmüyor, ne yazık ki bu gezegen bizden 3200 ışık yılı mesafede.
İşin ilginç taraflarından birisi de, gezegenin amatör gök bilimciler tarafından keşfedilmiş olması, bunun sebebi de NASA’nın amatörlere kendi Kepler teleskopundan edindiği verileri yeni dünyaların keşfi için analiz etme imkanı tanıması. Kepler teleskopu 2009 Mart ayında uzaya gönderildiğinden beri 2.300 den fazla yabancı dünyalara ait kanıtları topladı.
Yale üniversitesi yayınladığı makalede, gezegenin çok sıcak olması nedeniyle(ortalama 300 derece), yüzeyde su bulunma olasılığının çok düşük olduğunu belirtiyor. Takım üyelerinden biri olan Meg Schwamb bu tür gezegenlerin, gezegen oluşumundaki en uç noktalar olduğunu söyleyip gezegenlerin nasıl evrimleştiği konusundaki bilgilerimizi değiştirmemiz gerektiğini belirtiyor.
Uzay hakkında her geçen gün bilmediğimiz bir şey ortaya çıkıyor, bir kısmını keşfetmiş olsak da, büyük bir kısmı hakkında çoğu şeyi bilmiyoruz. Bu gezegen türünün ilk örneği olsa da tek örneği değil gibi duruyor. Umarız birileri dört tane güneşin tadını bir yerlerde çıkarıyordur !